Tiesitkö? LucasArts-klassikosta tehtiin 90-luvulla myös tv-sarja

Tiesitkö, että yksi LucasArtsin seikkailupeliklassikoista on päässyt televisiosarjaksi asti? Lue erikoisesta projektista täältä!

9.6.2019 11:45

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Muutama vuosi LucasArts-klassikko Maniac Mansionin ilmestymisen jälkeen osa pelin tekijätiimistä lähestyi George Lucasia. Heistä kauhurainoja parodioiva seikkailupeli kääntyisi hyvin myös televisiomuotoon. Lucas vakuuttui projektin potentiaalista niin paljon, että otti yhteyttä kanadalaiseen tuotantostudio Atlantis Filmsiin.

Projektia varten laadittiin ohjeistus, jonka avulla Atlantis Films voisi luoda mahdollisimman lähelle pelin sävyä sattuvan sarjan. Malliksi otettiin The Addams Familyn kaltainen makaaberi mutta kepeä friikkisirkus. Suunnitelma kuitenkin romuttui ennen aikojaan. Tuotantoyhtiö palkkasi luovaksi johtajaksi koomikko Eugene Levyn, joka oli ansainnut kannuksensa sketsikomedioissa. Levy sai täydet vapaudet pistää asioita uusiksi parhaaksi katsomallaan tavalla, konseptia ja lähtökohtia myöten. Levy ei perustanut alkuperäisestä ajatuksesta, joten käytännössä kaikki jo suunniteltu sai lähtöpassit. Tuloksena oli kolme kautta ja 66 jaksoa tilannekomediaa, joka ei oikeastaan muistuttanut Maniac Mansionia kuin pintapuolisesti.

Kuten pelissäkin, Maniac Mansion -sarjassa esiintyvän perheen sukunimi on Edison, perheen pää Fred on keksijä ja kartanon alla on meteori. Siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Sarjassa perheeseen kuuluvat lisäksi Casey-vaimo, teini-ikäiset Ike ja Tina, sekä tiedetapaturmassa aikuisen ruumiiseen joutunut taapero Turner. Lisäksi vakiokaartissa patsasteli setä Harry, joka muuttui samaisessa tapaturmassa ihmis-kärpäshybridiksi. Sarjan tapahtumilla on kuitenkin enemmän kontaktia normaaliin maailmaan ja arjen ongelmiin kuin pelivastineellaan.

Sarjan huumori potkiskeli usein neljättä seinää ja luisui välillä itsetietoiselle meta-alueellekin. Ilmeisesti sarja oli ainakin Kanadassa – Yhdysvalloissa sen suosio jäi niukemmaksi – varsin pidetty, vaikka pelin fanit olivatkin tuohtuneita siitä, että yhteys lähdeteokseen oli olemantonta. Fanien lisäksi myös osa LucasArtsin väestä oli hämmentynyt suunnasta, johon sarja oli lähtenyt. Dave Grossman, toinen Maniac Mansionin jatko-osan, Day of the Tentaclen projektinvetäjistä on haastattelussa veistellyt, että Day of the Tentaclella ei ole kauheasti yhteistä ensimmäisen pelin kanssa, mutta se on kaikesta huolimatta lähempänä kuin sarja koskaan oli. Day of the Tentaclessa onkin vitsi, jossa Edisonin perhe ei ole saanut rojalteja elämäänsä perustuvasta tv-sarjasta, koska eivät ikinä palauttaneet allekirjoitettua sopimusta.

Maniac Mansion -sarjaa esitettiin Kanadassa ja Yhdysvalloissa vuosina 1990–1993.

Lue lisää:

Lisää luettavaa