Tiesitkö? Steven Spielberg teki floppipelin elokuvan ohjaamisesta / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Steven Spielberg teki floppipelin elokuvan ohjaamisesta

19.04.2020 // Kirjoittanut: Ida Suominen
2
Tiesitkö? Steven Spielberg teki floppipelin elokuvan ohjaamisesta

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Ohjaaja Steven Spielberg on mittavan uransa aikana kastanut varpaitaan videopelien syviin vesiin useaan otteeseen. Hän on pitkän linjan pelaaja, eikä pelien tekeminenkään ole ohjaajalegendalle täysin tuntematon tontti. Yksi hänen erikoisimmista peliprojekteistaan ilmestyi vuonna 1996, kun Spielbergin perustama DreamWorks-studio sai oman DreamWorks Interactive -peliosastonsa.

Spielberg halusi innostaa orastavia elokuvantekijöitä kokeilemaan siipiään ja yhdisti projektia varten kaksi intohimoaan: elokuvat ja videopelit. Lopputulos on Steven Spielberg’s Director’s Chair. Toisin kuin nimi väittää, peli on lähempänä leikkaaja- kuin ohjaajasimulaattoria. Pelissä editoidaan jo olemassa olevasta kuvamateriaalista – jota tähdittävät esimerkiksi Jennifer Aniston ja Quentin Tarantino – kulttuuripläjäys, joka lopuksi esitetään yleisölle. Ohjausvaiheessa materiaalin suhteen tehtävät päätökset rajautuvat lähinnä siihen, mistä kuvakulmasta kohtaus kuvataan ja vedetäänkö se koomisesti överiksi vai näytelläänkö vakavana draamana.

Spielberg kuitenkin haluasi näyttää pelaajille myös ohjaajan työn nurjan puolen: tieto siitä, että elokuvaan tarvitaan muumion käärinliinoja, ei ole kantautunut puvustamoon asti. Kuvataanko muumiokohtaus myöhemmin vai venytetäänkö aikataulua? Oikutteleva valaistus puolestaan estää maskeeraamisen, mitä tehdään? Yleisön haipuvaa kiinnostusta puolestaan ruokitaan muun muassa raapimalla kokoon julisteita.

Steven Spielberg’s Director’s Chairista ei tullut rakastettua kulttiklassikkoa. Se sai kehnonlaisia arvioita: esimerkiksi Computer Gaming World antoi pelille kaksi ja puoli tähteä ja totesi sen olevan niin rajallinen ja lineaarinen, että se epäonnistuu sekä pelinä että multimediakokemuksenakin. Director’s Chairin floppaaminen ei kuitenkaan lannistanut Spielbergiä: muutamaa vuotta myöhemmin hän oli mukana luomassa Medal of Honoria ja on vielä 2000-luvullakin puuhannut pelien parissa. Miehen viimeisin projekti, avaruusolennosta kertova tunteellinen toimintaseikkailu LMNO peruuntui vuonna 2010. Rakkaus videopeleihin on kuitenkin paistanut Spielbergin töistä läpi vielä myöhemminkin – hän ohjasi vuonna 2018 teattereihin tulleen sovituksen Ernest Clinen pelikulttuurilla mehustelevasta Ready Player One -romaanista.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Kuinka voitte jättää The Dig joka on yksi parahaista seikkailupeleistä pois jutusta

The Dig

Käyttäjän Ville Arvekari kuva
Ville Arvekari
Lainaus frozen

Kuinka voitte jättää The Dig joka on yksi parahaista seikkailupeleistä pois jutusta

Spielbergin pelikytköksistä on tehty jo laajempi katsaus Tiesitkö-kirjassa, jossa The Dig tulee esille. Tämän jutun keskeinen pointti kuitenkin on Director's Chair.

Nostoja