Tiesitkö? Nintendon lisälaitteet ovat yrittäneet patistaa pelaajaa muun muassa pyöräilemään

Tiesitkö, että Nintendo on vuosien saatossa kehitellyt konsoleilleen lisälaitteita aina ohjaimista kokonaisiin kuntolaitteisiin asti? Lue erikoisimmista härveleistä täältä!

24.3.2022 14:57

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Nintendo sen tietää: peli ilman lisälaitteita on kuin Suomen huhtikuu ilman takatalvea. Historiansa aikana niin pelikortteja kuin lelujakin valmistanut firma on tehnyt vuosien varrella sekä enemmän että vähemmän onnistuneita kokeiluja lisälaitteiden ihmeelliseen maailmaan.

Yksi todennäköisesti tunnetuimmista esimerkeistä on vanha kunnon Power Glove, jota valmisti lännessä Mattel ja Japanissa PAX. Scifitunnelmaa henkivä puettava ohjain oli kauniimpi ajatuksena kuin käytännössä – se oli hankala kalibroida ja sillä pelaaminen oli kuvausten mukaan tankeampaa kuin maailman huonoimpana videopelinä pidetyn E.T.:n tahkoaminen. Rukkanen kuitenkin myi Japanissa kohtuullisen hyvin ja nauttii nykyään omanlaistaan kulttistatusta. Onpa laite lainannut nimensä myös eräälle videopelimusiikkia soittavalle metallibändille.

Nintendo on jo vuosia kastanut varpaitaan kuntoilupelien altaaseen: Wii Fitin ja Ring Fit Adventuren kaltaiset pelit ovat jatkumoa jo 80- ja 90-lukujen taitteessa alkaneille kokeiluille, kuten Power Pad -matolle. Talven 1994 Consumer Electronics Show -messuilla Nintendo kuitenkin esitteli pelitoimittajille jotain, mitä pelimaailmassa ei ollut nähty aikaisemmin. Life Fitnessin ja Nintendon yhteistuumin kehittämä Exertainment Life Cycle oli Super Nintendoon yhdistyvä kuntopyörä, jolle tehtiin sen elinkaaren aikana kokonaiset kaksi peliä. Mountain Bike Rally on nimensä mukaisesti kilpapyöräilypeli, jossa ylämäkeen sotkeminen lisää myös kuntopyörän vastusta. Toinen oli Mountain Bike Rallyn ja Speed Racerin samalle kasetille mahduttanut kokoelmapeli, jota ei tiettävästi tahdo nykyään löytää juuri mistään.

Pyörästä oli olemassa myös erillinen kuntosalimalli, jossa pyörän etuosaan oli upotettu sekä konsoli että pieni televisio.

Fillari tuli saataville vuonna 1994, mutta sen kaupallisesta menestyksestä löytyy vain vähänlaisesti tietoa: se herätti huomiota mediassa ja siitä vaikutettiin puhuvan positiiviseen sävyyn. Sille ei kuitenkaan alkuperäisistä suunnitelmista huolimatta julkaistu koskaan lisää pelejä.

Nintendolla 80-luvulla työskennellyt Howard Phillips jakoi Facebook-tilillään vuonna 2012 kuvan lehtisestä, jossa esitellään dramaattisin sanankääntein neulontakone. Neulontakonetta kaavailtiin lisälaitteeksi NES-konsolille, ja se tiettävästi esiteltiin muun muassa Toys R Us -lelukaupan johtoryhmälle. Tämän ohella laite oli myös yleisön hämmästeltävänä talven 1987 Consumer Electronics Show -messuilla. Masiinalla oli konsolin avustuksella määrä pystyä neulomaan vähän kaikkea niin villapaidasta lapasiin niin, että laite piti kirjaa rivien määrästä. Messuista kirjoittanut Los Angeles Times mainitsi uutispätkässään, että vaikka Atarin piste oli kävijöiden keskuudessa suosituin, Nintendon piste herätti kävijöissä uteliaisuutta epätavallisella neuledemonstraatiollaan. Prototyypistään huolimatta neulekone ei kuitenkaan koskaan päässyt markkinoille asti.

Lue lisää:

Lisää luettavaa