Blood & Truth (PSVR) / Arvostelut / pelaaja.fi

Blood & Truth (PSVR)

10.06.2019 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
0

Oman olohuoneen toimintasankari

Sonyn oman Lontoon-studion gangsteritrilleri Blood & Truthia on vuosien mittaan hehkutettu ennakkoon messuilla ja virtuaalitodellisuuspiireissä PlayStation VR:n seuraavaksi isoksi peliksi. Innostus on sinänsä helppoa ymmärtää, sillä Blood & Truth perustuu laitteen julkaisussa nähdyn PlayStation VR Worlds -kokoelman kiinnostavimpaan ja monien mielestä parhaaseen kokemukseen, London Heistiin. Blood & Truthista paistaakin läpi samoja vahvuuksia, jotka tekivät aiemmasta VR-kokemuksesta hyvin viihdyttävän ja immersiivisen.

Perinteisten toimintaelokuvien elkeitä seuraavan pelin keskeisimpänä ideana on kokea itse lukuisista rainoista tuttuja hetkiä, kuten moottoritiellä räiskimistä, rakennustyömaalla aseet laulaen kiipeilyä ja ikkunoiden läpi syöksymistä. PlayStation Move -kapuloita hyödyntävään toimintaan on saatu London Heistia enemmän rakennetta ja liikkuvuutta, minkä ansiosta Blood & Truth ei aina tunnu pelkältä raideräiskinnältä, jollainen se toki hyvin pitkälti on.

Vaikka tarina on täysin uusi, asetelmana toimii yhä varsin ikoninen Lontoo. Thamesin kupeeseen päästään rymistelemään kotiin palaavana sotilaana Ryan Marksina, jonka perhe pyörittää kansainvälisesti merkittävää ja verkostoitunutta rikollisorganisaatiota. Ryanin isän kuoltua muut tahot hamuavat perheen asemaan, joten pelaaja päätyy auttamaan äiti-, veli- ja siskokultia valtataistelussa, joka käy nopeasti varsin henkilökohtaiseksi.  Tarina ja hahmot ovat hieman mitäänsanomattomia, mikä on tavallaan sääli, sillä Blood & Truthissa yritetään luoda tunnesiteitä tapahtumiin ihan ajan kanssa. Hitaammissa keskusteluosuuksissa tuleekin lähinnä pälyiltyä ympärilleen ilman sen kummempaa tekemistä.

Blood & Truth arvostelu

Tarina on kuitenkin lopulta tekosyy enemmän tai vähemmän käsikirjoitetuille toimintakohtauksille, joissa Blood & Truth on parhaimmillaan. Peli taipuu räiskinnän ohella onnistuneesti tiirikointiin, seinäkiipeilyyn ja ilmastointikanavissa ryömimiseen, sillä PlayStation Move -ohjaimilla tehtävät liikkeet tuntuvat luontevilta ja itsestään selviltä.

Kapulat ovatkin käytännössä välttämättömät läsnäolon tunteen aikaansaamiseksi, sillä ne toimivat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta tilanteessa kuin tilanteessa.  Kapuloilla voi tarttua ympärillä olevien esineiden lisäksi vyötäröllä tai selässä kannettaviin aseisiin sekä rinnan kohdalla säilytettäviin lippaisiin. Siinä voi hektisimmissä tilanteissa ja suojassa kyykistellessä käydä kömmähdyksiäkin. Peli hahmottaa pelaajan sijainnin onnistuneesti kääntyilystä, kumartelusta ja askelten ottamisesta huolimatta, mutta suojassa kyykistellessä ase on helppo laittaa vahingossa takaisin koteloon lipasta hapuillessa.

Myös kahden käden aseet, kuten kiikarikiväärit, on saatava juuri oikeaan asentoon ohjaimilla, tai ne alkavat nykiä silmien edessä häiritsevästi.  Optimikulman löydyttyä ja toisen silmän suljettua tarkempi tähtääminen alkaa sujua, mutta hektisimmissä tilanteissa on useimmiten helpompaa ja hauskempaa turvautua muihin aseisiin tai ampua vain lonkalta.

Pelaaminen onnistuu niin seisaaltaan kuin istualtaankin, mutta eniten pelistä saa irti heittäytymällä tilanteisiin askelia ottamalla ja kyykistelemällä.  Vaikka peli kohdistaa kaiken toimintansa selkeästi edettävään suuntaan, vapaampi kääntyily auttaa hahmottamaan paremmin ennalta määrättyjä sijainteja, joihin pelaaja voi edetä kussakin tilanteessa. Liikkuminen näiden välillä tapahtuu kohdetta katsomalla ja nappia painamalla. Ratkaisu toimii jopa VR-pahoinvoinnista kärsivälle varsin hyvin – kunhan kehon suuntaa muistaa kääntää liikkeen mukaisesti.

Blood & Truth arvostelu

Mikä tärkeintä, läsnäolon tunne on yllättävän vahva PlayStation VR:n hieman heikommasta kuvanlaadusta huolimatta. Totuttelun jälkeen toiminta alkaa tuntua sen verran luonnolliselta, että siihen uppoutuessa toisinaan unohtaa vain huitovansa kahdella kapulalla omassa olohuoneessaan. Sen sijaan hiljaisemmissa hetkissä kuvanlaatu pistää silmään, kun käteen annettavista asiakirjoista ei saa selvää kuin keskittymällä.

Rooliin heittäytyvälle pelaajalle Blood & Truth on yksi tämän hetken parhaimpia ja immersiivisimpiä VR-kokemuksia, minkä pohjalle myös lopullinen tuomio perustuu. Perinteisempien pelien standardeilla raideräiskintä ei kenties ole erityisen kummoinen, mutta Blood & Truthin kohdalla lajityypin kaavaa on uudelleenmietitty huolella ja harkitusti. Virtuaalitodellisuus todella on oleellinen ja kokemusta parantava piirre, eikä päinvastoin. Läpipeluuseen kuluvan 7–8 tunnin aikana tunsin moneen otteeseen olevani itse pelin toimintasankari, mitä ei ohjain kädessä ja ruutua tuijottaessa pääse tapahtumaan juuri koskaan. Tehtävä suoritettu, sanoisin.

8/10

Kehittäjä: 
SIE London Studio
Julkaisija: 
Sony Interactive Entertainment
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja