Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir / Arvostelut / pelaaja.fi

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

14.02.2020 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Lisenssihuttua

Asterix on eurooppalaisen sarjakuvan ehdottomia klassikoita. 50-luvulla René Goscinnyn kynästä alkunsa saanut, pienen gallialaiskylän asukkien seikkailuja seuraava sarjakuva lukeutuu myös omien lapsuudensuosikkieni joukkoon. Asterix-pelit sen sijaan ovat edustaneet jopa lisenssipeleissä sitä heikompaa päätä. Valitettavasti Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir ei tee poikkeusta kaavaan.

Asterix & Obelix XXL 3 on jatkoa PlayStation 2:n huippuvuosien aikoihin julkaistuille Asterix & Obelix XXL -peleille. Asialla on ranskalaisstudio Microïds, joka julkaisi vuosi sitten myös sarjan toisen osan remasteroidun version.

Kolmas osa on edellisten tapaan kolmiulotteinen toimintaseikkailu. Pelaajat pääsevät ohjastamaan nimikkosankareita Asterixia ja Obelixia, ja peli on pelattavissa kokonaisuudessaan yksin tai yhdessä kaverin kanssa. Tuttuun tapaan vastapuolella ovat roomalaissoturit, jotka ovat tällä kertaa kaapanneet tietäjä Akvavitixin ystävän, Thulen ylipapitar Avinan. Asterix ja Obelix joutuvatkin matkaamaan ympäri Eurooppaa kristallisen hiidenkiven ohjastamana löytääkseen Avinan ja päihittääkseen roomalaispahikset.

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir -arvostelu

Asterix & Obelix XXL 3 täyttää muodollisesti kaikki nykyaikaisen toimintaseikkailun vaatimukset. Hahmot mätkivät vihollisia perushyökkäysten lisäksi erikoiskyvyillä, joita voi päivittää pelin edetessä roomalaisten kypäriä keräilemällä. Pelialueet ovat periaatteessa avoimia, ja tarjolla on päätarinan ohella sivutehtäviä suoritettavaksi. Mukana on tietysti myös pulmanratkaisukohtia. Muodollisesti kaikki on siis kunnossa.

Harmillisesti Asterix & Obelix XXL 3 epäonnistuu oikeastaan kaikilla osa-alueillaan. Taistelu on lähinnä aivotonta rämpyttämistä ja saman erikoishyökkäyksen toistamista. Itse suosin molemmilla hahmoilla pyörimisliikettä, jonka toistaminen ratkaisee taistelun kuin taistelun isompiakin roomalaislaumoja vastaan. Vaikka vihollisia on näennäisesti useampaa eri tyyppiä, ei sillä ole juuri merkitystä taistelun kannalta. Taistelut toistavat samaa kaavaa, ja joukosta erottuu vain pelin ainoa pomotaistelu tarinan lopussa. Sekin tosin hoitui vaivattomasti edellä mainittua pyörimishyökkäystä toistaen.

Pelin loppupuolisko painottaa paljon enemmän pulmanratkaisua. Puuduttavien taisteluiden lomassa tämä olisi hyvä asia, mutta pulmanratkaisu on loppujen lopuksi se turhauttavampi osuus pelistä. Pulmat eivät ole hankalia, mutta epätarkka hyppymekanismi tekee niiden ratkomisesta tuskaa. Syöksähtelyjen suunnan ja etäisyyden arvioiminen tuntuu melkeinpä arpapeliltä. Muutamaa erilaista kikkaa toistavat pulmat koettelevat hoksottimien sijaan kärsivällisyyttä.

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir -arvostelu
Asterix & Obelix XXL 3:n hyvistä puolista kuuluu kiitos lähdemateriaalille. Hahmojen englanninkieliset versiot, kuten päällikkö Vitalstatistix, kauppias Ekonomikrisis ja roomalaiskomentaja Marcus Ginantonicus, laittoivat hymyilyttämään. Hiidenkiveään ihaileva ja roomalaisten mätkimisestä innostuva Obelix taas on yksinkertaisuudessaan hellyttävä. Tarinaa kerrotaan laiskasti toteutetuilla kohtauksilla, mutta mukana on sentään pari hauskaa vitsiä.

Yhteistyöpelinä Asterix & Obelix XXL 3 on hetkellisesti ihan hauska peli, mutta kaverikaan ei pysty paikkaamaan sen ammottavia puutteita. Kehittäjät ovat kyllä selvästi tienneet, mitä toimintaseikkailuun kuuluu, mutta resurssit eivät ole riittäneet tekemään oikein mitään kunnolla. Parissa illassa nähdyn tarinan läpäisemisen jälkeen olenkin kiitollinen, ettei tähän tarvitse enää koskea.

3/10

Kehittäjä: 
Microids
Julkaisija: 
Microids
Peligenre: 
Toiminta, Seikkailu, Toimintaseikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja