Below / Arvostelut / pelaaja.fi

Below

2.02.2019 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Kiehtovan synkkää luolastoseikkailua

Pieni vene purjehtii myrskyn läpi kohti kaukaista rantaa. Muutaman minuutin jälkeen se vihdoin saavuttaa hietikon, jolloin pikkuruinen seikkailija hypähtää kyydistä pois edessään vaarojen ja mysteereiden täyttämä saari sekä loputon pino kysymyksiä.

Below ei opeta pelaajalleen yhtään mitään. Se ei kerro, miksi saarella ollaan, eikä todellakaan sitä, miten siellä pärjätään. Se luottaa siihen, että pelaaja selvittää ja opettelee asiat itsekin, koska peli on niin hyvin suunniteltu, että syy- ja seuraussuhteet ovat ainakin yleensä ja pienen kokeilun jälkeen selkeitä.

Ensimmäinen seikkailuni päättyi luolaston toiseen huoneeseen, kun viattomalta vaikuttanut laatta lattialla osoittautuikin tappavaksi piikkiansaksi. Mutta ei hätää, sillä rannalle saapuu pian uusi vene kyydissään uusi seikkailija – hieman fiksumpi sellainen, sillä tämä tietää, että piikkiansoihin ei kannata astua. Jos olet kuin minä, vaaditaan vielä muutama kuolema lisää äkätä, että piikkiansat havaitsee hieman paremmin, jos sytyttää soihtunsa. Näin se peli sitten etenee kuolema ja siitä syntyvä oivallus kerrallaan saaren mysteereitä selvitellen.

Below arvostelu

Muun muassa Superbrothers: Sword & Sworcery -pelistä tunnettu Capy kehitti Below’ta vuosikausia, mikä ei aina ole onnistuneen peliprojektin merkki. Joskus kuitenkin on, sillä tällä kertaa aika on selvästi käytetty kokemuksen viimeistelyyn.

Vaikka kyseessä on pikkuruisten hahmojen ja enimmäkseen pimeyden täyttämä peli, Below on audiovisuaalisesti upea tapaus. Jim Guthrien eteerinen ja brutaali äänimaailma, todella komea valon ja varjon leikki sekä hienot kameratemput saavat kokemuksen tuntumaan ahdistavalta ja pelottavalta.

Samalla se kuitenkin kiehtoo, sillä mysteerit eivät tunnu haistattelulta tai pelaajan kiusaamiselta. Sen sijaan ne kutkuttavat. Erilaiset esineet, lukitut ovet, mystiset seinät ja muut salaisuuksien kaivot on merkitty selkeillä ja yhtenäisillä ikoneilla, joiden avulla voi törmäyttää aivosolujaan.

Below arvostelu

Ja selvitettävää myös riittää. Jotta seikkaileminen sujuisi, sankari täytyy pitää ravittuna ja lämpöisenä. Nuotiopaikoilla voi kokkailla kerätyistä raaka-aineista maistuvia ja ravitsevia muhennoksia, kivet ja langanpätkät muuttuvat kätevästi soihduiksi ja niin edelleen. Sitten voi paneutua syvempien mysteereiden pariin ja taas pian yllättyä, kun luolaston uusi kerros onkin tappavan kylmä. Miten ihmeessä siitäkin nyt selvitään?

Siinä sivussa mukana on tietenkin taistelua joskus resurssien ja toisinaan selviytymisen toivossa. Jälleen pelaajan tulee itse opetella niksit, joiden avulla vaikkapa läpäisemättömillä kourillaan iskuja torjuvat rapuhirviöt kellistetään.

Below on peli, josta haluaisin kertoa vaikka useamman aukeaman verran, mutta samalla en haluaisi sanoa siitä juuri mitään. Viehätys piilee oikeasti siinä, miten peli osaa elegantisti ja brutaalisti yllättää ja ilahduttaa pelaajaansa joka käänteessä. Niinpä edes pieni yksityiskohtiin pureutuminen tuntuu karhunpalvelukselta lukijaa kohtaan, sillä jokaisesta on kuitenkin hauskempaa löytää kaikki jutut itse. Sanotaan siis vaikka niin, että sen jälkeen kun Below oli asentunut Xboxini kovalevylle, en ole oikein muuta halunnut tehdäkään kuin pelata sitä. Kukapa olisi uskonut, että aivan vuoden lopussa julkaistu pikkupeli kiilaisi vuoden suosikkipelieni listalle?

9/10

Kehittäjä: 
Capy
Julkaisija: 
Capy
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja