Tiesitkö? Näin juhannusta on kuvattu videopeleissä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Näin juhannusta on kuvattu videopeleissä

26.06.2022 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Näin juhannusta on kuvattu videopeleissä

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Keskikesän juhlan kokot ja taiat on jätetty taas yhden vuoden osalta taakse. Toisin kuin joidenkin muiden vuoden kiertoon kytkeytyvien juhlien, juhannuksen edustus peleissä on melko vähäinen.

Suomalaista juhannuksenviettoa kuvaa Roope Tammisen Hunsvotti-peli, joka ilmestyi Dread X Collection 5 -indiekauhukokoelmassa. Peli sijoittuu 1800-luvun loppupuolen pieneen kylään ja kertoo miehestä, jota muu kyläyhteisö hyljeksii. Pelissä kerätään kukkia juhannustaian tekemistä varten samalla kun väistellään kylänväkeä ja yritetään pysyä viljapellossa lymyilevien olentojen ulottumattomissa.

Itäisestä naapurista puolestaan on Everlasting Fantasyn kehittämä Midsummer Night, jossa Klim-poika lähtee juhannusyönä metsään etsimään siskoaan, jonka peto on siepannut hänen kerätessään kukkia läheiseltä kedolta juhannusseppelettä varten. Juhannustunnelmaa luomassa ovat muun muassa sellaiset kansanperinteen klassikot kuin puhuvat puut sekä apua tarvitsevat sammakot.

Vaikka viikinkiseikkailu Valheimissa ei varsinaisesti ole juhannus, on pelin niittyalueiden tunnelma kuin juhannusyönä konsanaan. Täysin perusteeton mielleyhtymä juhlaan ei ole, sillä pelin tuoreimmassa päivityksessä niittyalueilta löytyvät juhannussalot tuotiin vihdoinkin myös itse tehtävien esineiden valikoimaan. Pelissä voi siis nyt tanssia salon ympärillä, naukkailla väkijuomaa ja illan päätteeksi mennä saunan kautta paljuun tai uimaan. Kovin kauas autenttisesta kokemuksesta ei siis jäädä.