Tiesitkö? Yksi kaikkien aikojen konsoliflopeista on ruotsalaismafian valmistama

Tiesitkö, että ruotsalaisen floppikonsolin taustalla on esimerkiksi Uppsalan mafia? Lue kummallisesta vyyhdestä täältä!

24.3.2019 07:00

”Tiesitkö?” on Pelaajalehti.comin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

Ruotsalaista alkuperää oleva Gizmondo-käsikonsoli julkaistiin Britannian markkinoilla maaliskuussa 2005. Saman vuoden kesänä sitä alettiin myydä Ruotsissa. Lokakuussa laite saapui myös Yhdysvaltoihin. Sen valmistus lopetettiin alle vuosi myynnin aloittamisesta, helmikuussa 2006. Laite myi alle 25 000 kappaletta ja on lukujensa puolesta yksi kaikkien aikojen pahimmin flopanneista käsikonsoleista. Lisäksi konsolin taustalla on väkeä esimerkiksi Uppsalan mafiana tunnetusta rikollisjärjestöstä.

Gizmondon taru alkoi GPS-paikantimena vuonna 2002. Sitä kehittäneen Tiger Telematicsin toimitusjohtaja Carl Freer on kertonut vuonna 2012, että laitteen taustalla oli huoli lapsista.
”Me kehitystiimissä olimme kaikki vanhempia. Englannin Sohamissa sattuneet lapsimurhat olivat silloin tuoreessa muistissa, ja halusimme luoda tavan pitää lapsemme turvassa. Aloimme suunnitella laitetta, jolla pystyisi seuraamaan lapsensa sijaintia.”
Ongelmana oli se, kuinka lapset – ja erityisesti teinit – saisi kantamaan seurantalaitetta. Ratkaisu oli ilmiselvä: seurantalaitteeseen piti vain lisätä ominaisuuksia, jotka tekisivät siitä hauskan ja coolin. Gizmondon taru oli alkanut.

Gizmondon oli määrä soveltua käytännössä kaikkeen: sillä pystyi pelaamaan, katsomaan videoita, kuuntelemaan musiikkia, selaamaan verkkoa ja lähettämään viestejä. Tämä näkyi hinnassa: laite maksoi reilut kaksi kertaa enemmän kuin samoihin aikoihin julkaistu Nintendo DS.

Laitteen kehityksen alkupuolella Freer toi mukaan Stefan Erikssonin. Eriksson tunnetaan Ruotsissa erityisen hyvin Uppsalan mafian johtohahmona sekä tekemistään väkivalta- ja talousrikoksista. Tämä tuotiin mukaan hankkimaan sijoittajia. Erikssonin mukana tuli tämän vanhoja tuttuja Uppsalasta. Freerkään ei ollut puhdas pulmunen. Tiettävästi Tiger Telematicsin oli tarkoitus palvella lähinnä julkisivuna rahanpesulle. Freer ja Eriksson molemmat irtisanoutuivat yhtiöstä lokakuussa 2005 ja loikkasivat Yhdysvaltoihin. Muuton takana oli ilmeisesti ruotsalaisen iltapäivälehti Aftonbladetin artikkeli, joka käsitteli muun muassa Erikssonin rikoshistoriaa sekä sitä, kuinka studio, jolle Tiger Telematics oli maksanut sievoisen summan pelien tuottamisesta, oli itse asiassa Erikssonin ja Freerin omistama.

Tiger Telematics kaatui helmikuussa 2006. Yhtiölle oli kertynyt velkaa 440 miljoonaa euroa. Gizmondolle ehdittiin julkaista viitisentoista peliä sen vajaan vuoden mittaisen elinkaaren aikana. Vuonna 2007 Freer ilmoitti kehittävänsä konsolista uudistettua versiota. Projekti kuitenkin kuoli vähin äänin pari vuotta myöhemmin.

Lue lisää:

Lisää luettavaa