Tiesitkö? Vanha GTA-fanimyytti heijastui myös Rockstarin myöhempiin peleihin / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Vanha GTA-fanimyytti heijastui myös Rockstarin myöhempiin peleihin

9.08.2020 // Kirjoittanut: Ida Suominen
1
Tiesitkö? Vanha GTA-fanimyytti heijastui myös Rockstarin myöhempiin peleihin

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

On vuosi 2004. Grand Theft Auto: San Andreas on ilmestynyt vastikään, ja sana on alkanut levitä. San Andreasin maaseudulla, kuten Back o Beyondin tai Chiliad-vuoren alueilla, voi törmätä omituiseen otukseen. Keskusteluissa kierrätettiin kuvia kookkaasta tummasta hahmosta öisessä metsässä. YouTubeen alettiin puskea videoita sekä omista havainnoista että pyrkimyksistä löytää tämä salaperäinen olento.

San Andreasin isojalasta tuli nopeasti yksi senaikaisen internetin suosituimmista ja tunnetuimmista pelimyyteistä. San Andreas oli muutenkin myytinkehittäjien ja -metsästäjien suosiossa. Suuri pelimaailma ja ne omituiset tapahtumat, jotka nauttivat myytin mainetta ja jotka kyettiin vahvistamaan – esimerkiksi aaveautot – ruokkivat pelaajien mielikuvitusta.

GTA-kehittäjä Rockstar kielsi ensi alkuun isojalan olemassaolon, mutta on myöhemmin alkanut viritellä myytin ympärille omaa salamyhkäisyyden verhoaan.

– Antaa myytin pysyä myyttinä. Tämä on vähän sama kuin kysyisi Yhdysvaltain hallitukselta Alue 51:stä, vai mitä? Ainoa sovelias kommentti on ”ei kommenttia”, entinen Rockstar-työntekijä Christian Cantamessa on kertonut.

Kehittäjä on mehustellut myytin suosiolla myöhemmissä peleissään kahteen eri otteeseen. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2010 julkaistun Red Dead Redemptionin Undead Nightmare -lisäosassa. Siinä pelaajahahmo John Marston saa paikalliselta metsästäjältä tehtävän jäljittää ja tappaa isojalka. Kun Marston on kaatanut kuusi kryptidiä, tapaa hän itseään viimeiseksi kutsuvan yksilön. Isojalka pyytää Marstonia päättämään tuskansa, koska ei halua olla lajinsa ainoa. Kun on olennon on päästänyt päiviltä, saa avattua saavutuksen ”Six years in the making” – San Andreasin ja Red Dead Redemptionin ilmestymisen välillä vierähti kuusi vuotta.

Hieman kevyempää isojalkasettiä nähtiin GTA 5:ssä, missä Franklin tapaa metsästäjän, joka sanoo etsineensä isojalkaa yhdeksän vuotta. GTA 5 ilmestyi vuonna 2013, jolloin San Andreasin julkaisusta oli vierähtänyt hieman vajaa vuosikymmen. Franklin päättää yrittää itsekin löytää myyttisen olennon, ja tehtävä kulminoituukin erikoiseen kohtaamiseen. Eräässä aikaisemmassa tehtävässä isojalka on myös mahdollista nähdä tarkkuuskiväärin lämpösensorin läpi.

Isojalka on Grand Theft Auto -pelisarjan tunnetuimpia, ellei jopa tunnetuin, yksittäinen myytti. Se kiinnostaa ihmisiä edelleen, ja esimerkiksi YouTubeen ladataan yhä tasaiseen tahtiin videoita, joissa olento vähintäänkin mainitaan, olipa se metsästysretken, modin tai puhtaan klikkausten kaipuun muodossa.

Lue lisää:

Kommentit

Käyttäjän frozen kuva
frozen

Yhdysvaltain hallitus on myöntäny alue 51 virallisesti olevan olemassa nykyään ;)

Lainaus

– Antaa myytin pysyä myyttinä. Tämä on vähän sama kuin kysyisi Yhdysvaltain hallitukselta Alue 51:stä

Nostoja