Tiesitkö? Näin ääninäyttely tuli videopeleihin / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Näin ääninäyttely tuli videopeleihin

17.01.2021 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Näin ääninäyttely tuli videopeleihin

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Vuonna 2021 pelikoneensa ääreen asettuva pelaaja luultavasti odottaa peliä tulille pistäessään, että peli on ääninäytelty. Nykyään likipitäen jokaisessa yhden miehen autotalliprojektia suuremmassa tuotoksessa on ainakin jonkinlainen ääniroolitus. Ilmiönä moderni, ammattimainen ääninäyttely on kuitenkin kohtalaisen tuore.

Kotiin tarkoitettujen pelikoneiden peleihin ääninäyttely tuli toden teolla vasta, kun CD-ROM alkoi kasvattaa suosiotaan 90-luvulla. CD:lle mahtui huomattavasti enemmän dataa kuin siihen asti vallalla olleelle kasetille. Kun tilaa ei ole ollut käytettävissä haaskattavaksi asti, on peliin laitettava sisältö pitänyt priorisoida jotenkin. Pelihallien laitteisto oli pitkään rutkasti kotikoneita tehokkaampia, ja siellä ensimmäiset oikeasti ääninäytellyt pelit nähtiinkin jo 80-luvun alussa. Yksi ensimmäisistä ihmisääntä sisältävistä peleistä oli elokuvantekijä Don Bluthin tekemä Dragon’s Lair, joka petasi tietä myös quick time eventeille.

Ennen ääninäyttelyä kokeiltiin myös syntetisoitua ääntä: yksi robopuheen ensimmäisistä koettajista oli vuonna 1980 julkaistun Berzerkin pelihalliversio, jossa puhetta oli kaikkiaan kolmisenkymmentä sanaa. Halpaa hupia syntetisoidun puheen purkittaminen ei ollut: arvioiden mukaan yhden sanan pakkaaminen mukaan kustansi kutakuinkin tuhat dollaria.

Kun ääninäyttely alkoi toden teolla tehdä tietään peleihin 90-luvulla, ei jälki ollut ensi alkuun järin kaunista. Välillä rooleissa esiintyivät kehittäjät itse, välillä kehittäjien kaverit ja välillä B-luokan filmitähdet. Mukaan mahtui toki myös aitoja onnistumisia. Moni ysäripelejä pelannut osannee kuitenkin heittää lonkalta ainakin pelin tai pari, jotka ovat jääneet mieleen karmean ääninäyttelyn vuoksi.

Nykyään ollaan pisteessä, jossa ainakin teoriassa on mahdollista elättää itsensä tekemällä ainoastaan äänirooleja. Alan kasvaneesta arvostuksesta puhuu omaa kieltään myös se, että näyttelijäsuoritusten palkitseminen on nykyään kiinteä osa pelien palkintogaaloja. Samalla kentälle on noussut joukko Nolan Northin, Troy Bakerin ja Laura Baileyn kaltaisia vakioääniä, joita kuulee lähes jokaisessa isomman budjetin pelissä.

Lue lisää:

Nostoja