Tiesitkö? Pelimaailman rakastetuin tunnussävelmä syntyi yhdessä yössä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Pelimaailman rakastetuin tunnussävelmä syntyi yhdessä yössä

7.04.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
2
Tiesitkö? Pelimaailman rakastetuin tunnussävelmä syntyi yhdessä yössä

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Kun ensimmäisen Legend of Zeldan kehitystyö alkoi vuonna 1986 olla paketissa, matkaan tuli yllättävä mutka. Alun perin pelin tunnusmusiikkina oli tarkoitus käyttää klassisen säveltäjän Maurice Ravelin teosta Boléro. Sen lisäksi, että kappaleessa oli sopivan reipas ja seikkailuhenkinen vire, sen tempo istui intron tekstien vieritysnopeuteen kuin nyrkki silmään. Kehitystyön loppumetreillä tiimi kuitenkin sai tietää, ettei Boléron tekijänoikeus vanhenisi vielä kuukauteen. Julkaisua ei ollut mahdollista lykätä, joten pelin säveltäjä Koji Kondo kääri hihansa ja rykäisi yhden maailman tunnetuimmista pelisävellyksistä yhdessä illassa. Legend of Zeldan muu musiikki oli jo valmista, joten Kondo otti maan tasalla taivallettaessa soivan kappaleen ja sovitti siitä toisen version introa varten.

Venäläiselle balettitanssija Ida Rubinsteinille sävelletty Boléro sai kantaesityksensä vuonna 1928 ja se on Ravelin tunnetuin teos. Sen lisäksi, että kappale melkein päätyi yhteen maailman rakastetuimmista seikkailupeleistä, se esiintyy silloin tällöin muuallakin populaarikulttuurissa. Sovitus Bolérosta kuultiin esimerkiksi vuonna 2009 alkaneessa Dragon Ball Kai -animessa.

Kondo tunnetaan Zeldan lisäksi erityisen hyvin Mario-säveltäjänä: hänen kynästään ovat muun muassa Super Mario Bros. -soundtrack, sekä tuoreimpana Super Mario Odysseyn musiikki.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän Teräskäsine kuva
Teräskäsine

Oo, tätä en tiennyt laisinkaan. Bolero tuntuu nyt jälkikäteen aika oudolta biisiltä ja yleensäkin kun ajattelee, että Nintendo olisi käyttänyt jotain jo olemassa olevaa kappaletta.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Bolero tosiaan kuulostaa kyllä äkkiseltään oudolta tarkoitukseen. Melodia liian kepeä ja enemmän sellainen taustamusiikkimainen. Mutta nyt kun nämä kuuli rinnakkain, niin onhan noissa kappaleissa paljon samaakin eritoten pohjarytmissä, vaikka melodiat meneekin ihan omia polkujaan. Jotain perää alkuperäisessäkin kappalevalinnassa siis on ollut.

Nostoja