Assetto Corsa Competizione / Arvostelut / pelaaja.fi

Assetto Corsa Competizione

11.10.2020 // Kirjoittanut: Aake Kinnunen
1

Assetto Corsa Competizione -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun 2020 numerossa 214. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Hardcore-konsolikuskeille

Italialaisen Kunos Simulazionin Assetto Corsa saapui hiukan yllättäen pc-autosimujen kärkikastiin vuonna 2014. Päivitysten myötä yllätys täydentyi vuonna 2016, kun peli ilmestyi yhteistyössä 505 Gamesin kanssa konsoleille viritettynä versiona ja vain vähäisin kompromissein. Nyt studio pyrkii toistamaan tempun Assetto Corsa Competizionella, joka saapuu vielä nykypolven konsoleille.

Assetto Corsa Competizione ei ole suora jatko-osa Assetto Corsalle. ACC:ssä Kunos on luopunut oman pelimoottorin hyödyntämisestä tyypillisemmän Unreal Enginen eduksi. Uusi pelimoottori on antanut Kunosille mahdollisuuden keskittyä esimerkiksi vuorokaudenaikoihin ja sääoloihin. ACC:n toinen painopiste on elektronisessa autourheilussa, ja pc-version varhaisjulkaisukangerteluiden jälkeen kokonaisuus onkin saatu sangen toimivaksi.

Autovalikoimassa kilpailupainotus näkyy siinä, että peli on Blancpain GT -sarjan virallinen lisenssikumppani ja samalla siviiliautot on karsittu pois GT3-kilpureiden tieltä. Niinpä peli erottautuu viime vuosien muista ajosimulaattoreista keskittymällä hyvin tarkasti vain parin autoluokan mallintamiseen. Jos GT-kilpurit eivät kiinnosta, tarjolla ei ole paljon mitään.

Assetto Corsa Competizione -arvostelu

Konsolimuunnoksessa Assetto Corsa Competizione tekee suurimman myönnytyksen ruudunpäivitysnopeudessa, joka on laskettu 30 ruutuun sekunnissa. Hiukan epätasainen päivitysnopeus on kyllä sinänsä miellyttävä ajettava, mutta ero tuntuu ikävältä, mikäli aikoo loikkia pcja konsoliversion välillä. Myös graafisesti konsoleilla tyydytään vaatimattomampaan tasoon, mutta toisaalta peli osaa verottaa rankasti jopa tehokkaita pelikoneita. Lisää joustoa konsoleille on annettu dynaamisella resoluutiolla, joka kuitenkin pääosin jää vauhtihurmoksen peittoon.

pidettyä muilta osin ennallaan, mutta esimerkiksi tekoälykuljettajien määrä on rajoitettu 20 autoon. Moninpelissä pätee sama rajoitus, mutta privaattikisat ovat tulossa vasta myöhemmässä päivityksessä. ACC:n tavoitteena on tehdä nettikisaamisesta tasaista mittaamalla kuljettajan luotettavuutta muutamallakin erilaisella turvaluokituksella.

Kunos Simulazioni ja 505 Games ovat tehneet hyvän päätöksen myös siinä, että tarvittaessa pintaa syvemmälle sukeltavan ACC:n säädöt ja asetukset ovat ennallaan. Auton säätäminen ja monipuolisten ajoavustimien hallinta ovatkin osa-alueita, jotka kannattaa vähintäänkin hallita, sillä Competizione suorastaan odottaa niihin kajoamista. Immersioon vaikuttavat myös äänet, jotka ovat ottaneet hyvän askeleen eteenpäin AC:hen verrattuna.

Assetto Corsa Competizione -arvostelu

Assetto Corsasta on otettu myös oppia aloituskynnyksen suhteen. Peli antaa sopivasti kannustavaa palautetta siitä, että tärkeintä on löytää oma rytmi ja opetella kilpailukäytös – vauhti tulee myöhemmin. Lyhyt uratila toimii makeana sisäänheittäjänä, jossa Monzan ikonista moottorirataa tahkotaan heti kilpa-Lamborghinilla erilaisissa säätiloissa ”muita nuoria lupauksia vastaan”. Muutamat ajoavustimet tosin toimivat melko kulmikkaasti.

Ohjaustuntuma peliohjaimella on sangen kohtuullinen ja täydennettävissä kattavin ajoavustimin. Ratilla ajellessa kannattaa varautua voimavasteen säätämiseen, mutta varsinkin ratojen korkeuserot tuntuvat erinomaisen makeasti.

Kunos on lupaillut hiukan rennompien GT4-autojen saapuvan ACC:hen konsoleillekin vielä tänä vuonna, ja myöhemmin luvassa on vielä lisää sisältöä. Hyvän konsoliversion suurin kysymys taitaa olla, miten laajalti konsolipelaajista löytyy hardcore-simuharrastajia.

8/10

Kehittäjä: 
Kunos Simulazioni
Julkaisija: 
505 Games
Peligenre: 
Ajo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Kommentit

Käyttäjän Kadoogan kuva
Kadoogan

Sen verran korjausta, että ACC on nykyään virallinen GT World Challenge lisenssipeli. Blancpain lopetti sarjan sponsoroinnin viime kaudella.

Mutta jos simuilu GT autoilla kiinnostaa niin suosittelen, tosin mulla on kokemusta vaan PC versiosta.

Nostoja