Tiesitkö? Star Wars -universumiin on ikuistettu pala Suomea

Tiesitkö, että 90-luvulla Star Wars -universumiin kaivattiin pohjoisen eksotiikkaa ja löydettiin ratkaisu suomesta? Lue lopputuloksesta täältä!

10.12.2017 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Star Wars: The Last Jedi on jo ihan nurkan takana, joten on otollinen aika kääntää katse hetkeksi sarjan historiaan. Kaukaisesta galaksista nimittäin löytyy palanen Suomea, tai tarkemmin sanoen suomen kieltä. Kyseessähän on totta kai teräs käsi -kamppailulaji. Se esiintyi ensimmäistä kertaa vuosina 1996 ja 1997. Ensin laji vilahti Star Wars: Shadows of the Empire -multimediakokoelmassa, minkä jälkeen se pääsi keskeiseen rooliin Star Wars: Masters of Teräs Käsi -pelissä.
 
LucasArtsin 90-luvun eloisille tappelupelimarkkinoille tekemä mättökarkelo Masters of Teräs Käsi julkistettiin E3-messuilla vuonna 1996 ja näki päivänvalon vuotta myöhemmin. Se oli sekä ensimmäinen PlayStation- että mätkintäpeli, jonka yhtiö oli tehnyt.
 
Peli sijoittuu Uuden toivon ja Imperiumin vastaiskun väliseen aikaan. Kuolontähden tuhoutumisen seurauksena keisari Palpatine pestaa salamurhaaja Arden Lynin pistämään kapinallisista keskeisimpiä pinoon. Lynin tapa hiljentää vastustajansa on luonnollisesti teräs käden jalo taito.
 
Teräs käden nimi juontuu siitä, että Shadows of the Empiren kirjoittanut Steve Perry kaipaili jotain hiukan muinaisnorjalta kalskahtavaa. Se on aseeton kamppailulaji, joka saa inspiraationsa indonesialaisesta pencak silatista. Star Wars -universumissa laji puolestaan hakee innoitusta luonnosta – monet liikkeistä lainaavat nimensä esimerkiksi eläimiltä. Lynin ohella teräs kättä taitaa tiettävästi muun muassa esiosissa vilahtanut Darth Maul.
 
Masters of Teräs Käsi julkaistiin loppuvuodesta 1997 PlayStationille. Se myi hyvin joulusesongin aikana, mutta kriitikot lyttäsivät sen tylysti. Peliä moitittiin muun muassa huonosta pelattavuudesta, tylsistä komboista, huonosti tasapainotetuista hahmoista ja höttöisestä tarinasta. Pelin kalseasta vastaanotosta huolimatta teräs käsi lajina on kuitenkin vilahtanut sittemmin yli kymmenessä kirjassa ja sarjakuvassa, jotka lukeutuvat tätä nykyä Disney-aikakautta edeltäneeseen vanhaan Legends-kaanoniin.
 
Lue lisää:

Lisää luettavaa