11-11 Memories Retold / Arvostelut / pelaaja.fi

11-11 Memories Retold

14.01.2019 // Kirjoittanut: Wasara
0

Jotta emme unohtaisi

11. marraskuuta 2018 tuli täyteen sata vuotta yhdestä ihmiskunnan tärkeimmästä päivästä. Sinä päivänä solmittiin tulitauko, joka päätti ensimmäisen maailmansodan.

Digixartin ja muun muassa Wallace ja Gromit -animaatioista tutun Aardmanin yhteistyönä syntynyt 11-11 Memories Retold tarttuu vakavaan ja vaikeaan aiheeseen vakaumuksella. Kahdesta perspektiivistä kerrottu melankolinen tarina peilaa ensimmäistä maailmansotaa tiivistäen ja inhimillistäen vuosikausia maailman kansakuntia verisesti piinanneen tragedian kahden ihmisen kokoiseksi tarinaksi.

Tärkeä osa pelin tunnelatausta on se, että kumpikaan päähenkilöistä ei ole taistelija. Innokkaan upseerin lietsoma kanadalainen valokuvaaja Harry värväytyy sotaan ottaakseen ikimuistoisia kuvia Euroopan taistelukentiltä. Ilmalaivatehtaalla työskentelevä Kurt puolestaan värväytyy Saksan armeijaan löytääkseen taistelussa kadonneen Max-poikansa.

Harryn ja Kurtin vinkkeliä vuorottelevat pelitapahtumat kuljettavat sankarimme monen koettelemuksen läpi. Tarinaan nivoutuvat mukaan myös muuan kissa ja kyyhkynen, mutta sen enempää en malta kertomuksesta paljastaa. Pelimekaanisesti kyseessä on ennemmin Dear Estherin ja Gone Homen tyylinen kävelysimulaattori kuin reaktio- tai hahmotuskykyä vaativa teos. Peli on myös monella tapaa sielunveli muutaman vuoden takaiselle Valiant Heartsille, joka käsitteli samaa raskasta aihetta vielä piirun verran traagisemmin sivalluksin.

11-11: Memories Retold -arvostelu

Memories Retoldin kenties huomionarvoisin ominaisuus on elävää vesivärimaalausta muistuttava ulkoasu, joka vaatii silmiltä totuttelua. Vaikka ratkaisu tuntuu alkuun tarpeettoman sekavalta, pelin edetessä kehittäjien motiivi piirtyy esiin – muistojen ei ole tarkoitus olla teräväpiirtolaatuisia. Ne piirtyvät verkkokalvoillemme hämärinä, utuisina ja katkonaisina leikkeinä. Omalaatuisen visuaalisen toteutuksen ohella peli on täynnä erinomaisia ääninäyttelijöitä, ja kokonaisuuden kruunaa kauniin surumielinen musiikkiraita.

Pelin kenties huomattavin kompastuskivi on se, ettei se aina tiedä, ollako kerronnallinen lintu vai pelillinen kala. On ymmärrettävää, että pelin tamineisiin puetun tarinan on haluttu olevan myös kirjaimellisen pelin raamit täyttävä tuotos, mutta ensimmäisen maailmansodan inhimillistä hintaa puntaroiva teos olisi pärjännyt ilman piilotettujen esineiden keräilyä ja hölmöjä toimintajaksoja.

Vaikka pelimekaniikka tekee toisinaan karhunpalveluksen draaman kaarelle, Memories Retold on hyvin tunnelmallinen kokemus. Pohjattoman raskaasta aihepiiristä huolimatta peli pyrkii luomaan lähes optimistisen kuvan inhimillisyydestä. Myös nykypäivää varjostavan kyynisen ja pessimistisen sielunmaiseman kurimuksessa pelin kantama viesti on tärkeä. Usko huomiseen kuolee vain, jos annamme sen kuolla.

Jason Ward

7/10

Kehittäjä: 
DigixartAardman Animations
Julkaisija: 
Bandai Namco
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja