”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

80-luvun alussa, kun japanilaiskehittäjä Game Freakin ensimmäiset Pokémon-pelit olivat vielä kaukana tulevaisuudessa, Game Freak oli pelistudion sijaan pelilehti. Fanityönä ilmestynyt lehti oli nykyisen Game Freak -toimitusjohtaja Satoshi Tajirin ja taiteilija Ken Sugimorin yhteistyön tulos. Tajiri kirjoitti lehteä, Sugimori kuvitti.

Tajiri muun muassa kävi pelihalleissa, jutteli niiden omistajille ja koosti näiltä saamistaan vinkeistä strategia-artikkeleita lehteen. Esimerkiksi lehden numerossa 13 syvennytään Namcon Gaplus-räiskintäpelin piste-ennätysten salaisuuksiin. Lehden alkuaikoina tekstit olivat käsinkirjoitettuja, myöhempinä vuosina Tajiri ulkoisti ladonnan painofirmalle.

Vaikka lehti olikin ensimmäinen etappi Game Freakin tarinassa, heidän tavoitteensa oli tiettävästi aina päästä tekemään pelejä. Lehti ilmestyi vuosina 1981–1986. Virallisesti Game Freakista tuli pelistudio vuonna 1989, kun Tajiri, Sugimori ja Junichi Masuda perustivat yhtiön saadakseen Namcon julkaisemaan heidän kehittämänsä NES-peli Quintyn.

Quinty poiki yhteistyötä muun muassa Nintendon ja Segan kanssa, ja Game Freak kehittikin seuraavina vuosina esimerkiksi Yoshin, Mario & Warion ja Pulsemanin. Studion lopullinen läpimurto tapahtui kuitenkin vuonna 1996, kun Pokémonit Red ja Blue – tai alkuperäiseltä nimeltään Green – ilmestyivät Game Boylle.

Game Freakin numeroa 10 pääsee silmäilemään täältä.

Lue lisää:

Lisää luettavaa