Alan Wake Remastered / Arvostelut / pelaaja.fi

Alan Wake Remastered

4.10.2021 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
2

Suomalainen kauhuklassikko iskee uudelle sukupolvelle

Alan Wake valloitti sydämeni jo aivan alkumetreiltä saakka ja taitaa edelleen olla suosikkini Remedyn peleistä, vaikka Control olikin ilmiömäisen hyvä. Upea tunnelma, sopivan hämärä tarina ja rempseä kauhumeininki iskivät kovaa vuonna 2010. Niin ne iskevät edelleen ainakin pc-versiossa, sillä alkuperäinen konsoliversio näyttää ja tuntuu aika karulta, koska se tehtiin jo kaksi sukupolvea vanhalle konsolille.

Alan Wake Remastered iskeekin oikein hyvään rakoon, sillä myös konsoleiden tekniikka on kehittynyt viimeisten 11 vuoden aikana niin paljon, että ne pystyvät tarjoilemaan selvästi alkuperäistä paremman kokemuksen. Tämä on selvää jo pelin käynnistämisestä saakka, sillä remasteroitu versio pyörii uusimmalla raudalla erinomaisen hyvin. PlayStation 5:n ja Xbox Series X:n Alan Wake pyörii 4K-resoluutiolla vakaasti 60 fps:n nopeudella, mikä tekee pelikokemuksesta todella paljon mukavamman.

Kaikki hahmomallit ovat paljon yksityiskohtaisempia kuin alkuperäisessä pelissä, ja vaikka esimerkiksi maasto näyttää pitkälti samalta, tarkemman tekstuurit auttavat myös pelimaailmaa näyttämään paremmalta. Uusitut välianimaatiot näyttävät nekin dramaattisesti paremmilta kuin aiemmin.

Arvostelussa Alan Wake Remastered

Tuntuu, että mukaan on heitelty myös aiempaa enemmän shader-efektejä, sillä ilme on yleisesti elävämpi kuin alkuperäisessä. Vaikka pc-versiossa pystyy vääntämään resoluutiota juuri niin korkealle kuin haluaa, se näyttää jotenkin yksinkertaisemmalta ja kliinisemmältä kuin uusittu versio. Myös yöllisissä kauhukohtauksissa nähtävät efektit ovat entistä vaikuttavampia, joten seikkailu villisti pyörivän ja vellovan sumun joukossa on komea kokemus.

Ilahduttavasti uudistukset eivät ole vain graafisia, sillä esimerkiksi PlayStation 5:n DualSense-ohjain on huomioitu Remedyn tapaan kunnolla. Ohjain tärisee mukavasti, ja haptiset liipaisimet ovat täydessä käytössä. Tämä ei ole pelkkää efektikikkailua, vaan se auttaa myös pelaamisessa.

Oleellinen osa Alan Wakea on varjoihin kietoutuneiden vihollisten kärventäminen taskulampun avulla. DualSense-liipaisimen puolivälissä on kohta, jossa Alan tähtää taskulampulla ja aseella tarkemmin mutta ei kuitenkaan aktivoi taskulampun paristoja kuluttavaa tilaa. Erinomaisen kiva uudistus!

Nykypäivän tottumuksiin nähden kamera tuntuu ensi alkuun olevan liian lähellä Alanin olkaa, mutta siihen tottuu pienen nikottelun jälkeen.

Arvostelussa Alan Wake Remastered

Joten toimiiko Alan Wake vielä vuonna 2021? Enimmäkseen. Controlia pelatessa kyllä aistii, että Remedyn väki on oppinut pelinkehityksestä jutun jos toisenkin välivuosien aikana, joten osittain Alan Wake tuntuu väistämättä hieman vanhanaikaiselta peliltä. Tärkeät asiat, kuten tunnelma ja aikanaan todella rohkean kokeellinen tarinankerronta, toimivat kuitenkin edelleen erinomaisen hyvin.

Kukaan Remasteredin ääreen istahtava ei varmastikaan luule sitä vuoden 2021 alkuperäiseksi peliksi, mutta uusintaversio on silti tehty sen verran huolella ja hartaudella, ettei sillä todellakaan ole mitään hävettävää. Alan Wake ei ole koskaan näyttänyt näin hyvältä, ja entistä ehompi 4K60-grafiikka on suuressa televisiossa vaikuttava kokemus, vaikka olisi miten pc-peluri.

Huomasin yllätyksekseni, että pienen alkukankeuden jälkeen tarina tempaisi taas kerran täysillä mukaansa. Jos se taas on kokonaan pelaamatta, edessä on todellista herkkua. Remastered näyttää ensikertalaisille oivalla tavalla, miksi me peliparrat odotamme Alan Wake 2:ta edelleen vesi kielellä.

8/10

Kehittäjä: 
Remedy Entertainment
Julkaisija: 
Epic Games
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Sony PlayStation 5, Xbox Series X/S, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän kokkobill kuva
kokkobill

Uuh!

Käyttäjän Hitman 47 kuva
Hitman 47

Vähän pelattu mutta täytyy sanoa että hyvä peli on kyseessä jäi ps3 aikoina pelaamatta tämä peli.

Nostoja