Tiesitkö? Nintendo avasi ovensa yli sata vuotta sitten korttipeleillä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Nintendo avasi ovensa yli sata vuotta sitten korttipeleillä

15.04.2018 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Nintendo avasi ovensa yli sata vuotta sitten korttipeleillä

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Nintendo on vuosien saatossa hairahtanut pelien ohella muun muassa lemmenhotellien, taksiyhtiöiden ja ravintolaketjujen puolelle. Kirjavasta menneisyydestä huolimatta talon juuret ovat kuitenkin tiiviisti viihteessä. Firma näki päivänvalon vuonna 1889, kun sen ensimmäinen johtaja Fusajiro Yamauchi alkoi valmistaa käsintehtyjä hanafuda-kortteja. Japani oli asettanut uhkapelit pannaan jo 1600-luvulla sulkiessaan ovensa länsimailta, mutta 1800-luvun loppua kohden laki oli päässyt löystymään. Tähän liikemarkkinarakoon mahtui oikein mukavasti Yamauchin Nintendo Koppai -liike.

Nintendon korteista tuli valtavan suosittuja ja firma joutui pian laajentamaan toimintaansa. He muun muassa ottivat muovin käyttöön korteissaan ensimmäisenä Japanissa. Bisnes jatkui kohtalaisen muuttumattomana aina 60-luvulle saakka, jolloin Nintendo ryhtyi kasvattamaan toimintaansa ensin ryhtymällä yhteistyöhön Disneyn kanssa, sitten lähtemällä koettamaan onneaan muillekin markkinoille. Muutaman mutkan ja mielikuvituksekkaan kokeilun jälkeen yhtiötä siihen aikaan johtanut Hiroshi Yamauchi totesi, että firman suurin vahvuus oli sen kattava jakelu lelukauppoihin, joissa heidän korttejaan myytiin. Korttibisneksen rinnalle nousi lelunvalmistus, ja leluista oli vain lyhyt luisu digitaalisiin peleihin 70-luvun alussa.

Vaikka Nintendon bisnekset ovat nykyään painottuneet vahvimmin digitaalisten pelien puolelle, vanhus ei ole hylännyt juuriaan. Nintendon japaninkieliseltä sivustolta on mahdollista pokata matkaansa esimerkiksi Splatoon-kortteja, mahjong tai Mario-teemainen hanafudapakka.

Lue lisää: