Tiesitkö? Toimintastara Jean-Claude Van Damme innoitti Mortal Kombatin synnyssä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Toimintastara Jean-Claude Van Damme innoitti Mortal Kombatin synnyssä

21.02.2021 // Kirjoittanut: Ida Suominen
2
Tiesitkö? Toimintastara Jean-Claude Van Damme innoitti Mortal Kombatin synnyssä

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Myöhemmin keväällä julkaistava Mortal Kombat -elokuva sai tällä viikolla ensimmäisen trailerinsa. Tämä on ensi vuonna kolmekymppisiään juhlistavan pelisarjan historian kolmas leffa. Elokuvataide on kuitenkin ollut Mortal Kombatin ytimessä jo ensimmäisestä pelistä lähtien.

Ensialkuun vuonna 1992 ilmestyneen pelin ei ollut edes määrä olla Mortal Kombat. Sen nimi oli alun perin Van Damme, toimintatähti Jean-Claude Van Dammen mukaan. Pelin luoja Ed Boon on kertonut, että Midwayn kehittäjätiimi halusi tehdä Street Fighterin, mutta MTV-kanavan tyyliin sopivalla tavalla.

– Juttelimme keskenämme, että tekisimme nahkarotsiversion Street Fighteristä – jotain missä veri lentää ja läski tummuu, Boon on kertonut.

Van Damme oli 90-luvulla suuri nimi toimintaskenessä. Jos hänen nimensä olisi voinut lätkäistä pelikotelon kanteen ja näyttelijälistaan, huomio olisi ollut taattu. Mortal Kombatin toinen luoja, John Tobias, lähestyi Van Dammea ja tiedusteli tämän halukkuutta olla mukana mystiikkaa ja kung-fua yhdistelevässä taistelupelissä. Tähti ei suostunut. Kehittäjät ovat arvelleet myöhemmin että tämä on luultavasti ollut kiireinen Universal Soldierin kanssa, mutta tyrmäys kirveli silti.

Välillä näkee väläyteltävän, että pelisarjan vakikasvo Johnny Cage olisi saanut inspiraationsa Van Dammesta. Mortal Kombatin kamppailulajikoordinaattorina ja useamman hahmon näyttelijänä toiminut Dan Pesina on kuitenkin kertonut, että tosiasiassa Johnny Cage on mallinnettu Marvel-hahmo Iron Fistin mukaan. Pesina on kuitenkin myös maininnut, että Cagen klassikkoliike, jossa tämä hivauttaa vastustajaa vyön alle, olisi ollut tarkoituksellinen näpäytys Van Dammea kohtaan.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän Kaze88 kuva
Kaze88

Joskus katsoin jonkun did you know videon, siinä arveltiin että Van Dammella olisi ollut jo diili Street fighter leffaan ja peliin. Vaikka Van Dammen vanhemmista elokuvista pidänkin, niin on hän kyllä ryssinyt monta hyvää saumaa saada lisää suosiota ja leffa yms. diilejä. Hän oli myös ollut alkuperäisessä Predator elokuvassa itse predator, mutta kun kävi ilmi ettei käsin taistella yhtään hän lähti. Expendables elokuvaan hän olisi päässyt pää tiimin joukkoon, mutta kieltäytyi koska rooli oli liian pieni. Hän oli myös kokoaiinipäissään pyytänyt 10 elokuvan diilistä tuplaliksaa joskus 90-luvulla, sen jälkeen hän taisikin olla Hollywoodissa pannassa semmoset 10 vuotta.

Käyttäjän Izmou kuva
Izmou

Nostoja