Tiesitkö? Myös näillä keinoilla pelinkehittäjät ovat näpäyttäneet piraatteja

Tiesitkö, että pelinkehittäjät ovat hankaloittaneet piraattikopioita pelaavien elämää esimerkiksi vuvuzelan sulosoinnuilla? Lue jatkojuttu kikkojen kirjosta täältä!

27.10.2019 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Julkaisimme viime vuonna artikkelin tavoista, joilla pelintekijät ovat pyrkineet hankaloittamaan peliensä piraattikopioiden pelaamista. Artikkelissa esiteltiin neljä luovaa tapaa, jolla piraatteja on kurmotettu. Turhautuneiden kehittäjien kekseliäisyys ei kuitenkaan tunne rajoja, joten on aika tehdä jatkokatsaus vimpautuksiin, joilla piraatteja on koulittu.

Spyro: Year of the Dragon, Insomniacin kehittämän lohikäärmesarjan kolmas osa tuudittaa piraatit valheelliseen turvallisuuden tunteeseen. Pari ensimmäistä tasoa toimivat normaalisti, minkä jälkeen pelaajaa auttava Zoe-keiju huomauttaa, että peli on laiton kopio. Zoe varoittaa, etteivät pelin ominaisuudet välttämättä toimi normaalisti. Tämän jälkeen alkaa yhä rumemmin pieleen menevien sattumusten kierre. Tasoilta häviää keräiltäviä asioita kuten jalokiviä ja lohikäärmeen munia, pelin eurooppalainen versio vaihtelee kieltä lennosta ja kenttiin vievät portaalit johtavat kaikkialle muualle paitsi haluttuun paikkaan. Kirsikkana kakun päällä Year of the Dragon kaatuu lopputaistelun alussa ja pyyhkii tallennustietonsa muistikortilta.

Croteamin The Talos Principle puuttuu likaiseen peliin suorasukaisemmin. Kun pelaaja astuu hissiin siirtyäkseen pelin alueella kerroksesta toiseen, hissi jää jumiin kerrosten välille. Tässä hississä ei ole hätäpäivystystä, vaan ainoa reitti ulos on sammuttaa peli ja ostaa laillinen kopio. Jumi paljastui bugin sijaan piratisminehkäisytoimeksi, kun hissiin jämähtänyt pelaaja käräytti itsensä suorimalla pelin Steam-foorumille valittamaan äkillisestä pysähdyksestä.

Vuonna 2010 julkaistun rytmipeli Michael Jackson: The Experiencen Nintendo DS -versio antaa luunapin useammalle aistille kerralla. Ennen kuin peli hyytyy, sen laittomasti itselleen keplotellutta pelaajaa nimittäin sulostutetaan soittamalla pelin oman musiikin päälle vuvuzelaa.

Lue lisää:

Lisää luettavaa