Tiesitkö? Pelimaailman rakastetuin tunnussävelmä syntyi yhdessä yössä

Tiesitkö, että pelimaailma sai yhden ikonisimmista sävellyksistään tekijänoikeussekaannuksen vuoksi? Lue suosikkikappaleen synnystä täältä!

7.4.2019 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Kun ensimmäisen Legend of Zeldan kehitystyö alkoi vuonna 1986 olla paketissa, matkaan tuli yllättävä mutka. Alun perin pelin tunnusmusiikkina oli tarkoitus käyttää klassisen säveltäjän Maurice Ravelin teosta Boléro. Sen lisäksi, että kappaleessa oli sopivan reipas ja seikkailuhenkinen vire, sen tempo istui intron tekstien vieritysnopeuteen kuin nyrkki silmään. Kehitystyön loppumetreillä tiimi kuitenkin sai tietää, ettei Boléron tekijänoikeus vanhenisi vielä kuukauteen. Julkaisua ei ollut mahdollista lykätä, joten pelin säveltäjä Koji Kondo kääri hihansa ja rykäisi yhden maailman tunnetuimmista pelisävellyksistä yhdessä illassa. Legend of Zeldan muu musiikki oli jo valmista, joten Kondo otti maan tasalla taivallettaessa soivan kappaleen ja sovitti siitä toisen version introa varten.

Venäläiselle balettitanssija Ida Rubinsteinille sävelletty Boléro sai kantaesityksensä vuonna 1928 ja se on Ravelin tunnetuin teos. Sen lisäksi, että kappale melkein päätyi yhteen maailman rakastetuimmista seikkailupeleistä, se esiintyy silloin tällöin muuallakin populaarikulttuurissa. Sovitus Bolérosta kuultiin esimerkiksi vuonna 2009 alkaneessa Dragon Ball Kai -animessa.

Kondo tunnetaan Zeldan lisäksi erityisen hyvin Mario-säveltäjänä: hänen kynästään ovat muun muassa Super Mario Bros. -soundtrack, sekä tuoreimpana Super Mario Odysseyn musiikki.

Lue lisää:


Lisää luettavaa