Tiesitkö? Tällaisia asioita arvopelejä hinnoitellessa katsotaan

Tiesitkö, että GameCuben pelien arvo on kiivennyt vuoden aikana seitsemisenkymmentä prosenttia? Lue pelien hinnoittelun ihmeellisestä maailmasta täältä!

15.8.2021 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Ennätys suurimpaan hintaan koskaan myydystä videopelistä on paukahtanut tänä kesänä rikki useamman kerran. Heinäkuun alussa huutokaupattiin vuoden 1987 The Legend of Zelda rapsakkaan 870 000 dollarin hintaan. Vain muutama päivä myöhemmin Super Mario 64 meni puolellatoista miljoonalla dollarilla. Elokuun alussa Super Mario Bros. myytiin kahdella miljoonalla. Kahden miljoonan pläjäys ei kuitenkaan ole huutokauppa, vaan pelin osti viime vuonna keräilyesineisiin erikoistunut Rally, jonka liiketoimintamalli perustuu sille, että sijoittavat voivat ostaa tuotteesta osia. Avasimme kuviota tässä uutisessa.

Kolmen seuraavaksi kalleimman pelin myyntihinnat ovat olleet 660 000 (Super Mario Bros.), 153 000 (Super Mario Bros. 3), sekä 112 000 (Super Mario Bros.) dollaria. Puolet kuuden listasta on siis Super Mario Brosia, mutta niiden hinnoissa on valtava ero. Vaikka Rallyn kauppaama kahden miljoonan peli ei mennytkään huutokaupassa, hinnan muodostusperiaate lienee samankaltainen.

Keräilyrintamalla kovassa huudossa ovat pelit ovat lähtökohtaisesti aina alkuperäisissä, avaamattomissa pakkauksissa ja mahdollisimman hyväkuntoisia. Esimerkiksi kaikki listan Super Mario Bros. -pelit ovat tällaisia. Aivan ensi alkuun Nintendo sinetöi pelinsä pyöreällä Nintendo-tarralla, mutta vaihtoi ne joskus vuoden 1986 aikana muovikääreisiin. Nämä kolme Super Mario Brosia ovat tiettävästi kaikki muovikääreellisiä.

Yksi keräilyn perusperiaatteista tietenkin on, että esineen harvinaisuus vaikuttaa sen haluttavuuteen. Esimerkiksi 560 000 dollarilla lähtenyttä Super Mariota valmistettiin vain vuoden 1986 lopusta vuoden 1987 alkuun. Pelin versiota ajoitettaessa katsotaan esimerkiksi Nintendo Entertainment Systemille tehtyjen pelien tapauksessa muun muassa sitä, onko paketissa pahvinen ripustuskoukku, jotka olivat käytössä vuoden 1987 syksyyn asti, sekä sitä, onko pelikoteloon konsolin nimen viereen liitetty tavaramerkkilogoa. Yksityiskohtaisemman selonteon NES-pelin luokittelusta saa pelien arviointiin keskittyneeltä WataGames-sivustolta.

Pandemia-aika on tehnyt keräilypeleistä aiempaa houkuttelevampia myös hieman vaatimattomammissa piireissä. Maaliskuun 2020 ja maaliskuun 2021 välillä retropelien hinnat nousivat keskimäärin 33 prosenttia. Suurimman kirin ovat ottaneet GameCube-pelit, joiden arvo on noussut 70 prosentilla. Vaikka sarjaa ei näykään kuuden arvokkaimman listalla, ovat arvoaan kasvattaneet erityisesti Pokémon-pelit.

Lue lisää:

Lisää luettavaa