Astro's Playroom / Arvostelut / pelaaja.fi

Astro's Playroom

24.01.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Astro's Playroom -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun 2020 numerossa 217. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Oppitunti odotuksien ylityksestä

Sonyn pallopäinen Astro-robotti teki itsensä tutuksi PlayStation-pelaajille viime sukupolvella PS4:n ja PSVR:n ilmaisten Playroom-teknologiademojen keulakuvana, mutta sympaattinen maskotti puhkesi kukkaan vasta pari vuotta sitten ikioman Astro Bot: Rescue Mission -seikkailunsa myötä. Virtuaalitodellisuusformaatti valitettavasti rajoitti mahtavan pelin yleisöpotentiaalia rankasti, mutta PlayStation 5:llä tätä vääryyttä lähdetään oikomaan reilulla kädellä. Jokainen uusi konsoli nimittäin kotiutuu tässäkin sukupolvessa oman Playroominsa kanssa, mutta tällä kertaa ilmaisherkku on lähempänä täysimittaista tasoloikkapeliä kuin pelkkää teknologiademoa.

Astro’s Playroom esittelee uuden PlayStation 5:n ja erityisesti tuoreen DualSense-ohjaimen ominaisuuksia monipuolisesti, mutta se tekee sen tavalla, joka todella saa kokemuksen tuntumaan yhtenäiseltä matkalta. 16 kenttää tarjoavat useamman tunnin edestä kaikenikäisille sopivaa tasohyppelyä ja kevyttä ongelmanratkaisua, ja kukin neljästä maailmasta nostaa esiin ohjaimen eri puolia adaptiivisista liipaisimista aiempaa tarkempaan liikkeentunnistukseen. Maailmat on vieläpä sidottu hauskasti kiinni PlayStation 5:een itseensä, sillä konsolin sisuksiin sijoittuvassa seikkailussa päästään suhailemaan turbovauhtia tiedon valtateillä ja ihmettelemään tehokkaan viilennysjärjestelmän toimintaa hampaat kalisten.

Astro's Playroom -arvostelu

Suurin osa DualSense-kikkailusta tapahtuu erilaisten erikoispukujen ja kulkuvälineiden sisällä. Sammakkopuvussa mukautuvat liipaisimet auttavat sääntelemään hyppyvoimaa, kun taas kuula-ajokkia ohjataan yksinomaan ohjaimen kosketuslevyä hipelöiden. Kikkailusta saa välillä kyllä taukoakin ja tavallistakin tasohyppelyä on tarjolla, mutta vähintään haptisesta palautteesta päästään nauttimaan kirjaimellisesti joka askeleella. Leukaansa saa etsiä lattialta useampaan otteeseen, kun ensi kertaa huomaa eri lattiamateriaalien värähtelevän eri taajuuksilla tai tuntee ruutua piiskaavien sadepisaroiden ropisevan myös ohjaimen pintaan. DualSensen kykyjä voi hyödyntää monilla tavoilla, ja Astro’s Playroomin jälkeen ei voi kuin toivoa, että muutkin kehittäjät näkevät sen potentiaalin.

PSVR:n Astro Bot: Rescue Missionin suurimpia vahvuuksia oli ilahduttavan kekseliäs ja yksityiskohtia pursuava kenttäsuunnittelu, ja perinteitä jatketaan myös Playroomissa. Tasot on ahdettu täyteen vapaaehtoista tehtävää ja löydettävää, ja koska latausajat eivät uutta konsolia juuri vaivaa, jo koluttujen kenttien pariin salaisuuksien perässä palaaminen ei ärsytä tippaakaan. Keräillä voi esimerkiksi 3D-malleja vanhoista PlayStationeista ja niiden lisälaitteista, joita voi myöhemmin ihailla lähietäisyydeltä keskusmaailman reliikkigalleriassa.

Astro's Playroom -arvostelu

Nostalgiassa vellominen ei kuitenkaan missään nimessä jää tähän. Astro’s Playroom hurmaa pelaajansa erityisesti sillä, kuinka häpeilemättä sen jokainen elementti ja yksityiskohta tihkuu PlayStationin henkeä ja historiaa. Niityillä kukoistavat kukat ovat pieniä PlayStation- symboleita, hyppytasanteet vanhoja muistikortteja ja puiden rungot johtoja. Kentät on keräiltävien salaisuuksien lisäksi kansoitettu Astron kaltaisilla pienillä roboteilla, jotka esittävät kuvaelmatyyppisesti eri PlayStation-sukupolvia määritelleitä klassikkopelejä. Pantomiimikohtausten bongailu ja lähdeteosten arvuuttelu on hauskaa puuhaa sivustakatsojillekin, ja siitä innostunevat eritoten vanhemman polven pelaajat, joilla ysäriklassikotkin ovat edelleen tuoreina mielessä.

Ilmaispeliksi uusi Playroom olisi hyvin sisältörikas ja teknisesti vaikuttava myös ilman PlayStation-ilottelua, mutta siitä huokuva lapsekas riemu ja juhlatunnelma on niin tarttuvaa, että se nostaa kokemuksen vielä astetta korkeampiin sfääreihin. Peli on kaikessa hurmaavuudessaan niin mieleenpainuva aloitus uudelle konsolisukupolvelle, että sen kutsuminen teknologiademoksi on suorastaan pöyristyttävän vähättelevää. Astro’s Playroom on todella ansainnut paikkansa PlayStation 5:n julkaisupelien joukossa, eikä sitä pidä ylenkatsoa sen lähtökohtien vuoksi.

9/10

Kehittäjä: 
ASOBI Team
Julkaisija: 
Sony Interactive Entertainment
Peligenre: 
Tasoloikka
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 5
Pegi-ikärajat: 
K-7

Nostoja