Tiesitkö? Star Wars -universumiin on ikuistettu pala Suomea / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Star Wars -universumiin on ikuistettu pala Suomea

10.12.2017 // Kirjoittanut: Ida Suominen
9
Tiesitkö? Star Wars -universumiin on ikuistettu pala Suomea

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Star Wars: The Last Jedi on jo ihan nurkan takana, joten on otollinen aika kääntää katse hetkeksi sarjan historiaan. Kaukaisesta galaksista nimittäin löytyy palanen Suomea, tai tarkemmin sanoen suomen kieltä. Kyseessähän on totta kai teräs käsi -kamppailulaji. Se esiintyi ensimmäistä kertaa vuosina 1996 ja 1997. Ensin laji vilahti Star Wars: Shadows of the Empire -multimediakokoelmassa, minkä jälkeen se pääsi keskeiseen rooliin Star Wars: Masters of Teräs Käsi -pelissä.
 
LucasArtsin 90-luvun eloisille tappelupelimarkkinoille tekemä mättökarkelo Masters of Teräs Käsi julkistettiin E3-messuilla vuonna 1996 ja näki päivänvalon vuotta myöhemmin. Se oli sekä ensimmäinen PlayStation- että mätkintäpeli, jonka yhtiö oli tehnyt.
 
Peli sijoittuu Uuden toivon ja Imperiumin vastaiskun väliseen aikaan. Kuolontähden tuhoutumisen seurauksena keisari Palpatine pestaa salamurhaaja Arden Lynin pistämään kapinallisista keskeisimpiä pinoon. Lynin tapa hiljentää vastustajansa on luonnollisesti teräs käden jalo taito.
 
Teräs käden nimi juontuu siitä, että Shadows of the Empiren kirjoittanut Steve Perry kaipaili jotain hiukan muinaisnorjalta kalskahtavaa. Se on aseeton kamppailulaji, joka saa inspiraationsa indonesialaisesta pencak silatista. Star Wars -universumissa laji puolestaan hakee innoitusta luonnosta – monet liikkeistä lainaavat nimensä esimerkiksi eläimiltä. Lynin ohella teräs kättä taitaa tiettävästi muun muassa esiosissa vilahtanut Darth Maul.
 
Masters of Teräs Käsi julkaistiin loppuvuodesta 1997 PlayStationille. Se myi hyvin joulusesongin aikana, mutta kriitikot lyttäsivät sen tylysti. Peliä moitittiin muun muassa huonosta pelattavuudesta, tylsistä komboista, huonosti tasapainotetuista hahmoista ja höttöisestä tarinasta. Pelin kalseasta vastaanotosta huolimatta teräs käsi lajina on kuitenkin vilahtanut sittemmin yli kymmenessä kirjassa ja sarjakuvassa, jotka lukeutuvat tätä nykyä Disney-aikakautta edeltäneeseen vanhaan Legends-kaanoniin.
 
Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Teräs käden olen vuosien mittaan kuullut ohimennen mainitun ainakin kahdessa Pelaajacastissa, mutta olen aina paennut Tähtien Sotaa ja muutenkin vältin ottamasta aiheesta selon.

Käyttäjän Galactus kuva
Galactus

Tätä tuli pelattua paljon PS1:lle. Oli silloin hauska.

Käyttäjän lindario kuva
lindario

Pelillä on Huttusessa ainakin yksi vaikutusvaltainen ystävä

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tiesin ja se on nostattanut aina hymyn huulille. Myös itse peli on ihan ok, jos tykkää Tekkenistä, sillä pelaa samalla tavalla ja käyttää samaa engineä.

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister
Lainaus snaketus

Tiesin ja se on nostattanut aina hymyn huulille. Myös itse peli on ihan ok, jos tykkää Tekkenistä, sillä pelaa samalla tavalla ja käyttää samaa engineä.

Oon 100% varma että ei käytä Tekkenin engineä ja mua kiinnostaa turhanpäiväinen trivia. Hauska peli silti oli aikanaan vaikka näkyy usein paskimmat SW pelit listoilla.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus snaketus

Myös itse peli on ihan ok, jos tykkää Tekkenistä, sillä pelaa samalla tavalla

Joo ja Bubsy 3D:stä tykkää jos tykkää Mario 64:sta, koska sama logiikka.

Käyttäjän iNdo kuva
iNdo

Tiesin.

Käyttäjän Agathon kuva
Agathon

Tämä oli just Cinemassacren AVGN:llä esittelyssä. Kantsii tsekata Youtubesta.

Käyttäjän make72 kuva
make72

Tuli kokeiltua tätä vähän aikaa sitten pal versiossa aika paska framerate:)
Pitäis hommaa jostain ntsc versio jos pyöris paremmin.
Ainaki Tekkenit pyöri huomattavasti paremmin jenkki versioilla.

Nostoja