Vocaloid valtaa Switchin – ennakossa Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix / Artikkelit / pelaaja.fi

Vocaloid valtaa Switchin – ennakossa Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix

11.02.2020 // Kirjoittanut: Toimitus
0
Vocaloid valtaa Switchin – ennakossa Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix

Vocaloid-ilmiön voittokululle ei näytä tulevan loppua. Segan ja Crypton Future Median Hatsune Miku: Project DIVA -sarjan rytmipelit juhlivat viime vuonna ensimmäistä täyttä vuosikymmentään, ja virtuaalidiiva Miku ystävineen tekee jälleen uutta paluuta pelimaailmaan. PlayStation on ollut Project DIVAn koti aiemmin yksinoikeudella, mutta perinteistä poiketen Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix -nimeä kantava uusi kokoelmateos julkaistaan vain Nintendo Switchille.

Jos Hatsune Miku ei nimenä soita kelloja, kevyt taustoitus lienee paikallaan. Miku on 16-vuotias popsensaatio – mutta täysin virtuaalinen sellainen. Yamahan Vocaloid-äänisyntetisaattorille alun perin kehitetystä äänipankista kasvoi alta aikayksikön koko Vocaloid-tuoteperheen suosituin hahmo ja todellinen virtuaali-idoli. Suosio poiki Mikulle oman pelisarjan, mutta hahmo on niittänyt itselleen mainetta myös muilla keinoin. Viime vuosina Miku on konsertoinut muiden äänipankkihahmojen kanssa ympäri maailmaa, viimeisimpänä Euroopassa MIKU EXPO 2020 -kiertueella, jonka varjolla pääsimme testaamaan tulevan Mega Mixin demoa.

Project DIVA -sarja edustaa varsin perinteistä rytmipeligenreä, jossa ohjaimen nappeja painellaan tahdissa näytöllä ilmestyvien sarjojen mukaan. Mega Mixissä pelityylejä on kaksi, Project DIVAn perinteinen Arcade-pelimuoto sekä uusi Mix-pelimuoto, joka hyödyntää Switchin liiketunnistusta ja Joy-Con-ohjaimia. Arcade-tila on kaikessa haastavuudessaan tuttu jokaiselle sarjan pelejä aiemmin pelanneelle. Rytmisarjoja saa naputella yllättävän tarkkaan, jotta edes normaalitason kappaleen saa suoritettua kunnialla loppuun. Uudessa Mix-pelimuodossa Joy-Coneja kallistellaan rytmissä painellen samalla ohjainten sivunäppäimiä. Kun ohjainten oikean asennon oivalsi, Mix-muoto osoittautui varsin hauskaksi tavaksi pelata, vaikka se onkin perinteistä tyyliä helpomman oloinen.

Mega Mixin musiikkivalikoima kattaa huimat 101 vuosien varrelta poimittua kappaletta, jotka ovat luonnollisesti kaikki Vocaloid-hahmojen esittämiä. Vanhoista peleistä tuttujen raitojen lisäksi mukaan on saatu kymmenen uutta kappaletta, kuten Nayutalienin Alien Alien ja Mitchie M:n Ohedo Julia-Night, mutta uutta materiaalia olisi saanut olla vielä enemmän. Pelaamisen taustalla pyörivien animoitujen videoiden sekaan oli mukavasti jätetty myös kappaleiden alkuperäisiä musiikkivideoita, kuten Mogelatten animoima Dreamin Chuchu. Mega Mixissä pelihahmoina ovat vanhat tutut Hatsune Miku, Kagamine Len ja Rin, Megurine Luka, Kaito ja Meiko. Harmillisesti GUMI loistaa jälleen poissaolollaan, eikä muiden pienempien hahmojen ilmestymisestä ei ole vielä tietoa.

Kokoelmateokseksi Mega Mix vaikuttaa sopivalta yhdistelmältä vanhaa ja uutta. Switchin omistajille peli on ilahduttava lisäys konsolin rytmipelitarjontaan, mutta niille, jotka eivät välitä liiketunnistuksesta ja omistavat jo aikaisempia pelejä, Mega Mix ei välttämättä tarjoa juuri uutta pelattavuuden saralla.

Hatsune Miku: Project DIVA Mega Mix julkaistaan Nintendo Switchille Japanissa, Kiinassa ja Koreassa 13. helmikuuta. Lännessä peli ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.

Anna-Liisa Koskinen

Nostoja