Tiesitkö? Rockstar maksoi saadakseen GTA:lle negatiivista huomiota / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Rockstar maksoi saadakseen GTA:lle negatiivista huomiota

4.03.2018 // Kirjoittanut: Ida Suominen
15
Tiesitkö? Rockstar maksoi saadakseen GTA:lle negatiivista huomiota

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Pelaaja on Pac-Man, poliisit ovat aaveita ja jalankulkijat ovat pisteitä, joita Pac-Man syö.

Näin ensimmäistä Grand Theft Autoa luonnehdittiin sen ollessa vielä kehitteillä. Kuvaus oli laimea erityisesti pelisarjalle vuosien saatossa syntyneen maineen valossa. Kenties juuri kuvauksen heiveröisyyden vuoksi GTA:n julkaisija BMG päätti palkata kuuluisan tiedottajan, viime vuonna edesmenneen Max Cliffordin hoitamaan pelin julkisuuskuvaa. BMG tahtoi rikollisuutta käsittelevän pelin viestinnän olevan kesyjä Pac-Man -viittauksia räväkämpää, ja Clifford oli tunnettu muun muassa kyseenalaisista asiakkaistaan.

Clifford päätti ensi töikseen rajata Grand Theft Autosta ennakkoon annettavaa tietoa. Pelistä julkaistu materiaali oli vähäistä ja tiedotusvälineiden saamat kuvaukset siitä paisuteltuja. Clifford toi kertomuksissaan esille pelin väkivaltaisuutta – sitä kuinka siinä teurastettiin poliiseja ja jyrättiin jalankulkijoita. Koneiston aikaansaama kohu ei laantunut Grand Theft Auton julkaisun jälkeenkään. Clifford piti huolen, että peli pysyi yleisön tietoisuudessa, tiettävästi esimerkiksi antamalla keltaiselle lehdistölle sensaationhakuisia uutisankkoja pelin haitallisuudesta. GTA:n tuottaja, sarjaa kehittäneen DMA Designin perustanut David Jones on todennut The Telegraphin haastattelussa, että mediamyllyä oli huvittava seurata vierestä. Jonesin mukaan yleisö odotti GTA:n olevan paljon väkivaltaisempi ja shokeeraavampi kuin se lopulta olikaan.
"Kun ihmiset viimein näkivät pelin, heidän lannistumisensa näki kilometrin päähän. Kun he tajusivat, mitä vastaan olivat kampanjoineet. Mutta siinä vaiheessa he eivät voineet enää pyörtää päätöstään olla meitä vastaan."

Pelin väkivaltaisuutta puitiin Englannissa parlamenttitasolla asti. Sitä kutsuttiin sairaaksi ja harhaiseksi. DMA Designin toisen perustajan, Mike Daillyn mukaan Clifford kertoi studiolle ennalta, kuinka alkaisi kehittää kulloistakin kohua, kenet ottaisi kohteekseen ja mitä kohde tulisi kohusta sanomaan.

Grand Theft Auto ilmestyi vuonna 1997 pc:lle ja PlayStationille, ja paria vuotta myöhemmin Game Boy Colorille. Cliffordille annettiin vapaat kädet pyörittää pelin markkinointia parhaaksi katsomallaan tavalla, ja se näkyi. Myynnit nousivat miljoonan kappaleen rajapyykkiin. Seuraava peli myi kaksinkertaisesti, ja nykyään sarja on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä. Dailly ja Jones ovatkin tuumanneet, että Grand Theft Auto -sarjaa ei luultavasti olisi ilman Max Cliffordia.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän velor85 kuva
velor85

San andreas on paras GTA mitä on tehty. Samalla paras päähenkilö on Carl "CJ" Johnson.Epäilen että mikään GTA ei mene San Andresin yli.Vaikka seuraava GTA tulee ,Niin tuskin tulee voittamaan äskön mainittua peliä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus velor85

San andreas on paras GTA mitä on tehty.

Ei ole.

Lainaus velor85

Sen kertoo jo arvostelut

Ei kerro

Käyttäjän velor85 kuva
velor85
Lainaus snaketus

[quote="velor85"]San andreas on paras GTA mitä on tehty.[/quote]
Ei ole.

[quote="velor85"]Sen kertoo jo arvostelut [/quote]
Ei kerro

Oletko edes pelannut kyseistä peliä???.Melkein kaikki GTA fanit ylistää andresta.GTA 5 on hyvä, Mutta se ei ole andreaksen veroinen.Kuulut tässä tapuksessa vähemmistöön. Olen lukenut kotiläksyni hyvin =)Youtube ei valehtele siellä se on monessa paikassa ykkösenä..

Käyttäjän markusbob kuva
markusbob
Lainaus velor85

[quote="snaketus"][quote="velor85"]San andreas on paras GTA mitä on tehty.[/quote]
Ei ole.

[quote="velor85"]Sen kertoo jo arvostelut [/quote]
Ei kerro[/quote] Oletko edes pelannut kyseistä peliä???.Melkein kaikki GTA fanit ylistää andresta.GTA 5 on hyvä, Mutta se ei ole andreaksen veroinen.Kuulut tässä tapuksessa vähemmistöön. Olen lukenut kotiläksyni hyvin =)Youtube ei valehtele siellä se on monessa paikassa ykkösenä..

Kukaan muu ei vielä näissä kommenteissa ole verrannut SA:ta GTA 5:een kuin sinä joten lopeta se lässytys.

Itselleni kolmonen oli se juttu, joka mullisti täysin pelin, Vice City vielä paremmin.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.
Lainaus velor85

Kirjoitat siis henki kurkussa. Ihan kuin olisi ollut elämän ja kuoleman kysymys päästä taas aloittamaan väittely aiheesta mikä on paras [Gta]. Onhan tuollaisiin möläytyksiin moderaattorikin antanut mielipiteensä ja neuvonsa, mutta löytyypä niitäkin, jotka jaksavat lähteä mukaan näihin väittelyihin. Tuskin yksikään viesti on liittynyt itse kirjoitukseen.
Luulin aiemmin että kirjoitat yhdellä sormella. Eivät edes koulutraumat oikeuta huonoa käytöstä.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Harhautuneita viestejä poistettu. Pysytään jutun aiheessa. Velor jättää myös tuon turhan draamailun ja keskittää energiansa mieluummin siihen, että viesteistä saataisiin johdonmukaisempia.

-Riepu, moderaattori

Käyttäjän velor85 kuva
velor85

Kyllä Rockstar muuttaa negaativisen positiiviseksi.Harva pelifirma siihen pystyy..

Käyttäjän PlayStationPlayer kuva
PlayStationPlayer

Oma suosikkini on GTA IV ja GTA V voittaa autojen virittämisessä ja tuunaamisessa. Itseä miellytti GTA IV:n grafiikat (siis verrattuna aikaisempiin GTA-sarjan peleihin) ja tarinan monipuolisuus verrattuna GTA V. GTA IV oli myös ensimmäinen GTA-sarjan peli jonka vedin kokonaan läpi. Ja mukava ominaisuus oli että voit nojata seinää tai autoa tai jotakin estettä vasten ja ampua sieltä. GTA V Next Gen toteutti haaveeni ja toi tullessaan First Person kuvakulman. Toivoin sitä vuosia että voit ajaa auton sisältä ja kävellä hahmon silmistä katsottuna. Muistan kun olin ostanut GTA V ja sitten tuli Next Gen ja ajattelin että just meinaatte sitten tienata rahaa samalla pelillä mutta kun näin trailerin niin kadehdin kaikkia uudemman konsolin omistajia! No onneksi myöhemmin pääsin kokemaan saman mitä muut aikaisemmin varmaan pari vuotta sitten. GTA VI odotellessa! :)

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus velor85

Oletko edes pelannut kyseistä peliä???.Melkein kaikki GTA fanit ylistää andresta.

Tietenkin olen pelannut. Niin, melkein kaikki, ei kaikki. Itse en kuulu siihen melkein kaikki ryhmään.

Arvasit muutenkin väärin. Suosikki GTA-pelini on Vice City, ei GTA V, mutta kyllä sekin parempi on kuin San Andreas, josta en henkilökohtaisesti kauheasti pitänyt. Joka taas ei tarkoita, että se olisi huono peli.

Lainaus Riepu

Harhautuneita viestejä poistettu.

Ilmeisesti missasin taas jotain kultaa, harmi.

Käyttäjän SinnGamer kuva
SinnGamer
Lainaus snaketus

[quote="velor85"]Oletko edes pelannut kyseistä peliä???.Melkein kaikki GTA fanit ylistää andresta.[/quote]
Tietenkin olen pelannut. Niin, melkein kaikki, ei kaikki. Itse en kuulu siihen melkein kaikki ryhmään.

Arvasit muutenkin väärin. Suosikki GTA-pelini on Vice City, ei GTA V, mutta kyllä sekin parempi on kuin San Andreas, josta en henkilökohtaisesti kauheasti pitänyt. Joka taas ei tarkoita, että se olisi huono peli.

Itse kuulun ryhmään joka pelasi ensimmäiset pari tuntia ja sitten ei enää pelannut. Oma ykkönen tietenkin on tuo uusin painos. Mutta aikanaan tulin paukuttaneeksi GTA 3 ja Vice Cityä aika paljon.

Nostoja