Tiesitkö? Videopeleissä on hakkeroitu esimerkiksi sanapulmien ja labyrinttien keinoin

Tiesitkö, että peleissä on aikojen saatossa tehty luovia linjauksia siitä, kuinka hakkerointia pitäisi kuvata? Lue ratkaisuista täältä!

24.7.2022 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Hakkerointi, tuo moderniin maailmaan sijoittuvien pelien vastine taikavoimille – mihin se ei pystyisi? Hakkeroimalla saa ovien avaamisen ja hälytinten sammuttamisen ohella kätevästi esimerkiksi imaistua rahat vastaantulijan tililtä, käännettyä turvalaitteiston tykkitornit vartijoita itseään vastaan, sekä luonnollisesti murtauduttua työkavereiden tietokoneille kun nämä eivät ole paikalla.

Kuten muidenkin pelin normaalista toiminnasta poikkeavien puuhien kanssa, pelinkehittäjien on täytynyt keksiä tapa simuloida hakkerointia pelin sisällä. Helpoimmillaan se voi olla ”paina X hakkeroidaksesi” -tyyppinen ratkaisu. Usein ne kuitenkin ovat jonkinlaisia ajastettuja aivopähkinöitä – tästä eräänä paremmin tunnettuna esimerkkinä Bioshockin putkimiespeli. Minipelissä pyöritellään putkenpätkiä ja tarkoitus on kytkeä piste A pisteeseen B ennen kuin neste ehtii täyttää putken.

Usein hakkerointipeleissä myös etsitään samankaltaisuuksia: Mass Effectissä on peräti kolme erilaista hakkerointisysteemiä. Sarjan ensimmäisessä osassa väistellään Froggerin tyyliin kentässä liikkuvia palasia, toisessa osassa taas etsitään samanlaisia symboleita tai koodinpätkiä riippuen siitä, mitä yrittää hakkeroida.

Alien: Isolationissa puolestaan koitetaan muodostaa ruudulla näkyvä kuvio useammasta pienestä kuviosta. Pulmarykäys The Witness taas yhdistää oikean reitin ja visuaalisten samankaltaisuuksien löytämistä.

Uudemmat Fallout-pelit suuntaavat visuaalisuuden sijaan pikemminkin kielelliselle linjalle. Fallouteissa 3 ja 4 hakkerointi tapahtuu hirsipuuta varioivalla pähkinällä, jossa pelaajalle annetaan lista sanoja ja sallittujen yritysten määrä. Tarkoitus on löytää oikea sana vihjeiden perusteella.

Oman alalajinsa muodostavat puhtaasti toimintavetoiset hakkerointiminipelit. Vanhoissa Sucker Punchin Sly Cooper -peleissä hakkerointi muuttaa pelin hetkeksi arcadehenkiseksi twin stick -räiskinnäksi, jossa ammuskellaan tietokoneen palomuurin osasia. Vuonna 2017 ilmestyneen Preyn lähestymistapa taas on labyrintti, jonka halki kursori täytyy johdattaa aikarajan puitteissa maaliin ilman, että ottaa liian kovaa kosketusta labyrintin seiniin.

Lue lisää:

Lisää luettavaa