Tiesitkö? Linnunradan käsikirja liftareille -kirjailija on tehnyt myös videopelejä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Linnunradan käsikirja liftareille -kirjailija on tehnyt myös videopelejä

16.06.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Linnunradan käsikirja liftareille -kirjailija Douglas Adams on tehnyt myös videopelejä

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Tietokonepeli Starship Titanic alkaa, kun avaruusristeilijä rysähtää pelaajahahmon katon läpi. Varsin nopeasti käy ilmi, että häntä tarvitaan avittamaan aluksen saamisessa takaisin reitilleen. Pelaajahahmo kapuaa kyytiin ja alkaa oikoa tilannetta, tavaten matkan varrella muun muassa kourallisen enemmän tai vähemmän hurahtaneita robotteja ja papukaijan. Ei liene yllätys, että peli on peräisin kirjailija Douglas Adamsin kynästä, jonka aikaisempiin töihin lukeutui muun muassa kevyitä absurdin tasoja tahkoava Linnunradan käsikirja liftareille.

Valtaosa Adamsin töistä on kirjallisuutta, mutta hän ennätti uransa aikana kastaa varpaitaan myös pelinkehityksen altaaseen. Ensimmäisen kerran Adams sekaantui pelialaan vuonna 1984 tehdessään yhteistyötä amerikkalaisen pelitalo Infocomin kanssa sovittaakseen Linnunradan käsikirjan pelimuotoon. Point-and-click -peli tunnettiin kierona ja armottomana pelielämyksenä: jo ensimmäisestä huoneesta pääseminen vaatii runsaanlaisesti mentaalista akrobatiaa.

Pari vuotta myöhemmin Adams teki LucasArtsin kanssa pelisovituksen Labyrinthista. Siitä vain vuosi eteenpäin hän teki Infocomin kanssa Bureaucracy-pelin, jossa pelaaja yrittää selvitä byrokraattisista sudenkuopista kuten siitä, että posti ei tule perille tai että pankkitiliin ei ole pääsyä. Kun pelaajahahmolle kertyy liikaa stressiä, kuolee aneurysmaan.

Starship Titanic oli Adamsin viimeinen tietokonepeli. Se julkaistiin vuonna 1998, kaksi vuotta ennen Adamsin kuolemaa. Siitä julkaistiin pelin ilmestymisaikoihin myös kirja, joka Adamsin oli tarkoitus kynäillä itse. Kun kirjan deadline oli parin viikon päässä ja Adams ei ollut kirjoittanut sanaakaan, vastuu siirtyi Monty Python -näyttelijä Terry Jonesille, joka teki peliin äänirooleja.

Pelien tekemisen lisäksi Adams nautti muutenkin nörtin mainetta. Hän esimerkiksi oli tiettävästi ensimmäinen henkilö Euroopassa, joka omisti Macintosh-tietokoneen.

Lue lisää: