Tiesitkö? Rockstar vastasi GTA-kritiikkiin tappamalla arvostelijan pelissä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Rockstar vastasi GTA-kritiikkiin tappamalla arvostelijan pelissä

3.11.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Rockstar vastasi GTA-kritiikkiin tappamalla arvostelijan pelissä

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Grand Theft Autot ovat vuosien saatossa lietsoneet moraalipaniikkia niin väkivaltansa, naiskuvansa kuin huumeudenkin takia. Trendi alkoi jo ensimmäisestä, vuonna 1997 ilmestyneestä osasta. Sarjalla on kuitenkin ollut eräs erityisen sinnikäs vastustaja, jonka yhteenotto pelit kehittäneen Rockstarin kanssa alkoi GTA III:n tiimoilta vuonna 2002.

GTA ei ollut ensimmäinen populaarikulttuurin tuote eikä edes ensimmäinen peli, jota vastaan asianajaja Jack Thompson kävi. Hän yritti vetää erään radioaseman oikeuteen vuonna 1987, koska se soitti hänen mukaansa säädytöntä musiikkia. 90-luvulla hän taisteli saadakseen puoltajia näkemykselleen joidenkin muusikoiden tuotannon roisiudesta. Digipelejä vastaan Thompson hyökkäsi ensimmäistä kertaa 1997, kun Kentuckyn osavaltiossa tapahtuneen kouluampumisen jälkimainingeissa paljastui, että ampuja pelaa väkivaltaisia pelejä. Thompson kuitenkin tunnetaan nykyään parhaiten nimenomaan väännöstään Grand Theft Autoa ja sen kehittäjä Rockstaria vastaan.

Ensimmäisen kerran Thompson oli tekemisissä Grand Theft Auton kanssa, kun teini-ikäinen GTA-fani tappoi ystävänsä vuonna 2002. Thompson olisi halunnut edustaa uhrin perhettä oikeudessa, mutta Ohion osavaltion, jossa rikos tapahtui, lait eivät sallineet sitä. Vuonna 2003 Thompson yritti haastaa Rockstarin omistavan Take-Two Interactiven oikeuteen kun kaksi teini-ikäistä veljestä ammuskeli haulikolla liikenteen sekaan. Thompsonin mukaan syy oli se, että digipelit olivat opettaneet pojat ampumaan ja saaneet nämä tekemään rikoksensa.

Kun kesällä 2003 18-vuotias Devin Moore tappoi Alabaman osavaltiossa kolme poliisia, median huomio kääntyi ennen pitkää peleihin. Grand Theft Auto: Vice Cityssä oli tehtävä, jonka todettiin muistuttavan Mooren rikosta. Thompson asettui jälleen kampanjoimaan pelejä vastaan. Hän haastoi Take-Twon ja Sonyn oikeuteen. Eräässä medialle lähettämässään tiedotteessa Thompson muun muassa paheksui sitä, että Japanissa pelejä ei myydä alaikäisille mutta Yhdysvalloissa myydään.

– Japanilaisella Sonylla ei ole mitään ongelmia kipata tätä roskaa amerikkalaislasten aivoihin. Tämä näyttää Sonyn ja Take-Twon masinoimalta jatkolta Pearl Harborille, Thompson tylytti.

Thompsonin toistuva värikäs käytös sai lopulta tapauksen tuomarin lopulta perumaan hänen väliaikaisen toimilupansa, joka salli hänen toimia asianajajana Alabaman osavaltiossa. Kokonaan Thompson menetti toimilupansa vuonna 2008.

Thompsonin kanteet eivät tiettävästi ikinä johtaneet Rockstarin kohdalla mihinkään sen suurempaan. Mies oli kuitenkin ollut piikki studion lihassa. Kun GTA IV ilmestyi vuonna 2008, oli eräässä tehtävässä tutun oloisia elementtejä. Tehtävässä Final Interview pelaajan pitää mennä tappamaan lakimies Tom Goldberg tekeytymällä työnhakijaksi. Jos pelaaja vetää aseen tapaamisen aikana mutta ei osoita sillä Goldbergiä, tämä lausuu ”aseet eivät tapa, vaan videopelit.” Toteamus on – virheellisesti – yhdistetty usein Thompsoniin. Hahmo sai Thompsonin vaatimaan, että Take-Two vetäisi hahmon pelistä. Hän vetosi siihen, että tämänkaltainen tehtävä voisi saada aikaan fiktiivistä murhaa jäljitteleviä tappajia, ja että peli näin vaaransi hänen turvallisuutensa. Tehtävä pysyi pelissä.

Inversen vuonna 2016 julkaiseman haastattelun mukaan Thompson on siirtynyt opettamaan yhteiskuntaoppia floridalaisiin vankiloihin. Hän kertoo haastattelussa halunneensa suojella ensisijaisesti alaikäisiä pelien väkivallalta, eikä omien sanojensa mukaan koskaan vastustanut aikuisille myytävää väkivaltaviihdettä.

Lue lisää:

Nostoja