Tiesitkö? Nintendolla oli mikrofoni ohjaimessa jo ensimmäisessä pelikonsolissaan / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Nintendolla oli mikrofoni ohjaimessa jo ensimmäisessä pelikonsolissaan

13.12.2020 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Nintendolla oli mikrofoni ohjaimessa jo ensimmäisessä pelikonsolissaan

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Kohtalaisen moni on luultavasti viettänyt tänä vuonna tavallista enemmän aikaa pelikalustonsa parissa. Moninpelit ovat olleet tapa ylläpitää sosiaalista elämää, ja usealle mikrofonikuulokkeet ovat yhtä oleellinen osa pelaamista kuin pelaamiseen käytettävä laitekin. Mikrofonit ovat kuitenkin olleet osa pelaamista jo kauan ennen modernien moninpelien syntyä, eikä ainakaan ensimmäistä niistä käytetty kommunikointiin lainkaan.

Nintendo julkaisi ensimmäisen pelikonsolinsa Famicomin Japanissa vuonna 1983. Laitteesta julkaistiin lännessä oma versionsa kaksi vuotta myöhemmin nimellä Nintendo Entertainment System. Kun Nintendo toi luomustaan maailmanmarkkinoille, ei nimi kuitenkaan ollut ainoa asia, joka matkan varrella muuttui.

Näyttävin muutos oli vaihdos Famicomin iloisesta punavalkoisesta täällä tuttuun harmaaseen. Lisäksi Famicomin kakkosohjaimessa oli pieni mikrofoni, joka päätettiin jättää pois länsijulkaisusta. Siinä missä ykkösohjaimesta löytyivät perinteiset start- ja select-nappulat, oli kakkoskapulan yläreunassa mikrofoni ja erillinen säädin volyymille.

Mikrofoni ei noussut koskaan valtavaan suosioon pelinkehittäjien keskuudessa. Sitä käytettiin vain kourallisessa pelejä. Yksi niistä oli ensimmäinen The Legend of Zelda, jossa olevat Pols Voice -viholliset oli mahdollista päihittää perinteisemmän kalvankalistelun lisäksi myös mesoamalla mikrofoniin. Toinen oli Sim Cityn ja The Simsin isän Will Wrightin ensimmäinen peli, Raid on Bungeling Bay, jossa pelaaja saattoi kutsua apujoukkoja mikin avulla.

Konsolin suunnitellut insinööri Masayuki Uemura on kertonut, että mikrofonin taustalla eivät varsinaisesti olleet suuret luovat visiot, vaan eräs senhetkinen trendi.

– Japanissa oli siihen aikaan kova karaokebuumi. Mikrofonin lisääminen oli minun ajatukseni – sen oli tarkoitus hyödyntää karaoken jättisuosiota.

Lue lisää: