Tiesitkö? Sony julkaisi 90-luvulla hämmentävän minipelilaitteen

Tiesitkö, että ennen käsikonsoleita Sonyn yritys kannettavan pelaamisen parissa oli PocketStation? Lue omituisesta lisälaitteesta täältä!

24.3.2022 16:46

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Sony ennätti kokeilla siipiään kannettavan pelaamisen saralla jo roimasti ennen kuin vuonna 2004 ilmestynyt PlayStation Portable ennätti kauppoihin. Vuonna 1999 Japanissa nimittäin näki päivänvalon PocketStation-lisälaite. Ulkomuodoltaan lähinnä tamagotchi-taskulemmikkiä muistuttanut oheishärpäke toimi samaan aikaan sekä muistikorttina että minipelien pelaamiseen soveltuvana leluna.

PocketStation ei ollut ensimmäinen laatuaan. Sitä edelsi Sega Dreamcastin kanssa yhteensopiva Visual Memory Unit, eli tuttavallisemmin VMU, joka oli ilmestynyt Japanissa vasta reilut puoli vuotta aikaisemmin. Kummassakin laitteessa oli nestekidenäyttö ja pelaamiseen soveltuvat nappulat. Laitteet oli tarkoitettu toimimaan sekä pelaamisen aikana että liikkeessä. Tallennustilan lisäksi ne saattoivat tarjota pelaajalle lisätietoa pelin tapahtumista – esimerkiksi pelaajahahmon terveydentilasta tai panosmäärästä. Liikenteessä pattereilla toimiva kapine puolestaan ajoi minipelikoneen asemaa.

Minipelit olivat pääasiallisesti yksinkertaisia ajantappajia esimerkiksi bussimatkoille tai muille pikaisille pyrähdyksille. PocketStation-tuen pitivät sisällään muun muassa ensimmäiset kaksi Spyro-peliä sekä Final Fantasy VIII. Spyron PocketStation-vastineessa kasvatettiin omaa sudenkorentoa, Final Fantasyn Chocobo World -minipeli puolestaan päästi pelaajan seikkailemaan chocobo-lintuna.

PocketStation oli ilmestyessään huippumenestys – se myi tuotantonsa aikana yhteensä 5 miljoonaa kappaletta. Laitetta markkinoitiin myös länsimaissa, mutta se ei lopulta koskaan levinnyt Japanin ulkopuolelle. Ilmeisesti Sony ei pysynyt valtavan kysynnän perässä, eikä PocketStationia tämän vuoksi päästy viemään muualle maailmaan. Laitteen tuotanto päättyi vuonna 2002. Vuonna 2013 Sony toi PocketStation-pelit pelattavaksi PlayStation Vitalle – edelleen kuitenkin ainoastaan Japanin rajojen sisällä.

Lue lisää:

Lisää luettavaa