Beat Saber / Arvostelut / pelaaja.fi

Beat Saber

16.03.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
3

Biitit terässä

Valomiekan tyydyttävä heiluttelu on ollut ihmiskunnan pelifantasia aina ajanlaskumme alusta alkaen, mutta sen toteuttaminen on ollut suurempi haaste kuin helposti luulisi. Wiin odotettiin aikoinaan mullistavan valomiekkamarkkinat viimein liikkeentunnistuksellaan, mutta vallankumous jäi lopulta kuitenkin saavuttamatta. Ongelmaksi kaikille miekkapeleille muodostui tasapainottelu vapaamuotoisen sivaltelun ja siihen luontevasti sopivan sisällön kanssa, mikä johti käytännössä parhaimmillaan vain kädenlämpöisiin kompromisseihin.

Beat Saber on tähän asti paras pelaamani valomiekkapeli. Beat Gamesin PlayStation VR:lle ja pc:n virtuaalitodellisuusvisiireille kehittämä luomus ei ole virallinen Tähtien sota -tuote, eikä siinä huidota kanveesiin edes uhkaavia vihollisia galaksin pelastamiseksi. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan rytmipeli, jossa tavanomainen nappien rytmikäs painaminen korvataan biittien mukaisella liikkeentunnistusohjaimien sivaltelulla. Pelin ideoilla ei kikkailla turhaan, ja siksi se viekin niin vahvasti mennessään.

Beat Saber -arvostelu

Beat Saberin suurin valtti on se, miten vaistonvaraisesti sen pelaaminen onnistuu alusta alkaen. Monet rytmipelit vaativat yleensä jonkinlaisen mekaanisen totutteluvaiheen, mutta kunhan hallusta löytyvät vain virtuaalitodellisuusvisiiri ja liikkeentunnistusohjaimet, Beat Saberin pariin hyppääminen on todella vaivatonta. Peli palkitsee kyllä ylimääräisillä pisteillä tarkemmista ja ilmavammista sivalluksista, mutta vaikka rytmitajua ei löytyisikään, on huitominen sen verran loogista ja vapaata puuhaa, että siihen pääsee mukaan ihan itsestään. Tottumisen kautta keho alkaa hiljalleen toimia kuin maagisesti musiikin mukana, jolloin olo on kuin jediritarilla, kapellimestarilla ja rumpalilla samanaikaisesti.

Pc-julkaisua seuranneen PlayStation 4 -version myötä Beat Saberin pelaaminen on monipuolistunut merkittävästi. Yksittäisten kappaleiden pelaamista voi maustaa nykyisin erilaisilla pelaamista helpottavilla tai hankaloittavilla modifikaatioilla, minkä lisäksi debyyttinsä on tehnyt pienillä haasteilla kyllästetty kampanjatila. Kampanja tarjoaa hyvän pohjan peliin tutustumiselle ja auttaa myös tuomaan pientä vaihtelua silpomiseen, joskin tietyt haasteet sopivat pelin luonteeseen selvästi sujuvammin kuin toiset.

Haasteet ovat tärkeä osa Beat Saberin sisältöä, sillä musiikkitarjonta jää pienehköksi. Arviointihetkellä mukana on vajaat 20 kappaletta, joiden painotus elektroniseen musiikkiin saa kaipaamaan vääjäämättä vaihtelua. Nopeasti tutuksi käyvä jumputus ajaa vähentämään pelikertojen pituutta kerta toisensa jälkeen, mikä on harmi, sillä pelaaminen on muuten niin kovin mieluisaa.

En omista vieläkään omaa virtuaalitodellisuuslaitteistoa, mutta Beat Saber on ensimmäinen peli, joka on saanut minut vakavammin harkitsemaan sellaiseen sijoittamista. Beat Saber ei ole sisällöltään runsain tai monipuolisin peli, mutta rytmikokemuksena se on silti juuri sen verran omanlainen kokemus, että sen pariin tulee varmasti haikailtua tulevaisuudessakin.

8/10

Kehittäjä: 
Beat Games
Julkaisija: 
Beat Games
Peligenre: 
Rytmipeli
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Kommentit

Käyttäjän Refloni kuva
Refloni

PC:llä Beat Saber on yksistään riittävä syy ostaa VR-kamat, koska modit. Helppo 10/10. Virallinen soittolista on kyllä sen verran lyhyt että en välttämättä pelkästään sitä jaksaisi hakata, konsoleille tuo 8/10 vaikuttaa ihan oikealta.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Olisi varmaan joka tapauksessa minulle 10/10 kaikessa simppeliydessään, mutta tosiaan pc:llä kappaleiden lisääminen on vielä huomattava bonus. Kauhulla vaan odotan, koska musiikkiteollisuus pilaa tämänkin ilon ja custom biisit ajetaan jonnekin hämärille piraattisivustoille.

Se on tainnut jäädä arvostelussa mainitsematta, että pc:llä peli on vielä early accessissa ja kappaleita pitäisi olla luvassa lisää, sekä muun muassa virallinen custom editori, jolla käyttäjät voi tehdä omia biisejä. Vaikea tosin uskoa, etteikö tuollaiseen tulisi tarkat systeemit, jolla estetään tekijänoikeussuojatun musiikin tuominen peliin. Modeilla siis lienee paikkansa jatkossakin.

Toivottavasti uusia kappaleita saadaan myös ihan ilmaiseksiksi, koska pari päivää sitten tosiaan tuli päivityksen kylkiäisenä maksullinen kappalepaketti. Steamissa ainakin vakuuttelivat kovin, että ilmaistakin sisältöä tuloillaan.

Käyttäjän Napsuh kuva
Napsuh

Itseasiassa paria päivää ennen tän arvostelun julkaisua (14.3) tuli ensimmäinen 10 biisiä sisältävä dlc paketti, joka ps4 puolella maksaa sen 13e.
Se ei silti poista totuutta siitä että niihin tulee silti kyllästymään piakkoin, koska nyt ei jaksa vanhoja enää pelata.

Lisää dlc paketteja on luvattu jo julkaisusta lähtien, seuraavat kuulemma saapuvat nopeammin mitä tällä ekalla kesti tulla.

Hyvä peli kuitenkin. Tän takia ostin psvr, enkä ole katunu.

Nostoja