Tiesitkö? Jopa Monty Pythonista on tehty videopeli – taustalla Tomb Raider -studio

Tiesitkö, että Monty Pythonista on tehty kourallinen videopelejä, joista yksi on Tomb Raider -studion käsialaa? Lue lisenssiseikkailusta täältä!

30.9.2018 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Brittiläinen pelitalo Core Design ehti tehdä paljon ennen läpimurtoaan ensimmäisen Tomb Raiderin siivellä. Vuonna 1988 perustettu studio kehitti tai julkaisi useampia kymmeniä pelejä ennen kuin aseistetun arkeologin seikkailujen ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1996. Ennättipä Core hairahtua myös lisenssipelien puolelle: yksi erikoisimmista esimerkeistä on Monty Python’s Flying Circus.

Monty Python’s Flying Circus ilmestyi muun muassa Commodore 64:lle sekä kouralliselle muita tietokoneita herran vuonna 1990. Peli on sivusuuntaista räiskintää, jossa Gumby etsii karkuteille lähteneitä aivojaan. Matkan varrella etsintöjä haittaavat esimerkiksi kuolleet papukaijat ja hassun kävelyn ministerit. Peliin on otettu mukaan sarjan absurdiutta myötäileviä elementtejä, esimerkiksi yllättäen ruudulle lävähtävä ilmoitus siitä, että peli on ohi, ja välittömästi sitä seuraava pahoittelu virheellisestä tiedoksiannosta.

Peliä sekä ohjelmoimassa että suunnittelemassa ollut Simon Phipps on kertonut The One -pelilehdelle, että Monty Pythonin omintakeisuus oli haaste kehittäjille. Ensin he ajattelivat pelistä seikkailuhenkisempää, mutta tulivat siihen tulokseen, ettei sitä olisi hauska pelata. Toisen ongelman loi huumori. Phippsin mukaan noin puolet sarjassa olevasta huumorista on sanallista, eikä se kääntyisi pelimuotoon riittävän sujuvasti. Kehittäjien piti siis tyytyä visuaaliseen hauskutukseen ja pitäytyä puhtaasti valmiissa vitseissä: jos he olisivat ryhtyneet kehittelemään omiaan, olisi riski että yleisö ei ymmärtäisi tai pitäisi niistä.

Monty Python’s Flying Circus otettiin vastaan vaihtelevin tuntemuksin. Esimerkiksi pelilehti Zero antoi sille 89 pistettä sadasta. Zzap!64 puolestaan antoi vain 47 sadasta, todeten muun muassa, että se on pelattavuudeltaan yhtä toimiva kuin kuollut papukaija.

Lue lisää:

Lisää luettavaa