Tiesitkö? Super Mario oli alun perin Kippari-Kalle / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Super Mario oli alun perin Kippari-Kalle

29.10.2017 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Super Mario oli alun perin Kippari-Kalle

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Perjantaina ilmestynyt Super Mario Odyssey on päästänyt kaikkien suosikkiputkimiehen valloilleen avoimempiin maailmoihin, joissa on kaikuja Super Mario 64:stä ja Super Mario Sunshinesta. Maailmanmatkailuun paluu on sinällään osuvaa, sillä historian alkuhämärissä viiksivallu luotiin Nintendon valttikortiksi jos nyt ei maailman, niin ainakin länsimaiden valloituksessa. Hahmon oli tarkoitus lyödä läpi Pohjois-Amerikan markkinoilla ja kasvattaa Nintendon myyntiä lännessä.

Läpilyöntiä kehittämään valittiin nuori Shigeru Miyamoto. Miyamotolla oli visio kolmiodraamasta, joka ammensi inspiraationsa vanhoista Kippari-Kalle -sarjakuvista. Kolikkopeli ohjelmoitiin länsimaissa flopanneen Radar Scope -avaruusräiskinnän päälle, jotta myymättä jääneet kabinetit voitaisiin käyttää uudelleen. Jos Miyamoto olisi saanut tahtonsa läpi, pelaaja olisi astunut pinaatista voimansa saavan seilorin saappaisiin pelastamaan arkkivihollisensa Brutuksen sieppaamaa Olgaa. Nintendo ei kuitenkaan saanut oikeuksia klassikkohahmon käyttämiseen pelissään.

Kompromisseja oli tehtävä. Kippari-Kallesta tuli ohjeissa kuvaavasti Jumpman, kabinetin myyntilehtisissä kimmoisaa ukkelia puolestaan kutsuttiin Marioksi. Jykevärakenteinen Brutus oli helppo korvata Jumpman-Marion lemmikkigorilla Donkey Kongilla. Gorilla oli villiintynyt ja siepannut Marion silloisen tyttöystävän, Paulinen. Marion tehtäväksi jäi kiivetä eläimen perässä rakennustelineiden päällä ja väistellä putoavia tynnyreitä auttaakseen Paulinen turvallisesti takaisin maan kamaralle.

Antagonistinsa nimeä kantava Donkey Kong ilmestyi vuonna 1981 nimellä ja raotti Nintendolle ovea länteen. Vahvasti debytoinut Mario sai pari vuotta myöhemmin oman pelinsä. Neitoja pelastettiin pulasta siinäkin, mutta alanvaihto oli edessä. Donkey Kongissa nimittäin seikkaili kenttien työmaateemaa mukaillen puuseppä. Kun Mario Bros. ilmestyi, oli Mario siirtynyt putkiasentajaksi, sillä sen katsottiin osuvan paremmin yksiin pelin monien maanalaisten osuuksien kanssa.

Lue lisää:

Nostoja