Tiesitkö? Tämä popkulttuurin kolossi on poikinut eniten lisenssipelejä

Tiesitkö, että tästä tänä jouluna 45 vuotta täyttävästä scifisarjasta on laskutavasta riippuen tehty suurin piirtein 150 peliä? Lue erikoisimmista täältä!

24.1.2021 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Lisenssipelit ovat olleet kiinteä osa pelimaailmaa melkein yhtä pitkään kuin pelejä on ollut olemassa. Kolikkopelien yleistymisestä 70-luvun alussa ei kestänyt kauaa, kun jo olemassa olevien, suosittujen viihdeilmiöiden houkuttavuus ymmärrettiin. Tiettävästi ensimmäinen – tai vähintäänkin ensimmäisten joukossa oleva – kolikkohallipeli oli 70- ja 80-luvuilla pyörineeseen Onnen päivät -televisiosarjaan perustuva Fonz-ajopeli. Pelillä ei ollut juuri muuta tekoa sarjan kanssa kuin nimi – se oli vain uudelleen brändätty versio Segan aikaisemmasta Moto-Cross -kaahailusta  – mutta jotain se silti ilmestyessään nitkautti liikkeelle.

Lisenssipelit ovat julkaisijalle siitä näppäriä, että riittävän tunnetun nimen läpsäyttäminen pelikotelon kanteen tuo sille näkyvyyttä. Tätä onkin hyödynnetty vuosien saatossa yhä uudelleen ja uudelleen. Lisenssipelit ovat perinteisesti nauttineet hieman kyseenalaista mainetta, ehkä syystäkin. Huono maine ei ole kuitenkaan onnistunut tappamaan ilmiötä.

Hyvä esimerkki tästä on Star Wars, joka tiettävästi vie ykkössijan lisenssipelien määrässä. Riippuen siitä, mitä kaikkea laskee mukaan, sarjasta tehtyjen pelien määrä kiikkuu 150 tietämissä. Vertailun vuoksi sekä Terminatorista että Indiana Jonesista on vähän vajaat kolmekymmentä peliä, Keski-Maahan sijoittuu noin kolmisenkymmentä ja Harry Potterista on tehty vaatimattomat parikymmentä.

Star Warsin listalla on kyllä perinteisempiäkin pelejä – esimerkiksi Star Wars Jedi: Fallen Order, Knights of the Old Republic ja Battlefront-sarja. Mutta sekaan mahtuu myös kierresyöttöjä. Lego-crossoverit eivät ole olleet enää vähintään vuosikymmeneen mitenkään outo konsepti, mutta esimerkiksi viime syksynä ilmestynyt The Sims 4 -lisäosa Matka Batuulle nostatti julkistuksensa alla kulmakarvoja. Lisäksi outolintujen joukkoon mahtuu muun muassa noin tusina opetuspeliä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi mahdollisuus oppia fysiikkaa vuonna 1998 julkaistun Star Wars: Droid Worksin avustuksella? Eikä pidä unohtaa hilpeää Kinect Star Warsia, jossa muiden pelimuotojen ohessa käydään tanssitaistoon Xboxin liikeohjauksen avulla.

Star Wars -pelien julkaisuvauhti ei näytä olevan lähelläkään hiipumista, päinvastoin. Uutisoimme viime viikolla, että Electronic Artsin yksinoikeus Star Warsin lisenssiin on loppunut. Tällä hetkellä tiedetäänkin ainakin kahdesta eri pelistä, jotka siintävät tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Lisää luettavaa