Bravely Default II / Arvostelut / pelaaja.fi

Bravely Default II

8.04.2021 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Bravely Default II -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden maaliskuun 2021 numerossa 220. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Toiston kautta uneen

Final Fantasy on kasvanut vuosien varrella monenkirjavaksi sarjaksi, jonka pelillisillä ominaisuuksilla on ollut ajan kuluessa yhä vähemmän tekemistä sen juurien kanssa. Olikin virkistävää, kun Square Enix yllätti 3DS-pelaajat Bravely Defaultilla. Se oli kunnianosoitus 90-luvun vaihteen roolipeliklassikoille sekä perinteisyydellään että jumalallisia kristalleja käsitelleellä tarinallaan. Kokemus ei silti vellonut nostalgiassa vaan onnistui modernisoimaan innostavalla tavalla varsinkin vanhaa vuoropohjaista taistelumallia.

Bravely Default sai syystä seuraajan jo 3DS:llä Bravely Secondin muodossa, mutta nyt sarja on saanut uuden kodin Switchillä. Bravely Default II kertoo jälleen oman itsenäisen tarinansa uusilla hahmoilla ja tarjoilee siis sarjalle mitä parhaimman mahdollisuuden ottaa seuraavan ison askeleen eteenpäin. Siinä missä ensimmäinen Bravely Default huokui saapuessaan virkeyttä, Bravely Default II on kuitenkin väsähtänyt seuraaja.

Bravely Default II -arvostelu

Bravely Default II on ehdottomasti hauska japanilainen roolipeli. Sen paras osa muodostuu taistelemisesta, jonka perusteet ovat tuttuja ensimmäisestä pelistä. Kamppailuissa hahmoja ei siis komenneta vain vuoro kerrallaan, vaan vuoroja voi halutessaan säästää myöhemmäksi ja käyttää jopa useampia kerralla isojen hyökkäyssarjojen muodostamiseen. Ideasta syntyy ennen kaikkea jännittäviä pomotaisteluja, sillä vuorojen jäsentely pakottaa miettimään omia liikkeitä tarkemmin kuin monissa muissa perinteisissä saman genren peleissä.

Uutukaisen lisäykset vanhoihin oivalluksiin ovat vähäisiä, joskin hyviä. Kaikille hahmoille ei anneta taisteluissa enää komentoja yhdellä kertaa ja katsota sitten, miten yhteenotto eteen. Sen sijaan yksittäisen hahmon komennot annetaan nyt aina tämän oman toimintavuoron kohdalla. Käytännössä pelaajalla on siis aiempaa enemmän valtaa taistelujen kulkuun, kun nyt voi reagoida paremmin yksittäisiin tapahtumiin. Muutos myös karsii taisteluista turhaa odottelua ja tiivistää tunnelmaa.

Ammattipohjainen hahmonkehitys toimii yhä hyvin. Peli tykittää hyvällä tahdilla hahmojen käyttöön asetettavia uusia hahmoluokkia, mikä houkuttelee aluksi kokeilemaan erilaisia tarjolla olevia pelityylejä. Loppua kohden hahmoille haalitut erilliset ammattitaidot osoittavat myös synergiansa ja tarjoavat jännittäviä yhdistelmiä omien taistelukykyjen tehostamiseksi. Parhaimmillaan loppupuolen kyky-yhdistelmät ovat jopa niin humalluttavan voimakkaita, että pelin voi tuntea hajoavan hyvällä tavalla pelaajan mahdin edessä.

Bravely Default II -arvostelu

Mikä Bravely Default II:ssa sitten häiritsee? Niin paljon kuin nautinkin ajastani pelin toiminnallisen puolen parissa, sen monotoninen maailma ja tarinankerronta saivat tylsistymään seikkailuun nopeammin kuin olisin toivonut. Eteneminen on kaavamaista ilman juuri minkäänlaisia yllätyksiä tai pyrkimyksiä vaihteluun. Tapahtuma toisensa jälkeen johtaa käytännössä vain sokkeloisesta luolastosta toiseen, eikä niidenkään suunnittelu hurmaa oivalluksillaan.

Bravely Default -sarjalla olisi parhaillaan mainio tilaisuus täyttää aukko, jonka Final Fantasy -sarja on jättänyt taakseen omilla kehitysaskelillaan. Bravely Default II:ssa unohdetaan kuitenkin kaikki se oivaltavuus ja into, jotka tekivät parhaimmista 90-luvun japanilaisroolipeleistä rakastettuja. Kortit pelataan niin varman päälle, että peli jää vain laihaksi varjoksi esikuvistaan.

7/10

Kehittäjä: 
ClaytechworksSquare Enix
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja