Tiesitkö? The Sims on ollut myös MMO / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? The Sims on ollut myös MMO

25.08.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
1
Tiesitkö? The Sims on ollut myös MMO

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Pari vuotta alkuperäisen The Simsin julkaisun jälkeen ilmestyi peli, josta ei nykyään kuule juuri puhuttavan. The Sims Online julkaistiin vuoden 2002 joulumarkkinoille. Peli toimi kuukausimaksulla, hiukan vajaat 10 dollaria kuukaudessa, ja se oli saatavilla maailmanlaajuisesti mutta ainoastaan englanniksi. Pelin sisältö oli täsmälleen sitä, mitä etiketti sanoi: pelaaja loi simin ja vaelsi noin tusinasta naapurustosta muodostuvassa maailmassa, huolehti tarpeistaan, rakensi itselleen talon, hankki töitä ja kehitti taitoja. Keskeisin ero The Simsiin oli, että pelissä oli muitakin.

The Sims Onlinessa sai luoda maksimissaan kolme erikseen operoitavaa simiä, joista jokainen sai aluksi käteensä kymppitonnin verran kahisevaa. Eurogamerin arvostelija tuskaili tekstissään pikkuriikkistä summaa ja arveli, että pelaajan odotetaan etsivän kämppikset, joiden kanssa luoda yhteinen rahapooli. Kun ystävät ja asunto oli löydetty, oli aika alkaa kehittää taitoja ja mennä töihin. Peli ei kuulemma tarjonnut erityisemmin mielenkiintoista tekemistä – jokainen The Simsin tunteva tietää, että valtaisa mmo-potentiaali ei ole ensimmäinen asia, joka peliä ajatellessa tulee mieleen.

The Sims Onlinen sisällä pyöri oma taloutensa, joka oli täysin pelaajien pyörittämä. Vilkkaimmat markkinat olivat tiettävästi kiinteistökaupan puolella: taloja ostettiin, myytiin ja vuokrattiin aktiivisesti. Pelin maksujärjestelmä mahdollisti myös aineettomista hyödykkeistä maksamisen. Tämä luonnollisesti johti muun muassa pelinsisäiseen prostituutiorinkiin.

The Sims Onlinesta kertonee jotain se, että suurin osa sitä käsittelevistä artikkeleista koskee sen sulkemista. Tarkka pelaajamäärä ei ole tiedossa, mutta kuukausimaksullinen The Sims ei joka tapauksessa vedonnut kansan syviin riveihin alkuperäisen pelin tavoin. Keväällä 2008 peli brändättiin uudelleen: se vaihtoi nimensä EA-Landiksi maalis–huhtikuun tietämillä. Saman vuoden elokuussa, vajaat puoli vuotta myöhemmin, palvelu sulki ovensa. Kyynisimmät ovatkin esittäneet teorioita, että sulkeminen oli tiedossa jo uudelleenbrändäyksen aikaan, ja että EA halusi suojella The Simsin brändiä vaihtamalla nimen ennen lakkautusta.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän ELTP kuva
ELTP

Jokainen Simsiä konsolilla PS2-aikoihin kaverin kanssa pelannut tietää, että Sims-kaava toimii erityisen hyvin moninpelinä. Eniten toivoisin Sims 2:n tyylistä jaetun näytön kaksinpeliä, mutta tässä vaiheessa minkälainen hyvänsä tapa pelata yhdessä kävisi. Tosin EA:n tuntien nettipeli toisi todennäköisesti mukanaan mikromaksut (kuten ilmeisesti jo myös Sims Onlinen tapauksessa), joka voisi tavoillaan pilata pelin.

Olen huomannut että, tietokoneella pelanneet näkevät Simsin yksinomaan yksinpelikokemuksena, kun taas konsoleilla pelanneet kaipaavat myös kaksinpelimahdollisuutta siihen sivuun.