Tiesitkö? Myös näillä keinoilla pelinkehittäjät ovat näpäyttäneet piraatteja / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Myös näillä keinoilla pelinkehittäjät ovat näpäyttäneet piraatteja

27.10.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
2
Tiesitkö? Myös näillä keinoilla pelinkehittäjät ovat näpäyttäneet piraatteja

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Julkaisimme viime vuonna artikkelin tavoista, joilla pelintekijät ovat pyrkineet hankaloittamaan peliensä piraattikopioiden pelaamista. Artikkelissa esiteltiin neljä luovaa tapaa, jolla piraatteja on kurmotettu. Turhautuneiden kehittäjien kekseliäisyys ei kuitenkaan tunne rajoja, joten on aika tehdä jatkokatsaus vimpautuksiin, joilla piraatteja on koulittu.

Spyro: Year of the Dragon, Insomniacin kehittämän lohikäärmesarjan kolmas osa tuudittaa piraatit valheelliseen turvallisuuden tunteeseen. Pari ensimmäistä tasoa toimivat normaalisti, minkä jälkeen pelaajaa auttava Zoe-keiju huomauttaa, että peli on laiton kopio. Zoe varoittaa, etteivät pelin ominaisuudet välttämättä toimi normaalisti. Tämän jälkeen alkaa yhä rumemmin pieleen menevien sattumusten kierre. Tasoilta häviää keräiltäviä asioita kuten jalokiviä ja lohikäärmeen munia, pelin eurooppalainen versio vaihtelee kieltä lennosta ja kenttiin vievät portaalit johtavat kaikkialle muualle paitsi haluttuun paikkaan. Kirsikkana kakun päällä Year of the Dragon kaatuu lopputaistelun alussa ja pyyhkii tallennustietonsa muistikortilta.

Croteamin The Talos Principle puuttuu likaiseen peliin suorasukaisemmin. Kun pelaaja astuu hissiin siirtyäkseen pelin alueella kerroksesta toiseen, hissi jää jumiin kerrosten välille. Tässä hississä ei ole hätäpäivystystä, vaan ainoa reitti ulos on sammuttaa peli ja ostaa laillinen kopio. Jumi paljastui bugin sijaan piratisminehkäisytoimeksi, kun hissiin jämähtänyt pelaaja käräytti itsensä suorimalla pelin Steam-foorumille valittamaan äkillisestä pysähdyksestä.

Vuonna 2010 julkaistun rytmipeli Michael Jackson: The Experiencen Nintendo DS -versio antaa luunapin useammalle aistille kerralla. Ennen kuin peli hyytyy, sen laittomasti itselleen keplotellutta pelaajaa nimittäin sulostutetaan soittamalla pelin oman musiikin päälle vuvuzelaa.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Täällä on kutakuinkin niin täydellinen läpipeluu piratoidusta Spyro 3:sta, kuin mitä pelistä pystyy siinä tilassa saamaan. Kaikki ongelmat on listattu aikamerkinnöin. Yksi mielenkiintoisimmista on tuo 2. pomon, Spiken, vaikeuden kasvattaminen. Monien mielestä (mukaan lukien minun), Spike on jo valmiiksi koko pelin kenties vaikein bossi. Ja nyt sen vaikeutta on boostattu entisestään...

Itselläni on myös muistikuva siitä, että kerran Zoe antoi minullekin tuon "Pelisi voi olla piratoitu kopio"-varoituksen, vaikka kyseessä oli ihan legitti versio. Olin aikoinaan ostanut pelin upouutena Suomalaisesta kirjakaupasta ja pelannut sen läpikin jokusen kerran ennen tuon varoituksen saamista. Outoa.

Joten olikin vähän kuumottavaa jatkaa siitä eteenpäin ja odotella, josko peli aktivoisi piratisminestonsa. En siinä vaiheessa edes vielä tiennyt, mitä kaikkea se voisi tarkoittaa, ainoastaan etten pitäisi siitä. Kaikeksi onneksi, peli selvisi infarktistaan ja mitään ongelmia ei lopulta syntynyt.

Käyttäjän rautahuilu kuva
rautahuilu

Croteam muistaakseni julkaisi serious sam kolmosen piraattina semmoisena että sielä oli yksi pirivihollinen jota ei pystynyt tappamaan.
Jostain luin etä itse päivittivät sen lopulta pois mutta voi olla vain vanha huhu.
Tosin eipä tuo piratismin "esto" auta paljoa paskaakaan ja ei ole edes mitään todisteita että vaikuttaisi myynteihin.
Loppuun sanon että steam ja vastaavat "anti-piracy" paskat ovat perseestä ja kuluttajan vastaisia toimia.

Nostoja