Tiesitkö? Sonicin innoittajina toimivat Michael Jackson ja Joulupukki

Tiesitkö, että innoitusta maailman kuuluisimmalle siilille haettiin niin musiikkimaailmasta, kansanperinteestä kuin Yhdysvaltain politiikastakin? Lue sekametelisopasta täältä!

22.4.2018 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

On vuosi 1989. Nintendo Entertainment System on konsolimarkkinoiden kuningas ja pyyhkii kilpailijoillaan lattiaa. Muut konsolivalmistajat yrittävät keksiä tapaa kuroa välimatkaa kiinni. Kilpailuasemien parantamisen toivossa Segan johtoporras päättää, että heidän konsolinsa tarvitsee uuden maskotin pistämään Mariolle kampoihin. Yhtiö aloittaa kampanjan, jonka kautta kerätään ehdotuksia uudesta keulakuvasta. Yksi osallistujista on Segalla tuolloin työskennellyt kuvittaja Naoto Ohshima, joka lähettää luonnoksen sinisestä siilistä.

Ohshimalla oli luomuksensa suhteen hyvin suoraviivainen visio. Hahmon nimi oli Mr. Needlemouse ja hahmo liikkui nopeasti. Ohshima ohjattiin ohjelmoija Yuji Nakan pakeille ja kaksikko ryhtyi työstämään Mr. Needlemousen, jonka nimeksi vaihdettiin nopeuden korostamiseksi Sonic, ympärille pelikonseptia.

Suunnittelun tueksi Ohshima avasi Nakalle inspiraationlähteitään. Michael Jackson oli julkaissut pari vuotta aikaisemmin albuminsa Bad, jonka promokuvissa artisti patsasteli remmisaappaissa. Buutsit vetosivat Ohshimaan, joka päätti lainata asustetta omalle hahmolleen. Jacksonin saappaat olivat mustat, mikä ei tuntunut hyvältä värivalinnalta Segansiniselle siilille. Ongelma ajoi Ohshiman puntaroimaan muita universaaleja ikoneita. Sellainen oli totta kai Joulupukki, joka sai kunnian lainata värimaailmaansa Sonicin remmikenkiin. Hahmon toimintaa pelkäämätön asenne puolestaan noukittiin Yhdysvaltain presidentiltä, Bill Clintonilta, jonka tv-esiintymisistä Ohshima oli vaikuttunut.

Sonicia innoitti varsinainen sekametelisoppa, mutta siitä syntyneelle kokonaisuudelle Sega näytti yhtä lailla vihreää valoa – sen jälkeen, kun yhtiön Amerikan-osasto oli tehnyt sille pientä pintaremonttia. Hahmolta muun muassa karsittiin torahampaat, jotka sillä vielä konseptivaiheessa oli. Töyssyisestä tiestä huolimatta Segan uusi maskotti sai ensimmäisen oman pelinsä vuonna 1991, kun Sonic the Hedgehog julkaistiin Sega Mega Drivelle.

Lue lisää:

Lisää luettavaa