Before Your Eyes / Arvostelut / pelaaja.fi

Before Your Eyes

9.07.2021 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

 Before Your Eyes -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Silmänräpäyksessä

On pakko myöntää, etten Before Your Eyesia käynnistellessäni tiennyt siitä juuri muuta kuin omalaatuisen, nettikameran käyttöön perustuvan ohjaustavan. Yhtä lailla hämmennyin siitä, että se oli läpäisty alta kahden tunnin. Kolmantena sattumuksena pantakoon merkille se, että silmäkulmani kostuivat pelatessa useampaan kertaan. Olisikohan tämä viides tai kuudes peli, joka siihen on koskaan pystynyt.

Before Your Eyesin tarinasta on todella vaikea puhua suoraan ilman, että tulee paljastaneeksi jotain itse kokemuksen kustannuksella. Draaman kaarta voisi kuvailla karkeasti samanlaiseksi kuin vuosien takaisessa hittipeli Gone Homessa, joka nojasi vahvasti pelaajan korvien välissä tapahtuviin asioihin audiovisuaalisen tykityksen sijaan. Siksi myös Before Your Eyes on vahvasti jokaisen pelaajansa näköinen kokemus, johon uppoutuessa ei voi olla pohtimatta omaa elämäänsä, menetyksiä ja onnellisimpia hetkiäkin.

Before Your Eyes -arvostelu

Pelissä käydään läpi Benjamin-nimisen miehen elämää tämän muistojen kautta. Alkujaan ajan kultaamien kuvien seasta nousee myös synkkyyttä, sillä sitä on ennemmin tai myöhemmin mukana kaikissa tarinoissa. Iloisia hetkiä selatessa tulee jatkuvasti tunne, että tähän liittyy enemmän kuin näytetään ja jotain piilotetaan pelaajan katseelta. Hiljaisen päähenkilön vaiheiden kokemisen tapa on hyvin tärkeässä roolissa kokemuksen kannalta, joten läpipeluu kannattaa aloittaa mahdollisimman vähällä pohjustuksella.

Ulkopuolisen seuraajan roolissa mielenkiinto Benin vaiheisiin nousee osin samaistumisen ja osin oman pessimismin kautta, sillä mikäänhän ei ole täydellistä. Lyhyen mutta niin kovin monivaiheisen seikkailun päätös on tyhjentävä ja samalla haikea. Haikea osaksi siksi, ettei vallitsevaa tunnetta pysty enää kokemaan täysin ummikkona uudelleen. En ole sokea tämän oivalluksen ironialle.

Yksinkertaistetusti Before Your Eyesissa juhlistetaan ja surraan myös niiden pienimpien hetkien merkitystä ihmisen elämässä. Usein ne koskettavimmat ja tärkeimmät tapahtumat ovat silmänräpäyksessä katoavia mutta siksi niin merkityksellisiä. Se on teemana vahva ja ilkeästi sanottuna indiepelille sopiva aihe, mutta Before Your Eyesin erikoinen ohjaustapa on silmänräpäyksiin jakautuvalle rakenteelle täydellinen. Hiirellä liikuteltavan elänäkökentän kuvakkeet reagoivat katseeseen ja silmänräpäyksiin yllättävän toimivasti. Tekniikan tökkiessä eteneminen voi olla ajoittain harmillisen vaikeaa, mutta kun katsetta totellaan, tuntuu eteneminen harvinaisen täydelliseltä kokemukselta. Tilanne muuttuu kirjaimellisesti silmänräpäyksessä, kun on sen aika.

Before Your Eyes -arvostelu

Välillä tuntuu kuin selailisi satukirjaa tai sarjakuvaa, joka tottelee lukijaansa ajatuksen tasolla. Soljuvan etenemisen kuvailu ei tee sille oikeutta, joten ensimmäistä kertaa peliarvostelijan urallani joudun toteamaan, että tämä peli on pakko kokea itse. Kyseessä on pitkästä aikaa uudenlainen tapa nauttia videopeliviihteestä, hieman samaan tapaan kuin virtuaalitodellisuuslasit jokunen vuosi takaperin. Tässä on samantyylistä tenhoa, tosin ilman hikeä ja huonoa oloa.

Before Your Eyes on kuitenkin pohjimmiltaan yksinkertainen ja osin ennalta-arvattavasti kirjoitettu tarina, mutta se toimii niin mahtavasti yhteen vaivattoman pelitapansa kanssa, että lopputulos on yli osiensa summan. Benjaminin matkan seuraaminen olisi ollut pelkkää nautintoa ilman pienen budjetin tuomia teknisiä murheita. Silmillä ohjaaminen saattaa kuulostaa tyhjänpäiväiseltä ja nopeasti nähdyltä kikalta, mutta uskokaa pois: kokeileminen kannattaa.

8/10

Kehittäjä: 
GoodbyeWorld Games
Julkaisija: 
Skybound Games
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7

Nostoja