Tiesitkö? Vandalismin pelko muutti Pac-Manin nimen / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Vandalismin pelko muutti Pac-Manin nimen

19.05.2019 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Vandalismin pelko muutti Pac-Manin nimen

"Tiesitkö?" on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Vuonna 1980 ilmestyneen Pac-Manin sanotaan usein olleen ensimmäinen kasuaaleille pelaajille suunnattu peli. Sen oli tarkoitus tuoda pelihalleihin muutakin kuin ampumiseen keskittyvää viihdettä, ja näin vetää kabinettien ääreen yleisöä, jota räiskintä ei viehättänyt. Pelin luoja Toru Iwatanin mukaan inspiraatio tuli ruuasta: hän sai ajatuksen peliin nähdessään – kertomuksesta riippuen – joko pizzan tai piirakan, josta puuttui viipale. Tämä innoitti ikonisen arcadehahmon mukavan tunnistettavan ja simppelin muodon. Pac-Man oli syntynyt.

Hahmon nimi ei kuitenkaan aluksi ollut Pac-Man. Iwatani risti nälkäisen pallon ensi alkuun Puckmaniksi, ja pelin japanilaisessa ensijulkaisussa hahmo tunnettiinkin sillä nimellä. Puck oli toisaalta viittaus hahmon kiekkomaiseen muotoon, toisaalta japanilaiseen onomatopoeettiseen termiin ”paku paku”, joka kuvaa suun sulkemisen ääntä.

Kun peliä oltiin tuomassa Japanista Yhdysvaltoihin, nimen korjailun katsottiin olevan paikallaan. Jostain syystä erityisesti Puckmanin ensimmäisen kirjaimen pelättiin vetävän puoleensa vandalismia, eivätkä pelihallien pyörittäjät olleet erityisen innoissaan ajatuksesta alituiseen ehostettavina olevista pelikabineteista. Uusi nimi ei harhautunut kuitenkaan erityisen kauas juurilta, vaan peli julkaistiin Yhdysvalloissa Pac-Manina.

Pac-Man ilmestyi Puckmanina Japanissa toukokuussa 1980 ja Yhdysvalloissa uusitun nimensä kera tiettävästi lokakuussa 1980. Pac-Man on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista videopelihahmoista, ja pelistä onkin tehty roppakaupalla sekä virallisia jatko-osia että epävirallisia versioita.

Lue lisää: