Tiesitkö? Sony julkaisi 90-luvulla hämmentävän minipelilaitteen / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Sony julkaisi 90-luvulla hämmentävän minipelilaitteen

6.01.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
3
Tiesitkö? Sony julkaisi 90-luvulla hämmentävän minipelilaitteen

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Sony ennätti kokeilla siipiään kannettavan pelaamisen saralla jo roimasti ennen kuin vuonna 2004 ilmestynyt PlayStation Portable ennätti kauppoihin. Vuonna 1999 Japanissa nimittäin näki päivänvalon PocketStation-lisälaite. Ulkomuodoltaan lähinnä tamagotchi-taskulemmikkiä muistuttanut oheishärpäke toimi samaan aikaan sekä muistikorttina että minipelien pelaamiseen soveltuvana leluna.

PocketStation ei ollut ensimmäinen laatuaan. Sitä edelsi Sega Dreamcastin kanssa yhteensopiva Visual Memory Unit, eli tuttavallisemmin VMU, joka oli ilmestynyt Japanissa vasta reilut puoli vuotta aikaisemmin. Kummassakin laitteessa oli nestekidenäyttö ja pelaamiseen soveltuvat nappulat. Laitteet oli tarkoitettu toimimaan sekä pelaamisen aikana että liikkeessä. Tallennustilan lisäksi ne saattoivat tarjota pelaajalle lisätietoa pelin tapahtumista – esimerkiksi pelaajahahmon terveydentilasta tai panosmäärästä. Liikenteessä pattereilla toimiva kapine puolestaan ajoi minipelikoneen asemaa.

Minipelit olivat pääasiallisesti yksinkertaisia ajantappajia esimerkiksi bussimatkoille tai muille pikaisille pyrähdyksille. PocketStation-tuen pitivät sisällään muun muassa ensimmäiset kaksi Spyro-peliä sekä Final Fantasy VIII. Spyron PocketStation-vastineessa kasvatettiin omaa sudenkorentoa, Final Fantasyn Chocobo World -minipeli puolestaan päästi pelaajan seikkailemaan chocobo-lintuna.

PocketStation oli ilmestyessään huippumenestys – se myi tuotantonsa aikana yhteensä 5 miljoonaa kappaletta. Laitetta markkinoitiin myös länsimaissa, mutta se ei lopulta koskaan levinnyt Japanin ulkopuolelle. Ilmeisesti Sony ei pysynyt valtavan kysynnän perässä, eikä PocketStationia tämän vuoksi päästy viemään muualle maailmaan. Laitteen tuotanto päättyi vuonna 2002. Vuonna 2013 Sony toi PocketStation-pelit pelattavaksi PlayStation Vitalle – edelleen kuitenkin ainoastaan Japanin rajojen sisällä.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tiesin ja olin kiinnostunut, mutta sitten se vain ei koskaan ilmestynyt kauppoihin.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Katos mokomaa. Tässä viikon sisään pohdiskelin itsekin, että pitäisikö tämä härveli joskus ostaa. FF VIII:ssä on useampi summon otus, joita ei saa pääpeliin muuten kuin Pocket Stationia pelaamalla. Päätellen miten Pocket Stationia mainostetaan myös PAL pelin ohjekirjassa, laitteelle löytyy tuki myös täällä päin mualimaa, ei vain Usassa ja Japanissa.

Mitä Spyroihin tulee, ilmeisesti sudenkorentojen kasvatus jäi vain japanilaisten huviksi. Ottaen huomioon miten kehnoja japanilaisten Spyrot olivat, yksi ylimääräinen minipeli on minusta onneton vaihtokauppa monta huonoa lokalisaatio muutosta vastaan.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Jostain lehdestä (Peliasema? Super Power? VPL? Ehkä ihan Pelit tai Mikrobitti) luin ja harmittelin että tulee lisälaitteita, joiden takia jää paitsi pelin "koko" sisällöstä. Olin siis jo silloin yksinoikeudellista lisäsisältöä vastaan.

Noita vanhoja lehtiäkin löytyy yhä lojumasta vanhempien nurkista.

Nostoja