Ilmastoasiat ovat tällä hetkellä sen verran kuuma peruna, että keskustelu valuu videopelienkin puolelle. Oman äänensä kajauttaa seuraavaksi ilmoille The Sims 4, joka laajenee kesäkuun alussa Ekoelämää-lisäosalla. Kuten nimestä voi arvata, paketti tuo peliin kestävän kehityksen ja kierrätyksen kaltaisia uusia teemoja ja ominaisuuksia, joita me Pelaajalla pääsimme kokeilemaan käytännössä viime viikolla.

Lisäosan sydämessä on uusi naapurusto Evergreen Harbor, jossa ei valitettavasti pyyhi kovin hyvin. Kaupungin tehtaiden ilmoille tupruttamat ruskeat saastepilvet himmentävät auringon, kadut peittyvät hiljalleen roskaan, ja simien terveys rakoilee. Omilla teoillaan asukkaat voivat kuitenkin yrittää vaikuttaa ympäristöönsä ja kanssaeläjiinsä sekä tehdä naapurustosta yhteisvoimin paremman paikan elää. Ensimmäisen trailerin perusteella konsepti kuulosti huolestuttavasti jo Unelmasaari-laajennuksesta tuttujen ideoiden kierrättämiseltä, mutta ennakkotesti todisti paketin olevan tarpeeksi monipuolinen pärjätäkseen myös omillaan.

Ekoelämää tuo peliin vapaasti päälle ja pois kytkettävän mittarin, joka mittaa simien ympäristöjalanjälkeä jatkuvasti heidän tekojensa ja esimerkiksi tontilla käytettyjen rakennusmateriaalien perusteella. The Sims -kehittäjien mukaan ketään ei pakoteta pelaamaan ekoystävällisesti, eikä tarkoitus ole tuputtaa arjen vihreitä valintoja, mutta viesti on silti hyvin yksiselitteinen. Ympäristöystävällisellä elämällä on nimittäin paljon muitakin hyviä puolia kuin raittiimpi ilma. Uusiutuvilla energian- ja vedenlähteillä voi pienentää laskujaan, roskiksia tonkimalla voi löytää täysin käyttökelpoista tavaraa, ja proteiinintarvekin tulee täytettyä ilmaiseksi hyönteisiä kasvattamalla. Saastaisen kaupunkielon puolesta ei juuri ole argumentteja, eikä sen ylläpitoon vaadita kummoista vaivannäköä, mutta näin taitaa olla tosielämässäkin.

Naapuruston konkreettiset muutokset ovat tosin nähtävissä vain Evergreen Harborissa, aivan kuten Unelmasaaressa. Naapuruston yleiseen hyvinvointiin voi omien valintojen lisäksi yrittää vaikuttaa olemalla aktiivinen yhteisön jäsen. Naapurustoon ripoteltujen ilmoitustaulujen kautta pelaaja voi äänestää erilaisten yhteisöprojektien puolesta, ja niiden avulla voi esimerkiksi rakentaa uusia yhteisötontteja, uudistaa naapuruston arkkitehtuuria tai suostutella muutkin simit panostamaan ekologisempiin elämäntapoihin. Äänestäminen tosin vaatii vaikutusvaltaa, jota pelissä tienataan sosiaalisella aktiivisuudella ja valmiiden yhteisölinjausten mukailulla.

Ekologisuus näkyy myös uusissa luonteenpiirteissä ja urapoluissa. Ekoelämää-simit voivat olla kierrätysintoilijoita, roskisdyykkareita tai erityisen käteviä käsistään. Viimeksi mainitusta on todella paljon hyötyä, mikäli simi mielii uudelle freelancekäsityöläisen uralle. 3D-tulostimen, kynttiläntekopisteen ja panimokoneen avulla pystyyn saa jo melkoisen bisnekset, ja epäilemättä myös myöhemmin tänä vuonna julkaistava käsityöaiheinen pelipaketti tulee lisäämään yrittäjyyteen muitakin ulottuvuuksia. Abstraktimpaa ajattelua suosivat simit voivat puolestaan ryhtyä ympäristösuunnittelijoiksi, jotka yrittävät ratkoa ilmasto-ongelmia modernia teknologiaa hyödyntämällä.

Kestävän kehityksen ja käsin tekemisen teemat näkyvät myös uusissa tavaroissa ja vaatteissa. Rompetta on mielettömästi, ja uutuudet edustavat kahta eri tyylisuuntausta. Mukana on perinteisen hipahtavia kirpputorivaatteita ja rupuisia huonekaluja mutta myös paljon ilmavan skandinaavisia ja tilankäytöllisesti kekseliäitä ratkaisuja, jotka sopivat miltei millaiseen miljööseen vain. Jälkimmäiset yrittänevät myös tahoillaan viestiä ajatusta siitä, että vihreä voi olla myös modernisti.

Mainittakoon vielä, että lisäosa tuo mukanaan myös muutamia valtavia elämänlaadullisia parannuksia, jotka toivottavasti päivitetään ilmaiseksi myös peruspeliin. Näistä suurin on kauan odotetut tikapuut, joiden avulla pienissä taloissa voi säästää valtavasti tilaa. Ikkunoita ja ovia voi myös paketin myötä siirrellä vapaasti, eivätkä ne enää napsahda automaattisesti ruudukkoon. Simien tavaraluetteloita voi vihdoin järjestellä kategorioittain, ja koska laskujen sisältöön voi nyt vaikuttaa konkreettisesti omilla toimillaan, niidenkin sisältö eritellään tästedes tarkasti.

Parin tunnin pelikokeilun perusteella Ekoelämää vaikuttaa tarkasta teemoittelustaan huolimatta sisällöllisesti jopa epätavallisen runsaalta lisäosalta. Nähtäväksi tosin jää, jaksaako ympäristöpanostus viehättää vai ovatko ekologiset elämäntavat muutaman pelikerran ilo. Toisaalta pakettiin on ahdettu niin paljon uusia toimintoja ja tavaroita, että se tuonee lisäarvoa peliin, vaikka ilmastotoiminnot kytkisi pois päältä heti kättelyssä. Kaikki eivät nimittäin halua ajatella planeetan hidasta kuolemaa pelatessaankin, ja sen varmasti tiedostavat myös The Simsin kehittäjät.

The Sims 4:n Ekoelämää-lisäosa saapuu 5. kesäkuuta pc:lle, Macille, PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa