Tiesitkö? Tästä pelistä nousi ensimmäinen väkivaltakohu

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin jatkossa sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

16.10.2017 13:57

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin jatkossa sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Mortal Kombat, Doom, Grand Theft Auto -pelisarja kokonaisuudessaan. Pelien väkivalta on kauhistuttanut suurta yleisöä jo useampia vuosikymmeniä. Aivan ensimmäisestä moraalipaniikista menee kuitenkin kunnia tiettävästi kolikkopeli Death Racelle. Vuonna 1976 julkaistu peli kiipesi nopeasti aiheuttamansa kohun ansiosta kehittäjä Exidyn läpimurtopeliksi.

Samannimisestä elokuvasta innoituksensa ammentaneessa Death Racessa pelaajan tehtäväksi annetaan lanata autonsa alle niin monta ”gremliniä” kuin puolentoista minuutin aikana ehtii. Kun kohteen sai liiskattua, sen kuolinpaikalle ilmestyi hautakivi. 70-luvun puolivälin grafiikka tekee asioista väkisinkin hiukan viitteellisiä, mutta tikku-ukkomaisissa gremlineissä on paljon ihmismäisiä piirteitä – tai niin ainakin aikalaiset ajattelivat. Autoa pakenevien hahmojen päälle ajaminen oli moraalitonta hupia. Viestimissä pelättiin muun muassa, että pelaajista tulee sadistisia kaahareita, jotka alkavat kalmanrallin kannustamina ajaa holtittomasti. Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto kutsui Death Racea sairaaksi ja makaaberiksi. Useampia kuukausia velloneen keskustelun aikana väläyteltiin vielä nykyäänkin tuttuja kortteja: nuoriso turmeltuu ja väkivaltakäyrä kiipii kattoon.

Väkivaltaiset pelit eivät olleet edes vuonna 1976 mitenkään uusi ilmiö. Vain vuotta aikaisemmin oli julkaistu japanilaiskehittäjä Taiton pidetty länkkäriräiskintä Gun Fight, jossa kaksi pelaajaa yrittää ampua toisensa. Jo siihen aikaan puhuttiin Gun Fightin ja Death Racen eroista. Artikkeli Tucson Daily Citizenissä huomautti, että pelihallista lähdettyään pelaaja ei vedä asetta taskustaan ja ammu naapuriaan mutta nousee kyllä autoon. Toisessa artikkelissa puolestaan erään pelihallin omistaja avautui siitä, kuinka hän hankki Death Racen halliinsa sen suosion takia mutta järkyttyi ymmärtäessään, millaisesta pelistä oli kyse. Kolmannessa haastateltiin väkivaltaisia vankeja hoitanutta psykologia, jonka mukaan vangit todennäköisesti rakastaisivat Death Racea.

Moderneissa kohuissa ei ehkä enää kuulla pahaa-aavistamattomia pelihallinpitäjiä, mutta muuten julkinen keskustelu on muuttunut yllättävän vähän 40 vuoden aikana.

Lue lisää:
The Agony and the Exidy: A History of Video Game Violence and the Legacy of Death Race
The Golden Arcade Historian: Death Race

Lisää luettavaa