Tiesitkö? Peter Molyneux päätyi pelialalle pönkittääkseen lerppubisnestään / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Peter Molyneux päätyi pelialalle pönkittääkseen lerppubisnestään

13.03.2022 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Peter Molyneux, tuo jumalpeli Populousista, fantasiaseikkailu Fablesta, sekä suurista ja aika ajoin katteettomaksi jäävistä puheistaan tunnettu pelinkehittäjäveteraani! Molyneux on toiminut pelialalla nelisenkymmentä vuotta, karkeasti vuodesta 1982. Hän kuitenkin aloitti peliskenessä kehittäjän sijaan jakelijana, joka myi lerppuja. Hän perusti oman firman parikymppisenä ja jossain vaiheessa äkkäsi, että lerput myisivät luultavasti paremmin, jos niillä olisi pelejä. Tämä johti myöhemmin ymmärrykseen, että sen sijaan että myisi lerppuja joilla oli pelejä, olisikin luultavasti kannattavampaa myydä pelejä jotka olivat lerpuilla.

Oivalluksen jälkeen Molyneux päätti kokeilla siipiään pelinkehittäjänä.

– Noihin aikoihin pelin saattoi kirjaimellisesti nimetä vaikkapa ’Avaruuslöllö hyökkää Marsiin’ ja se olisi myynyt kuin häkä, Molyneux on muistellut Gamespotin haastattelussa.

Molyneux’n ensimmäinen peli oli ytimekkäästi nimetty Entrepreneur – tekstipohjainen liiketoimintasimulaattori. Hän kopioi satoja pelikasetteja kasettinauhurilla myytäväksi ja osti pelille pienen mainostilan pelilehdestä. Vuosi oli 1984 – Nintendon Punch-Out!!! oli pelihallipelien kuningas, kun taas tietokoneosastolla päivänvalon näkivät esimerkiksi Tetris, Elite ja King’s Quest I.

– Olin aivan vakuuttunut, että Entrepreneur myisi tuhansittain. Ajattelin, että postiluukkuni ei ole riittävän iso kaikille tilauskirjeille, joten leikkasin siitä suuremman. Laskin päivän, kun tilaukset alkaisivat tulla – lehti ilmestyi sinä ja tänä päivänä, ja lukijat olisivat totta kai innostuneita, joten he lähettäisivät tilauksensa saman tien, postilla kestäisi niin ja niin monta päivää kulkea. Menin sinä päivänä toimistolleni seitsemäksi ja istuin oven takana odottamassa kaikkia niitä miljoonia tilauksia, jotka saisin. Tilauksia tuli yhteensä kaksi, ja epäilen toisen olleen äidiltäni.

Lue lisää:

Nostoja