Tiesitkö? Sega ja Sony olivat vähällä kehittää yhteisen konsolin / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Sega ja Sony olivat vähällä kehittää yhteisen konsolin

19.11.2017 // Kirjoittanut: Ida Suominen
7
Tiesitkö? Sega ja Sony olivat vähällä kehittää yhteisen konsolin

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Ennen ensimmäisen PlayStationin julkaisua Sony havitteli yhteistyötä kentän muiden toimijoiden kanssa. Yhtiö yritti ensin liittoutua Nintendon kanssa, mutta tekijänoikeuksista kummunneet erimielisyydet tappoivat aluillaan olevan ystävyyden. Kun tämä ei toiminut, Sonyn Olaf Olafsson ja Micky Schulhof painelivat toisen konsolijätin, Segan, pakeille. Segan Amerikan yksikön silloinen toimitusjohtaja Tom Kalinske on myöhemmin muistellut Olafssonin ja Schulhofin vedonneen yhteistyötä ehdottaessaan muun muassa siihen, että yhtiöillä oli yhteinen vihollinen, Nintendo.
 
Kalinske oli kiinnostunut yhteen hiileen puhaltamisesta. Sekä Sega että Sony uskoi, että optisissa levyissä olisi pelaamisen tulevaisuus. Suunnitelma oli, että yhtiöt jakaisivat laitteistoon liittyvät voitot ja tappiot, mutta olisivat kumpikin itse vastuussa omista ohjelmistoistaan.
 
Firmojen amerikkalaiset osastot muodostivat tiimin, joka laati luonnoksen yhteisen konsolin teknisistä ominaisuuksista. Ominaisuudet esiteltiin Segan ja Sonyn ylimmille johtoportaille Japanissa. Sonyn Ken Kutaragi innostui ideasta. Segaa johtanut Hayao Nakayama puolestaan tyrmäsi ehdotuksen. Kalinsken mukaan Nakayama ajatteli, että Sony ei osannut tehdä laitteistoa, eikä sen puoleen ohjelmistojakaan. Näin ollen Sony olisi lähinnä taakka Segalle, mikäli yhteistyöhön ryhdyttäisiin.
 
Lopulta Sony kehitti ja julkaisi PlayStationin yksin. Se tuli markkinoille Japanissa vuonna 1994 ja lännessä 1995. Vain hiukan sen edellä julkaistiin Sega Saturn, joka menestyi Japanissa, mutta teki kaupallisen mahalaskun Pohjois-Amerikan markkinoilla. Vuonna 1996 ilmestynyt Nintendo 64 oli viimeinen naula Sega Saturnin arkkuun. Konsolin tuotanto lopetettiin länsimaissa vuonna 1998, kaksi vuotta ennen samaan aikaan julkaistua PlayStationia.
 

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tiesin. Segan olisi ehkä kannattanut lähteä Sonyn kelkkaan. Kun noin niinkun tietää miten tulevaisuudessa kävi. PlayStation vain oli oikea konsoli oikeaan aikaan ja oikeaan hintaan.

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

SEGA on kyllä yksi näitä yhtiöitä, jotka tekivät huonoja päätöksiä kerta toisensa perään olemalla mahd jääräpäisiä, kuvittelemalla olevansa muiden yläpuolella ja tekivät asioita samallailla "koska niin oltiin aina ennenkin tehty".

Käyttäjän velor85 kuva
velor85

Parempi näin olisi voinut mennä huonoon suuntaan. Se olisi ollut pleikkarin loppu ,Ja mä lopettanut pelaamisen.Jollei pleikkaria olisi mä en oikeastaan pelaisi lainkaan.

Käyttäjän Speedy kuva
Speedy
Lainaus velor85

Parempi näin olisi voinut mennä huonoon suuntaan. Se olisi ollut pleikkarin loppu ,Ja mä lopettanut pelaamisen.Jollei pleikkaria olisi mä en oikeastaan pelaisi lainkaan.

Jos pleikkaria ei olisi niin et siitä tietäisikään ja luultavasti fanittaisit jotain muuta. Ehkä Sony/Segaa.

Käyttäjän velor85 kuva
velor85
Lainaus Speedy

[quote="velor85"]Parempi näin olisi voinut mennä huonoon suuntaan. Se olisi ollut pleikkarin loppu ,Ja mä lopettanut pelaamisen.Jollei pleikkaria olisi mä en oikeastaan pelaisi lainkaan.[/quote]
Jos pleikkaria ei olisi niin et siitä tietäisikään ja luultavasti fanittaisit jotain muuta. Ehkä Sony/Segaa.

Voi olla että myös näin kävisi. Mutta pleikkari tai miksi sitä kutsuttaisiin ,Se konsoli nykyään voisi olla erilainen.Dreamcastin takia Sega vetäyty konsoli markkinoilta, Vaikka se konsoli oli tosi hyvä.Uusi konsoli merkkejä voisi tulla markkinoille.monta vuotta ollut samat merkit. Ymmärrän että siinä on myös riskinsä.

Käyttäjän Eerie kuva
Eerie

Sega oli kuitenkin (Mega Drive 32X:stä huolimatta) pelinsä huipulla 90-luvun puolivälissä. Mielestäni firman innovaatioille sekä teknisille saavutuksille ei anneta kylliksi gloriaa nykypäivänä.

Käyttäjän PlayStationPlayer kuva
PlayStationPlayer

En tienny kyllä segaa vituttaa! :D

Nostoja