Yli 40 vuotta Tähtien sotaa – katsauksessa Star Wars -pelit kautta aikojen

Pelaajalehti.com julkaisee nyt lehdessä vuosi sitten nähdyn Star Wars -katsauksen artikkelisarjana. Osa 1 keskittyy ensiaskeliin.

17.10.2021 00:48

Artikkeli on alunperin julkaistu Pelaaja-lehdessä numero 177 kesäkuussa 2017. Julkaisemme sen nyt verkkoon sovitettuna artikkelisarjana alkuperäisen elokuvan lähestyvän 41-vuotispäivän sekä tällä viikolla ensi-iltaan tulevan Solo: A Star Wars Story -elokuvan innoittamina.

***

Sivu 1 | Sivu 2 Sivu 3 | Sivu 4 | Sivu 5

Yli 40 vuotta Tähtien sotaa

Ensimmäinen Tähtien sota -elokuva sai ensi-iltansa 25. toukokuuta 1977. Se muutti koko populaarikulttuuria pysyvästi, eikä vain hahmoillaan tai tarinallaan. Kauas tulevaisuuteen näkevä ohjaaja George Lucas oli nimittäin sydämessään myyntimies. Lucas halusi Fox-studiolta elokuvastaan ohjaajanpalkkaa vain 150 000 dollaria, kunhan hän vain saa oikeudet pariin merkityksettömältä näyttäneeseen pikku juttuun: jatko-osiin ja oheistuotteisiin.

Juuri Star Warsin räjähtävä suosio toi oheistuotteet, kuten pelit ja lelut, osaksi Hollywoodia ja kaikkia sen suurseikkailuja. Lucasin kaukonäköisyys taas antoi hänelle mahdollisuuden luoda oman miljardien arvoisen Lucasfilm-viihdeimperiuminsa ja sen LucasArts-pelihaaran. Se ja muut studiot ovat luoneet näiden 40 vuoden aikana laskutavasta riippuen yli sata Star Wars -pelijulkaisua. Listaamme niistä parhaimmat ja muistettavimmat.

Tähtien sodan todellinen kultakausi peleissä kesti 1990-luvulta 2000-luvun alkuvuosiin, ja elokuvien esiosien jälkeen näytti jo, että tämä historia olisi luettu loppuun. Pelit ja niiden suosio vähenivät tasaisesti, mutta käännekohta tuli, kun Lucas myi avaruusimperiuminsa Disneylle, joka aloitti Tähtien sota -pelien uuden nousun. Sen hintana oli pelitalo LucasArtsin tuho, sillä Disney lopetti legendaarisen studion toiminnan ja jätti jäljelle vanhojen pelien oikeuksia vaalivan jäännöksen.

Ensimmäinen askel

Kaikkihan tuntevat aivan ensimmäisen Tähtien sota -pelin eli pelihalleissa ja kotikoneilla nähdyn Star Warsin vuodelta 1983. Se oli värikkäistä viivoista tehdyn vektorigrafiikan helmi, jossa pelaaja ohjasi Luke Skywalkerin X-siipistä Kuolemantähden taistelussa. Muinaisessa kolikkopelissä oli jopa ääneen puhuttuja repliikkejä elokuvien tähdiltä. Se oli aikanaan oikea tekniikan riemuvoitto.

Mutta hetkinen, se Star Wars ei itse asiassa ole oikeasti ensimmäinen Tähtien sota -peli, vaan ainoastaan ensimmäinen, jonka ihmiset enää muistavat. Oikea tienavaaja oli vuoden 1982 Star Wars: Empire Strikes Back, joka ilmestyi Atari 2600 -konsolille. Siinäkin pelattiin Lukea, mutta ei X-siiven vaan lumikiiturin puikoissa. Yksinkertainen ammuskelu Hoth-planeetalla Imperiumin kävelijöitä vastaan oli ajalleen tyypillinen tusinatuote, joka unohdettiin nopeasti.

Star Wars: The Empire Strikes Back (1982)

Star Wars (1983)

Retroseikkailua Nintendolla

Pelinkehittäjät ymmärsivät kaukaisen galaksin taittuneen jo varhaisella konsoliraudalla moneen muottiin. Nintendo Entertainment Systemin monipuolinen Star Wars (1991) sekoitti 8-bittiselle aikakaudelle tyypillisen toimintaloikinnan sekaan muun muassa Tatooinen aavikkomaisemien tutkimista X-34-kiiturilla sekä avaruustaisteluita Millennium Falconin tykkitornista käsin, mikä teki siitä kokonaiselta tuntuvan Tähtien sota -paketin.

Vihollisia kuhisevat alueet värittivät alkuperäisen episodin tapahtumia toiminnallisemmiksi. Samassa hengessä jatkettiin NESin The Empire Strikes Backissa (1992), mutta 8-bittinen trilogia jäi viimeistelemättä samoihin aikoihin Super Nintendolle kehitettyjen Super Star Wars- (1992), Super The Empire Strikes Back- (1993) ja Super Return of the Jedi (1994) –pelien myötä.

16-bittisen konsoliraudan ansiosta elokuvien yleisilme tavoitettiin paremmin, ja etenkin Darth Vaderin haastaminen kaksinkamppailuun Bespinin pilvikaupungissa ja toisella Kuolemantähdellä nostatti kylmät väreet iholle. Lentelykenttiin saatiin jopa kolmiulotteinen vaikutelma konsolin Mode 7 -grafiikkatilalla, minkä ansiosta elokuvien huimat avaruustaistelut eivät olleet enää konsolimaisen suoraviivaisia.

Star Wars (1991)

Super Star Wars (1992)

Hyppy elokuvaan

Ensimmäiset kolme Tähtien sota -elokuvaa olivat ja ovat yhä erikoistehosteiden huippua, ja se asetti paljon paineita myös aiheesta tehdyille peleille. Tähtien sota -pelit eivät yksinkertaisesti saaneet näyttää halvoilta. Lentelypeli Rebel Assault (1993) oli tässä suhteessa oivaa jatkoa alkuperäiselle Star Wars -kolikkopelille, sillä sen grafiikka oli kuin toisesta maailmasta.

Rebel Assault oli lajityypiltään raideräiskintää eli lentelyä, jossa X-siipi seurasi ennalta määrättyä reittiä Tatooinen kanjoneissa tai tähtituhoojan rungon katveessa. Valmiiksi purkitetun 3D-grafiikan ja videokuvan yhdistelmä sai pelin näyttämään tulevaisuuden peliltä, joten pelaajia ei juuri häirinnyt se, että pelinä se oli vain kömpelöä tähtäimen siirtelyä.

Avainteknologia oli peleissä suosioon noussut cd-rom-levyke eli ”romppu”. Rebel Assaultin videokuva vaati valtavasti tallennustilaa, ja cd:lle mahtui moninkertaisesti enemmän tietoa kuin perinteisille levykkeille tai pelikaseteille, joten Rebel Assault oli peli joka tehtiin, koska se voitiin tehdä. Rakastettu teemamusiikkikin soi suoraan cd:ltä. Kuten monet pelkkään tekniikkaan nojaavat pelit, Rebel Assault ei ole vanhentunut tyylikkäästi. Nykysilmään se näyttää karmealta pikselipuurolta.

Star Wars: Rebel Assault (1993)

***

Sivu 1 | Sivu 2 Sivu 3 | Sivu 4 | Sivu 5

Sanat: Janne Pyykkönen, Miika Huttunen ja Ville Arvekari

Lisää luettavaa