”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Modeja on moneen makuun: niillä saa peliin näppärästi lisäsisältöä, kosmeettisia parannuksia tai mahdollisuuden huijata tehokkaammin. Nykyään ne ovat monelle kiinteä osa tietokonepelaamisen kulttuuria. Esimerkiksi Nexus Modsissa, yhdessä suurimmista modeja yhteen paikkaan keräävistä sivustoista, on rapiat 330 000 modia noin puoleentoista tuhanteen eri peliin.

Modien voi katsoa syntyneen 80-luvun alussa. Maailman ensimmäisenä modina tavataan pitää Castle Smurfensteiniä. Castle Smurfenstein rukkasi Muse Softwaren kehittämää, vuonna 1981 julkaistua Castle Wolfensteiniä vaihtamalla alku- ja loppuruudut, natsivihollisten hahmomallit ja äänet sekä tunnusmusiikin smurffaavampiin vastineisiin. Castle Smurfensteinissä smurffit, nuo belgialaisesta sarjakuvasta lähtöisin olevat siniset pikkuolennot ovat natsien kavala salajuoni alistaa ja vallata muu maailma. Pelaaja astuu modissa Smurfbutcher Bobin saappaisiin tämän yrittäessä paeta Kanadassa sijaitsevasta Smurffilinnoituksesta.

Vaikka modauksen ensiaskeleet otettiin 80-luvulla, skene alkoi muodostua kunnolla vasta 90-luvulla id Softwaren räiskintähitti Doomin myötä. Id Softwarella oli huomattu, että pelien fanit askartelivat niiden parissa mielellään muutenkin kuin pelaamalla. Niinpä Doomin julkaisun yhteydessä vuonna 1993 kehittäjät päättivät pakata Doomin kartat, tekstuurit ja hahmo- ja oliomallit omaan erilliseen tiedostoonsa, josta askarteluhenkiset fanit saisivat ne helpommin käyttöönsä ilman tarvetta kaivaa kaikkea manuaalisesti pelin lähdekoodista. Tämä päästi modaajat tekemään omia kenttiään.

Siirto sai erinomaisen vastaanoton, ja vuonna 1994 id Software julkaisi erilliset työkalut, jotka mahdollistivat käyttäjäystävällisen modaamisen.

Modausrintamalla kohisi vielä 90-luvun lopussa, kun Valven kehittämä vuoden 1998 scifitoiminta Half-Life sai modissa täydellisen muodonmuutoksen. Vietnamilais-kanadalainen koodari Minh Le julkaisi vuonna 1999 modin, joka muutti pelin asetelman terrorismiin ja vastaterrorismiin, ja antoi modille nimeksi Counter-Strike. Verkkomedia GameSpy nimesi Len ja Counter-Striken vuonna 2003 tärkeimmäksi syyksi sille, miksi siihen aikaan viisivuotias Half-Life oli edelleen relevantti.

Lue lisää:

Lisää luettavaa