Tiesitkö? Nintendo-kasettiin puhaltaminen ei auttanutkaan oikeasti

Tiesitkö, että vanhoihin Nintendon pelikasetteihin puhattamisesta oli pitkässä juoksussa enemmän haittaa kuin hyötyä? Lue monien suosiman ongelmanratkaisutavan taustoista täältä!

12.7.2020 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Kun Nintendo Entertainment System ilmestyi, ensin Japanissa vuonna 1983 ja lännessä vuosien 1985 ja 1987 välillä, jokaisesta tuli nopeasti oman elämänsä mestariteknikko. Kun peli takkusi tai ei käynnistynyt lainkaan, otettiin kasetti konsolista ja puhallettiin määrätietoisesti. Johan alkoi toimia.

Melko tyypillinen selitys sille, miksi puhallus toimi, tuntui olevan, että joko kasettiin tai asemaan oli päässyt kertymään pölyä. Tarmokas hönkäisy siis putsasi ylimääräiset pölypallerot ja mahdollisti pelin jatkamisen. Tavallaan teoriassa oli perää – vika oli usein kasetin ja konsolin välisessä yhteydessä niin, että konsoli ei syystä tai toisesta pystynyt lukemaan kasetin dataa. Syitä oli monenlaisia: töhkä, hapettuminen tai löystyneet liittimet ovat vain pari potentiaalista syypäätä.

Puhaltaminen sen sijaan oli useammin haitallista kuin hyödyksi. Puhallettaessa kasettiin kulkeutuu ilman lisäksi myös kosteutta, joka saattaa toki hetkellisesti parantaa virrankulkua liittimessä. Pitkässä juoksussa puhaltaminen tekee kuitenkin kasetille hallaa. Päivittäinen puhaltelu saattaa saada liittimen ruostumaan.

Lisäksi usein takkuilun saattoi aiheuttaa ihan vain se, kuinka kasetti oli konsoliin asettunut. Kasetti ei välttämättä osunut lukijaan aina ihan oikealla tavalla, ja sen laittaminen sisään uudelleen oli vain mahdollisuus antaa sen sattua paremmin paikalleen. Tämän vuoksi myös puhallusmetodin saatettiin ajatella toimivan – menetelmä piti sisällään kasetin poistamisen ja uudelleen syöttämisen.

Puhaltaminen oli aikoinaan pelaajakuntaan sen verran tiukkaan pinttynyt ajatus, että ainakin Yhdysvalloissa myydyissä Nintendo 64:n peleissä jopa luki erikseen, ettei kasettiin tule puhaltaa.

Lue lisää:

Lisää luettavaa