Battletoads / Arvostelut / pelaaja.fi

Battletoads

10.11.2020 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

Battletoads-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden lokakuun 2020 numerossa 215. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Limanuljaskat harharetkillä

Mikäli maailmaan sattui putkahtamaan sopivasti 1990-luvuksi, kutakuinkin kaikki tuon ajan pelaavat natiaiset tunsivat Battletoadsin vähintään maineeltaan. Turtles-villityksen hengessä siistiäkin siistimpi sammakkotrio mätki, muksi ja pieksi tiensä läpi jumalattoman vaikeiden haasteiden, joista yhä puhutaan vain pelonsekaisin kuiskauksin. Nintendon entisen hovikehittäjän ja nykyisin Microsoftin omistaman Raren edellisestä Battletoads-pelistä on ehtinyt kulua peräti 26 vuotta, joten paluun tekevät Zitz, Rash ja Pimple saavat taistella tiensä unohduksista takaisin parrasvaloihin. Kirjaimellisesti.

Limaiset sankarit ovat tietämättään viettäneet hukatut vuodet kolmikon egoa hivelevässä simulaatiossa, mutta karun todellisuuden paljastuessa edessä ovat joko arkiset toimistotyöt tai uusien urotöiden etsintä. Brittistudio Dlala Studiosin kehittämä ja Raren valvoma uuden sukupolven Battletoads onkin tyylillisesti melkoinen irtiotto männävuosien peleistä, sillä synkät ja jopa demoniset maisemat ovat vaihtuneet nykypäivän hilpeämpään piirrosmaiseen väriloistoon. Uusi ja kieltämättä varsin tyylikäs ilme heijastuu aina pelin huumoriin asti, sillä moderniin tapaan Battletoads yrittää hieman liikaa olla hassunhauska mahdollisimman monessa käänteessä.

Battletoads -arvostelu

Päällimmäisin kysymys kuitenkin lienee, onko Battletoads säilyttänyt sukupolvitraumoja aiheuttaneen luonteensa. Useista eri vaikeustasoista huolimatta vastaus on ei, sillä modernisointi pyrkii koettelemaan pelaajia epäreilujen haasteiden sijaan monimutkaistuvilla ja monipuolistuvilla mätkintätilanteilla. Lähestymistapa on toimiva, sillä taistelujärjestelmään tuodaan hyvää tahtia erilaisia liikkeitä ja taktiikoita, joilla pystytään hallitsemaan suuriakin vihollisaaltoja. Perusmukiloinnin ohessa oppii nopeasti käyttämään lataushyökkäyksiä suojautuvia vihollisia vastaan, nykäisemään etäällä olevat kelmit kielellä luokseen ja liimaamaan ylimääräistä sählinkiä aiheuttavat maanvaivat paikoilleen purkkapalloilla. Taidot ovat samat kullakin taistelusammakolla, sillä erot syntyvät lähinnä hyökkäysten voimasta, tahdista ja nopeudesta.

Varsinaisissa taistelutilanteissa on onnistunut rytmitys, mutta vedenjakajaksi muodostuvat tuttujen kaahailuosioidenkin rinnalle tuodut muut minipelit ja eri lajityyppejä edustavat kentät. Jo alkuperäisissä Battletoads-peleissä ymmärrettiin, että loputtomat vihollisaallot saattavat käydä parhaimmassakin mätkinnässä puuduttavaksi. Uutukaisen pyöräkaahailu, lentelyräiskintä, reaktiominipelit ja jopa metroidvania-henkinen pulmaloikinta kieltämättä tuovat vaihtelua mukavissa määrin, mutta jostakin käsittämättömästä syystä tämä kaikki isketään lähestulkoon yhteen putkeen kolmannessa luvussa ennen loppuhuipennusta.

Battletoads -arvostelu

Näin ollen Battletoads harhailee reiluksi toviksi monien vuosikymmeniä kaipaamasta ydinmekaniikasta. Kun pelillä on pituutta pelitaidoista riippuen kolmesta viiteen tuntiin, ymmärrätte varmasti, mistä kenkä puristaa. Lajityypin pelit eivät yleensäkään ole pituudella pilattuja, ovathan ne suunniteltu uudelleenpelattaviksi, mutta Battletoadsilla karkaa mopo lapasesta juuri, kun taistelu alkaa iskostua selkäytimeen ja käydä kiinnostavaksi.

Ei silti käy kiistäminen, etteikö Battletoadsin pelaaminen olisi kummallisuuksista huolimatta hauskaa. Ohjaimeen tarttuu mieluusti yksinkin, vaikka sammakkotoiminta olisi ehdottomasti parhaimmillaan kolmen pelaajan kesken. Se tosin vaatii saman ruudun äärellä pelaamista, sillä verkkopeli loistaa poissaolollaan. Samalla sohvalla istuminen on toki moninpelitavoista parhain, mutta muiden vaihtoehtojen puuttuminen on sääli. Tällaisenaan uusi Battletoads kieltämättä viihdyttää, mutta paremmalla tasapainolla ja rytmityksellä sekä mittavammilla mätkintäosuuksilla se olisi jäänyt muistiin kirkkaammin.

7/10

Kehittäjä: 
Dlala StudiosRare
Julkaisija: 
Microsoft
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja