Tiesitkö? Maailman huonoimman videopelin tekijä tienaa nykyään terapialla

Tiesitkö, että mies maailman huonoimmaksi luonnehditun videopelin takana sai kenkää pian pelin julkaisun jälkeen? Lue uran käännekohdista täältä!

18.4.2021 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Yhdysvaltojen peliteollisuutta ravisteli vuosien 1983 ja 1984 taitteessa lama. Laman taustalta löytyi lukuisia syitä, mutta usein niistä nostetaan esille liiaksi lisätty pelituotanto sekä uusien konsolien ja huonolaatuisten pelien tulva. Ainakin tällä puolella valtamerta yksi laman tunnetuimmista symboleista lienee New Mexicon pelien hautausmaa. Sekä lamasta että kaatopaikasta puhuttaessa esille nousee aina yksi peli: E.T. The Extra-Terrestrial.

E.T. oli yksi maailman ensimmäisistä lisenssipeleistä, mieheltä, joka tiettävästi teki myös maailman ensimmäisen elokuvaan perustuvan pelin. Howard Scott Warshaw oli 80-luvun alussa tähtipelinikkari Atarilla. Tietokoneinsinööriksi kouluttautunut Warshaw pääsi Atarille papereineen ja kunnianhimoisine visioineen – Pongin aikakausi oli ohi, hänestä pelien pitäisi lähteä elokuvallisempaan suuntaan.

– Yritin saada joka ikisen asian ruudulla liikkumaan ja sykkimään väriä ja ääntä, Warshaw on kuvannut.

Warshaw’n ensimmäinen peli, Yars’ Revenge, saavutti suosiota ja nosti tekijänsä pisteitä Atarilla. Kun yhtiö sitten sai oikeudet tehdä Indiana Jones ja kadonneen aarteen metsästäjät -leffasta pelisovituksen, pistettiin Warshaw projektin puikkoihin. Elokuvan ohjannut Steven Spielberg piti pelistä – jopa siinä määrin, että kun Spielbergin seuraava elokuva, E.T. ilmestyi, ohjaaja tahtoi nimenomaan Warshaw’n vastuuseen peliadaptaation tekemisestä.

Warshaw sai soiton Atarin toimitusjohtajalta heinäkuussa 1982. Hän suostui tekemään pelin, huolimatta siitä, että kehitysaikaa olisi vain viisi viikkoa normaalin kuuden kuukauden sijaan.

– En tiedä, mitä nestettä päässäni tuohon aikaan huljui, mutta sitä oli runsaasti. Ajattelin, että tämä olisi ihan helppo nakki!

Warshaw luonnosteli suunnitelman pelistä, ja kolme päivää myöhemmin hänet lennätettiin tapaamaan Spielbergiä. Spielberg, jota Warshaw suuresti ihaili, kuunteli ehdotuksen ja kysyi sitten, eikö Warshaw voisi tehdä jotain enemmän Pac-Manin tapaista. Warshaw oli närkästynyt, että häntä edes ehdotettiin kopioimaan joltakulta muulta. Hän suhtautui projektiin kunnianhimoisesti: peli ei saisi olla vain lisäys elokuvaan, sen tulisi olla jotain kokonaan uutta. Hän sai taivuteltua Spielbergin luopumaan Pac-Man-ehdotuksestaan ja suostumaan hänen visioonsa.

Jotain kokonaan uutta peli olikin, ei vain tavalla, jolla sen oli tarkoitus olla. Atari tarvitsi kipeästi hittiä, koska tietokoneet olivat alkaneet kiriä pelikonsoleiden ohi. Vaan hittiä ei tullut. Vuoden 1982 joulumarkkinamyynti oli pettymys. E.T. myi kyllä puolitoista miljoonaa kappaletta, mutta neljän miljoonan tavoitteeseensa se ei yltänyt. Ja kun arvioita alkoi tulla, ne olivat murskaavia. Atari oli syvissä taloudellisissa vaikeuksissa ja alkoi pian irtisanoa väkeä. Kilometritehtaalle päätyi muiden muassa Warshaw.

Hän oli tahkonnut rahaa peleistään, mutta oli sijoittanut ne huonosti ja rahahana kuivui nopeasti. Kun ui pohjamudissa, on kuitenkin vain yksi suunta: ylöspäin. Warshaw pohdiskeli tilannettaan ja kokeili uusia asioita videokuvaamisesta kiinteistönvälitykseen. Mikään niistä ei vetänyt vertoja hänen ajalleen Atarilla. Lopulta, vuosikymmentä myöhemmin, oivallus iski. Tyttöystävänsä kanssa keskustellessaan hän tajusi haluavansa olla terapeutti. Piilaakson teknologiaskene oli eloisa ja uusia yrityksiä syntyi ja kuoli jatkuvasti.

– Minä olin ollut samassa tilanteessa, kuin moni heistä. Olin voittanut, olin hävinnyt, olin menettänyt kaiken. Voisin auttaa ihmisiä ymmärtämään ja pääsemään yli omista koetuksistaan, Warshaw on kuvannut oivalluksen hetkeä.

Vuonna 2013 Warshaw perusti yksityisen vastaanoton Piilaaksoon ja vaikuttaisi toimivan terapeuttina vielä nykyäänkin.

Lue lisää:

Lisää luettavaa