Tiesitkö? Yksi videopelien tunnetuimmista legendoista syntyi käännösvirheestä / Artikkelit / pelaaja.fi

Tiesitkö? Yksi videopelien tunnetuimmista legendoista syntyi käännösvirheestä

21.03.2021 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Tiesitkö? Yksi videopelien tunnetuimmista legendoista syntyi käännösvirheestä

"Tiesitkö?" on Pelaaja.fin sunnuntaisin ilmestyvä artikkelisarja, jossa Ida Suominen pureutuu pelien ja pelialan ilmiöihin, taustoihin, ikoneihin tai salaisuuksiin.

”Jos haluat mahdollisuuden voittoon, sinun on päihitettävä Sheng Long”, toteaa Ryu peittoamilleen vastustajille kevättalvella 1991 pelihalleihin hiipineessä Street Fighter II:ssa.

Tämä ymmärrettävästi hämmensi ihmisiä pelissä, jossa ei viitattu mihinkään tai kehenkään Sheng Longiin missään muualla. Kummastuksen määrä oli niin suuri, että pelijulkaisu Electronic Gaming Monthly trollasi pelikansaa julkaisemalla vuoden 1992 aprillipilana artikkelin, jossa kertoi, että Sheng Long oli salainen pomo, joka olisi mahdollista kohdata kehässä, jos pystyisi täyttämään tietyt kriteerit.

Tosiasiassa Sheng Long oli käännösvirhe. Kiinalaisten kirjoitusmerkkien, joita myös japaninkielisessä tekstissä käytettävät kanjit ovat, kääntämisessä latinankielisiksi aakkosiksi noudatetaan pinyin-standardia. Pinyin-standardissa viittaus Ryun shoryuken-erikoishyökkäykseen kääntyi muotoon sheng long. Shoryuken muodostuu kolmesta kanjista: 昇龍拳. Nämä ovat sho, ryu ja ken – nouseva, lohikäärme ja nyrkki. Eli tosiasiassa Ryun voittositaatti on isottelua: ”Jos haluat mahdollisuuden voittoon, sinun on päihitettävä lohikäärmenyrkkini.” Tapa, jolla pelin virheellinen käännös asian ilmaisi, sai Sheng Longin kuulostamaan hahmolta.

Electronic Gaming Monthlyn artikkelissa kerrottiin, että Sheng Long olisi mahdollista saada näyttäytymään, jos pelaisi arcade-pelimuodon läpi Ryulla ottamatta kertaakaan vahinkoa. Sen jälkeen pelaajan pitäisi vielä selvitä kehässä M. Bisonin kanssa kymmenen erää sekä vahingoittumatta että tekemättä itse vahinkoa. Tämän jälkeen Sheng Long ilmestyisi viimein areenalle ja heittäisi M. Bisonin kehästä, ja todellinen taistelu voisi alkaa.

Electronic Gaming Monthly toisti vitsinsä aprillipäivänä 1997, kun Street Fighter III:n julkaisu alkoi lähestyä. Artikkeliin oli koottu Sheng Longin taustaa ja jopa konseptitaidetta hahmosta. Tälläkin kertaa pelaajia vedätettiin iloisesti.

Kun Street Fighter IV teki tuloaan vuonna 2008, pelin tuottaja Yoshinori Ono vihjasi Electronic Gaming Monthlylle, että tällä kertaa hahmo saattaisi olla mukana rosterissa. Ja toden totta: Sheng Longiksi paljastui palaava hahmo Gouken, joka oli esitelty ensimmäistä kertaa jo vuonna 1993 ilmestyneessä Street Fighter II: Ryu -sarjakuvassa. Hahmon ulkonäkö oli päivitetty alkuperäisestä muistuttamaan läheisemmin Electronic Gaming Monthlyn vuoden 1997 aprillipilan Sheng Longia.

Legendansa hengelle uskollisesti Gouken on mahdollista saada ensin vastustajaksi, sitten pelattavaksi hahmoksi hyppäämällä tiettyjen mekaanisten renkaiden läpi. Näitä ovat esimerkiksi pelin läpäiseminen samalla hahmolla kahteen otteeseen, tietty määrä täydellisesti mätkittyjä eriä, sekä täysin tappioton läpäisy.

Lue lisää:

Nostoja