Tiesitkö? The Witcher -kehittäjä CD Projekt aloitti pelien maahantuojana

Tiesitkö, että CD Projekt ennätti olla toiminnassa melkein kymmenen vuotta ennen kuin se alkoi edes harkita pelien tekemistä? Lue yhtiön ensiaskeleista täältä!

2.6.2019 06:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

The Witcher -peleistään tunnettu CD Projekt Red sai alkunsa kommunistisessa Puolassa vallinneessa länsiviihteen, tässä tapauksessa erityisesti videopelien, tyhjiössä. Marcin Iwiński, toinen CD Projektin perustajista, on kertonut, ettei 90-luvun alun Varsovasta ollut mahdollista löytää laillisesti myynnissä olevia pelejä. Sen sijaan paikallinen pelaajakunta hankki viihteensä käytännössä pelien mustasta pörssistä.

Vuonna 1994 Iwiński alkoi haaveilla firmasta, joka toisi maahan ja myisi tietokonepelejä ympäri Puolaa. Tätä tonttia täyttämään hän ja Michał Kiciński perustivat yrityksen, jonka he ristivät CD Projektiksi. Nimi juontui uuden tallennusformaatin, cd-romin yleistymisestä.

CD Projekt alkoi ensin tuoda pelejä, mutta pian pöydälle nousi myös kysymys lokalisoinnista. Puolan peliskene piti itseään marginaalimarkkinoina, jota varten ei kannattanut nähdä kohtuuttoman paljon vaivaa. CD Projekt kuitenkin näki, että asia oli juuri päin vastoin. Peliskene oli pientä, koska pelit olivat saatavilla vain englanniksi – kielellä, jota suuri osa väestöstä ei siihen aikaan osannut. Peliskenen pessimistisen näkemyksen lisäksi kenttää dominoiva musta pörssi tarkoitti, että vaikka lokalisoituja, laillisia pelejä olisikin tarjolla, samat tuotteet saisi aina halvemmalla muualta.

Yhtiö onnistui kaikesta huolimatta pääsemään siivilleen. Se lokalisoi esimerkiksi Puolassa verrattain suosituksi osoittautuneen Ace Ventura -pelin. Lopullinen läpimurto koitti, kun CD Projekt onnistui neuvottelemaan itselleen lokalisointioikeudet Biowaren Baldur’s Gateen. Koska hinnassa kilpailu oli vaikeaa, päättivät Iwiński ja Kiciński kilpailla sen sijaan laadulla ja blingillä. He hankkivat peliin nimekkäitä puolalaisääninäyttelijöitä ja pakkasivat mukaan lisämateriaalia, kuten kartan, soundtrackin ja Dungeons & Dragons -oppaan.

Baldur’s Gate oli jättimenestys. Siinä missä pelien päivämyynti Puolassa keikkui Iwińskin mukaan tavallisesti jossain tuhannen ja kahden tuhannen välissä, Baldur’s Gatea myytiin ensimmäisenä päivänä 18 000 kappaletta. Tämä avasi yhtiölle ovet lokalisoida muitakin isoja roolipelejä, kuten Icewind Dalen, Planescape: Tormentin ja Falloutin. Lisäksi se mahdollisti jotain, joka oli kiehtonut Iwińskiä jo hyvän aikaa: oman pelin tekemisen.

Vuonna 2002 ovensa avasi CD Projekt Red, maahantuoja CD Projektin pelinkehitykseen keskittynyt osasto. Lisäksi yhtiö laajensi toimintaansa myös pelien levittämisen saralla: vuoden 2008 alkupuolella perustettiin digitaalinen pelikauppa Good Old Games, tai tuttavallisemmin GOG.com.

Lue lisää:

Lisää luettavaa