Tiesitkö? Noiturilla oli oma sarjansa jo 2000-luvun alussa

Tiesitkö, että Geralt seikkaili televisiossa jo vuonna 2002? Lue puolalaisen tv-sarjan taustoista täältä!

7.6.2020 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Keneltäkään tokko jäi huomaamatta loppuvuodesta 2019 suoratoistopalvelu Netflixiin pärähtänyt, Henry Cavillin tähdittämä The Witcher -sarja. Se oli Yhdysvalloissa Netflixin vuoden 2019 toisiksi katsotuin sarja Stranger Thingsin kolmannen kauden jälkeen. Keskusteluissa The Witcher on jakanut kansaa, mutta yleisesti ottaen fanit vaikuttavat pitävän siitä.

Aivan samanlaiseen suosioon ei yltänyt 2002 Puolassa ilmestynyt Wiedźmin-sarja, joka kansainvälisesti tunnetaan The Hexerinä. Sarjaa tehtiin kauden verran ja siinä on kaikkiaan 13 jaksoa. Ne on sovitettu kahdesta ensimmäisestä Noituri-kirjasta — Viimeinen toivomus ja Kohtalon miekka — ja näin ollen pyörivät samojen tarinoiden ympärillä kuin vuoden 2019 sarjakin. The Hexer kuitenkin muuttelee kirjan elementtejä palvelemaan omia tarpeitaan, ja esimerkiksi Geraltin lapsuus ja noiturikoulutus eroavatkin jonkin verran kirjan Geraltin historiasta.

Tiimi kuvasi tiettävästi säästösyistä yhtä aikaa sarjan kanssa myös Noituri-elokuvan, joka ilmestyi loppuvuodesta 2001. Elokuvaan ei suhtauduta lempeästi: yleinen konsensus tuntuu olevan, että se on sekavaa roskaa. Siinä ja sarjassa on samoja kohtauksia, ja ilkeimmät kutsuvatkin elokuvaa ylimittaiseksi traileriksi sarjalle.

Vaikka vuoden 2002 sarjaa pidettiinkin sisarelokuvaansa parempana, hyväksi sitä ei juuri näe kutsuttavan. Kun Noiturit kirjoittaneelta Andrzej Sapkowskilta kysyttiin taannoin, mitä mieltä hän oli elokuvasta ja sarjasta, hän muotoili näkemyksensä näin:

— Minulla on ainoastaan yksi sana, ja se on säädytön ja lyhyt.

Lue lisää:

Lisää luettavaa