Tiesitkö? Videopelien seinähyppy juontaa juurensa Mario-bugista

Tiesitkö, että vaikka seinähyppy tuotiin sarjaan virallisesti vasta Super Mario 64:ssä, se oli mahdollista tehdä jo ensimmäisessä osassa? Lue bugista täältä!

4.10.2020 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Seinähyppy on jokaisen itseään kunnioittavan toiminta- tai tasohyppypelin peruspilari. Ninja Gaidenin kaltaiset klassikot vakiinnuttivat sen aseman 80- ja 90-lukujen taitteen pelikentällä. Liikkeen otaksutaan saaneen ainakin osittain alkunsa vuonna 1985 ilmestyneestä Super Mario Brosista ja muista samaa pelimoottoria käyttäneistä tasoloikista.

Virallisesti seinän kautta loikkaaminen tuli osaksi maailman toiminnallisimman putkimiehen työkalupakkia Super Mario 64:n ilmestyessä vuonna 1996. Siinä kohtaa taitavimmilla Mario-pelaajilla oli kuitenkin jo yksitoista vuotta seinän kautta ponnistamista takanaan.

Ensimmäisten pelien Marion liikettä mitataan kuljettujen pikselien määrässä. Liikkeessä jo hetken ollut Mario on paljon nopeampi kuin vasta liikkeelle lähtevä Mario, ja näin ollen liikkuu ruudulla useampien pikselien verran. Nopeammin liikkuessaan Marion on mahdollista joutua muutaman pikselin verran kiinteän esteen, esimerkiksi seinän, sisään. Tätä ei juuri huomaa, sillä peli työntää hahmon välittömästi takaisin kiinteän objektin ulkopuolelle.

Samalla peli kuitenkin olettaa, että koska Mario on teknisesti ottaen kiinni jossain kiinteässä, hahmo seisoo maassa, ja pystyy siis myös hyppäämään. Näin ollen riittävän nopeilla reflekseillä on mahdollista esimerkiksi venyttää hiukan liian lyhykäisiksi jääneitä loikkia tai ponnahtaa hiukan korkeammalle kuin muuten pääsisi.

Erikoinen ominaisuus pysyi peleissä aina Super Mario 64:n asti, jolloin Nintendo otti seinähypyn oikeasti suunnitelluksi kikaksi, jota Mario pystyi hyödyntämään kentissä seikkaillessaan. Temppu on löytynyt putkimiehen repertuaarista vakituisesti siitä lähtien.

Lue lisää:

Lisää luettavaa